HABER : TOLGA KIZGIN


Ödemiş’in tarihi Birgi Mahallesinde bulunan 207 yıllık Bıçakçı Çeşmesi( Koca Çeşme ) bakımsızlıktan adeta dökülmeye başlamıştır. Derviş ağa Camii karşısındaki tarihi çeşmenin bu durumu Birgi’ye gelen ziyaretçilerin yüreklerini sızlatmaktadır.
Bir ara musluğu bozulan tarihi esere, tarihi değeri olmayan, bu gün evlerde kullanılan rasgele bir çeşme başlığı takılarak suyun akışı sağlanmıştır.
Aydınoğlu Beyliğine Başkentlik yapan Birgi, buram buram tarih kokmaktadır. Çakırağa Konağı, Aydınoğlu Camii, İmam- Birgivi Kabriyle Birgi, İnanç Turizmine büyük ölçüde hizmet etmektedir.  Ramazan boyunca,  çok sayıda ziyaretçinin akınına uğrayan Birgi’de,  ellerini yüzlerini yıkamak için çeşmeye gelen ziyaretçiler, tarihi çeşmenin bu durumu karşısında hayrete düşürmekte ve “ yazık bu tarihi esere, böyle bir eser Avrupa’da olsa, en iyi şekilde restore edilerek turizme kazandırılır, yetkililerin bu konuda harekete geçmesini bekliyoruz, demekten kendilerini alamıyorlar.
Tarihi çeşme ile ilgili çeşme duvarında asılı tarihçe şöyle: Bıçakçı Esseyid Hacı Ali Ağa tarafından 1807-8 yılında yaptırılmıştır. Tuğla ile yapılmış köşe silmeleri, üstte kirpi saçağa dönüşür. Çökertme içine alınan cephesinde oluşturulan sivri kemerli, yüzeyi de çökertilmiş olup, kabartma bezemeli mermer çeşme aynası vardır. Üzerinde lüle deliği yer alır. Yapı Kitabesi vardır. Roma döneminden kalma, girlandlı, boğa başlı mermer lahit taslağıda köşesinden delinerek, yalak olarak kullanılmıştır. Pişmiş topraktan su künkleri ise çeşme duvarı içindedir.

 

Editör: Haber Merkezi