TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu restorasyonu tamamlanan Birgi Çakırağa Konağı ve Ödemiş Ticaret Odası’nın yenilenen binasının açılışını yapmak üzere Ödemiş’e geldi.

Ödemiş’e gelerek bir dizi ziyaretlerde bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Ödemiş Ticaret Borsası mülkü olan tekstil arazileri üzerinde bir üniversitenin yapılması ve Organize Sanayi Bölgesinde Sütaş firmasının tesis kurması müjdesini verdi.

İlk önce Ödemiş Ticaret Borsasına gelen TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu Ödemiş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı A.Latif Aka, çevre il ve ilçelerden gelen oda ve borsa başkanları, oda ve borsa yönetim kurulu üyeleri ve sivil toplum örgütleri tarafından karşılandı.

Ödemiş Ticaret Borsasında düzenlenen etkinlikte konuşma yapan Ödemiş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı A.Latif Aka, “Ekonomisi tarıma dayalı ilçemizde, hayvancılık patates, fidancılık ve dış mekân süs bitkileri üretilmektedir. Bu bağlamda Borsamızda en fazla işlem gören ürünler arasında süt bulunmaktadır. Bunu peynir, kuru incir, kestane ve zeytinyağı izlemektedir.  Günlük 1000 ton süt üretimimiz havzamız için büyük bir değer teşkil etmektedir.  Havzamızın en önemli hayvan pazarı ilçemizdedir. Yine ülkemizde üretilen kestanenin %60’ı havzamızda üretilmektedir.

İçinde bulunduğumuz yıl patates ürününün maliyetinin çok altında pazar bulması, hayvanların yaygın şap hastalığına yakalanması, kaba yem ve kesif yem fiyatlarının aşırı yükselmesi, bunun yanında süt fiyatlarının gerilemeye başlaması ilçemiz ekonomisini olumsuz etkilemektedir.” dedi.

Borsa ve ilçeye kazandırılan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun büyük katkılarının olduğu tekstil arazisinin bölünebilmesi için gerekli imar değişikliği taleplerinin çeşitli mevzuat ve yönetmeliklere takıldığını aktaran Aka, “Bugün itibariyle idari binamızı yapabilmemiz için ruhsatımızı alma aşamasındayız. Arazimizin fakülte yapımı için bölünebileceği bilgisi sözlü olarak Belediye Başkanımız tarafından bildirilmiştir.” dedi

Aka, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, Ödemiş Endüstri Meslek Lisemizin UMEM BECERİ 10 PROJESİ ‘ ne alınarak 400 bin TL kaynak aktarılması yanında, Küçük Menderes havzasının merkezi konumundaki ilçemize kurulabilecek bir fakülte müjdesi ve ülke çapındaki bir markanın süt ve süt ürünleri işleme tesisi için organize sanayi bölgemizden arazi talebinin ciddi şekilde değerlendirilerek olumlu karara bağlanması konusundaki katkılarından dolayı bölge halkına çok büyük moral kaynağı olacağını aktardı.

“Planlı ekim yapılmalı”

Tarım ve hayvancılık konusundaki sıkıntıları yakından takip ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Ödemiş tarım kentlerinin başında geliyor. Dünyanın her yıl nüfusu 74 milyon artıyor. Özellikle Orta Asya’da insanların zenginleşmesi ile birlikte köyden kente göç artmıştır. Son yıllarda en çok fiyatı artan ürünlere baktığımızda hayvancılık ve tarım yer alıyor. Eskiden tarım karnımızı doyurmak için yapılırdı. Ama şimdi para kazanmak için yapılan en önemli unsurlardan biri olacaktır. Allah bize petrol vermemiş doğalgaz vermemiş dünyanın ekilebilir en güzel topraklarını vermiş. Tarım arazilerinin bölünüp parçalanmasını engellememiz gerekir. 

Hollanda yılda 60 milyar dolar hayvancılık ve tarım ürünü ihracatı yapmaktadır. Hollanda Konya kadar bir yerdir. Biz ülke olarak 13-14 milyar civarında demek ki bizim bir eksikliğimiz var. Patates tarlada kaldı, para etmedi. Bunun sebebi de sistemli planlı ekim dikim yapmıyoruz. Nerde ne ekip dikeceğiz bunun planlamasının yapılması gerekmektedir. Tarım işinden kopulmaması gerekir. Geleceği etkileyecek en büyük sıkıntılardan biri açlıktır. O nedenle tarımdan vazgeçilmemek gerekmektedir.”

ÖDEMİŞ’E ÜNİVERSİTE

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNE SÜTAŞ FİRMASI TESİSLERİ

“Ödemiş Tekstil arazisinin Ödemiş’e kazandırılmasında Ödemiş Ticaret Borsası Başkanı Latif Aka’nın büyük katkısı olmuştur. Üniversite imtihanı sonuçlarına bakıldığında Ödemiş’te sınava giren öğrencilerin seviyesi hep üst düzeylerde olmuştur. Akıllı insanların olduğu bir ilçedir. Biz bu araziye değişiklikler yapıldığı takdirde Ödemişlinin de katkısı ile buraya bir üniversitenin kazandırılması için elimden geleni yapacağım. Bunun yanında şuan faaliyette olmayan olan Organize Sanayi Bölgesinde Sütaş firmasının da tesis kuracağı müjdesini de vermek istiyorum. Bir ve beraberlik içerisinde üstesinden gelemeyeceğimiz sıkıntı yoktur” dedi.

Konuşmaların ardından 60. Kuruluş yıldönümü anısına TOBB Genel Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından Ödemiş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı A. Latif Aka ve Yönetim Kurulu Üyelerine plaket verildi.

 

 

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi