Ödemiş Devlet Hastanesinde 22 Kasım “Diş Hekimleri günü “ve 22 -29 Kasım Tarihleri arasında kutlanan  “Ağız Diş Sağlığı Haftası” nedeniyle Diş Polikliniğinde kurulan bir stantta vatandaşlara broşür dağıtarak, ağız ve diş sağlığı konusunda bilgi verdi. Diş Hekimleri bilgilendirme sonrasında vatandaşlara diş macunu ve diş fırçası hediye ettiler.
“DİŞ SAĞLIĞINIZ BOZULDUĞUNDA HASTALANMA ORANINIZ ARTAR”
Ödemiş Devlet Hastanesi Diş Polikliniği Diş Hekimi Nadide Güntel  yaptığı açıklamada şunları  söyledi ; “ Ülkemizde her yıl 22 Kasım günü “Diş Hekimleri Günü”, 22 Kasım’ı içine alan hafta ise “Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanıyor. Ağız ve diş sağlığı genel vücut sağlığı kadar önemlidir. Sağlıklı bireylerin sağlığı ağız ve diş sağlığı ile başlar. Ağız diş sağlığı bozulduğunda diğer bütün sistemlerde hastalanma oranı artmaktadır.”
“ÇÜRÜK DİŞ ERKEN DOĞUM RİSKİNİ ARTIRIR”
Güntel yaptığı açıklamada diş çürüklerinin erken doğum riskini artırdığına dikkat çekerek şöyle devam etti ; “Diş çürükleri ile diş eti hastalıkları; kalp-damar hastalıklarını, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı, mide rahatsızlığını ve kadınlarda erken doğum riskini arttırmaktadır. Dişler her yemekten sonra, günde an az 2 kez fırçalanmalı ve fırçalama işlemi 2 dakika sürmelidir. Düzenli diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır. 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmeli, tedavi gerektiren ağız ve diş sağlığı sorunları diş hekiminin belirlediği tedavi programına uyularak çözümlenmelidir”
“AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI KONTROLÜ ÇOCUKLUKTA BAŞLANMALI”
Diş hekimi korkusunun çocukluktan yenilmesi gerektiğini belirten Güntel ; “Çocuklarda ağız ve diş sağlığı problemi olmadan, dişleri tamamlandıktan sonra en erken yaşta diş kontrolünün yapılması çocuklarda diş muayenesi ve diş hekimi korkusu oluşmasını engellemektedir. Kişinin farkında olmadığı basit bir diş sorunu ilerde tedavi sürecini zorlaştıracak kadar problemli bir hale gelebilir.
Ağız diş sağlığının korunması ve geliştirilmesi sürecinde çocuklarımızın eğitimi, diş fırçalama alışkanlığı kazanmaları son derece önemlidir. Anne ve babalar kendi dişlerini fırçalarken çocuklarına da örnek olacaklardır. Evde anne ve babanın rol model olması, okulda öğretmenin diş fırçalamayı ya da doğru beslenmeyi özendirmesi çocukların ağız ve diş sağlığı açısından doğru tutum ve davranış edinmelerine yardımcı olacaktır. Bu nedenle sağlık ağızda başlar diyoruz. Sağlıklı bir toplum olmak için herkesin ağız ve diş sağlığına daha fazla özen göstermesini tavsiye ediyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi