Haber: ZÜLÂL KALABAS 



İlk olarak belediye binasına giderek Mustafa Kantar ile görüşen İl Genel Meclisi Üyesi ve belediye meclis üyesi aday adayı Adnan Saygılıer burada Bütünşehir Yasası ile ilgili olarak düşüncelerini aktardı. Bütünşehir Yasası’ndan dolayı kaygılarının olduğunu dile getiren Saygılıer, “Ülkemizde yaklaşık 1500 belde belediye başkanı, beldelerinin ilçelere bağlanması yüzünden hizmet etme vasıflarını yitirecekler. Hiç kimseye sorulmadan uygulamaya konulan bu yasanın getirilerini, götürülerini 2014 Mart ayındaki yerel seçimlerin ardından daha net göreceğiz” dedi.

Konaklı Belediye Başkanı Mustafa Kantar ise Saygılıer’in ziyaretinden dolayı memnun olduğunu belirterek, “Adnan Saygılıer gerek beldemiz gerekse ilçemizin diğer köylerine yaptığı hizmetlerle kırsal kesimde halkın gönlünde taht kurmuştur. Bölgemiz için özveriyle çalışan, ilçemizin tüm köylerindeki sorunları yakından bilen ve çözüm üretmeye çalışan bir partilimizdir. Kendisine beldemize kazandırdığı hizmetler için Konaklı halkı adına teşekkür ederim” ifadelerinde bulundu.

Belediye binasında bir süre sohbet eden Saygılıer ve Kantar daha sonra Davutdede Şenlikleri’nin yapıldığı alana giderek, Konaklılı vatandaşlarla ve pazarcı esnaflarıyla görüştü.

DAVUTDEDE KİMDİR?

Davutdede Konaklı’nın (Adagüme) batısında Davutdede Mahallesi’nde bulunan adını buradaki mezardan alan güzel bir ziyaret yeridir. (Behiç Galip Yavuz'un kitabından alınan Davutdede hakkındaki bilgi) XIV.yüzyıl başı Adagüme'si için en önemli kişi herhalde "Davutdede"dir. Anonim anlatılarda Davutdede komutan, yönetici ve din adamı kimlikleri ile karşımıza çıkar. Gerçekte Davutdede'nin vakıf adı "Davud Apa Mahmud" idi(8). Kara Davut Bey olarak biliniyordu. Kara ünvanı buyurucu, yönetici, önder anlamlıdır. Yukarı Küçük Menderes Havzası'nın ele geçirilmesi sırasında Karaman yöresinden gelmiş emirler grubundandır. Adagüme(Konaklı)'nin ele geçirilmesi ve kurumlaşmasında öncü rol oynamış ve burada bir zaviye de kurmuştur. Ölünce Konaklı'nın batısında Erdedeler denilen yerde makam mezarı yapılmıştır. Mezar taşındaki yazıtta: "Hüvelbaki Şıh Davud ruhuna fatiha" yazar. Erdedeler'deki Davutdede'nin makam mezarının güneyinde birkaç metre ötesindeki ikinci mezarın yazıtında kişi adı yoktur. İkinci mezarın birkaç metre güneyinde biraz yüksekçe bir zeminde bir bayana ilişkin olduğu sanılan üçüncü mezarın taşında ise hiç yazı yoktur. Erdedeler'deki kabirlerin Kara Davut Bey'in kimliği çevresinde, ona yakın kişiler olduğu sanılmaktadır. Neredeyse 700 yıllık bu kabirlerin kavuklu mezar taşları yıllar sonra Osmanlılar Dönemi'nde bir hayır sahibi tarafından diktirilmiştir. 

Editör: Haber Merkezi