Ödemiş Yeniköy’de fidan üretimi yapan Kemal Aydın Ödemiş 10.süs bitkileri ve fidancılık sergisinde açmış olduğu meyve fidanı sergisinde farklı meyveleriyle sergiyi ziyaret edenlerin ilgi odağı oldu. Anavatanı Güney Amerika olan Sömürge döneminde 18 yy Avrupa yoluyla ülkemize gelmiş olan Fuijoa(kaymak ağacı) ve Anavatanı Avusturalya olan ilginç bir ceviz türü pecan(pikan) cevizini 10.süs bitkileri ve fidancılık sergisinde ilgilileriyle buluşturuyor.

Meyvelerle ilgili olarak bilgi veren üretici Kemal Aydın “Fuijoa yani Türkçe ismi ile Kaymak Ağacının anavatanı Güney Amerika’dır. Sömürge döneminde 18 yy Avrupa yoluyla bölgemize yayılmıştır. Yaşam alanı -12 dereceye kadar dayanıyor. Tüm sahil bölgelerinde ve Zeytin yetişen her bölgede yetişebilmektedir. Çalı formlu bir ağaçtır. Yaprağını dökmemektedir. Yaprağının ters yönü tüylü ve kurşuni renktedir. Bulunduğu yere göre Mayıs –Haziran aylarında çiçeklenir. Çiçekleri Kırmızı beyaz renkli çiçekleridir. Çiçekleri 30-45 gün arasında ağaçta kalır. Bunun sonunda da meyveye yatar ve Eylül sonu Ekim başı gibi olgunlaşır. Olgunlaşan meyveler dokunduğun zaman elle gelir ya da dalından koparak yere düşer. Meyvelerini bozulmadan 2-3 ay gibi buzdolabında saklayabilirsiniz. Şeker oranı çok düşük olduğu için şeker hastaları tarafından rahatlıkla kullanılabilir. A B C vitaminleri ve potasyum yönünden çok zengindir. Potasyum zenginliği nedeni ile guatr hastalığına iyi geldiği söylenmektedir. Budamaya yatkın bir bitkidir. Saçak köklü bir bitkidir. Toprak olarak humuslu ve zengin toprakları sever. Saçak Köklü olduğundan suyu sever. Meyvesinin Gürcistan da reçeli yapılmaktadır. Bahçe tesis edileceği gibi soliter olarak her bahçeye dikilebilir. Budamaya yatkın bir bitki olduğu için park bahçe bitkisi olarak da kullanılabilir.10 yaşındaki bir ağaç hiç budama yapılmazsa 3-4 metre top şeklinde ağaca dönüşür.”

Pikan  cevizini ismini cevizi Avusturalya da bulan Pecan(Pikan)’dan almıştır. Cevizin Türkiye’ye girişi tarihi ise yarım asır öncesine dayanmaktadır. Pikan cevizi ile ilgili olarak bilgi veren Üretici Kemal Aydın “Pikan’nın ana vatanı Avustralya’dır.60 -70 sene önce Almanya üzerinden İstanbul’a gelmiş oradan da Türkiye’ye yayılmıştır. Yaşam ortamı %50 nispi nem olmak şartıyla sıcak bölgelerdir. Ege, Marmara, Akdeniz sahil bölgelerinde yetişmektedir. Ağacı 20 metreye kadar boylanabilir. Ödemiş ve çevresindeki ovalarda yetişebilir. Soğuk bölgelerde ağaç yetişmesine rağmen meyve verimi yapmaz. Bölgemizde Ekim 15 ila 30 arasında meyveleri olgunlaşır. Olgunlaşan meyvelerin yeşil kabuğu kendiliğinden açılır. Meyve kolayca hasat edilebilir. Bahçemizde bulunan 15 yaşındaki Pikan ağacından 100 kilo meyve alınmaktadır. Yağ Oranı % 60’ın üzerindedir. Fidanları temin etmek isteyenler  Yeniköy Daima yeşil fidancılıktan temin edebilir.”
HABER: AYŞE AKYÜZ

Editör: Haber Merkezi