İzmir Ticaret Odası (İZTO) sekretaryasında, il genelindeki ticaret odaları, Ege Bölgesi Sanayi Odası ile İzmir Ticaret Borsası’nın da katılımıyla 4 ayda bir düzenlenen İzmir İli Oda ve Borsalar Ortak Yönetim Kurulları son toplantısı, Ödemiş Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde Ödemiş Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıda oda ve borsaların bölgeleriyle ilgili projeleri, planladıkları çalışmalar ve talepleri ele alındı.

Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh, İzmir Ticaret Borsası Başkan Vekili Ercan Korkma, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Kasım Sevin konuşmacı olarak katıldılar. Toplantıya İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş başkanlık etti.

 “Sanayileşme ilçelere yayılmalı”

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'de enflasyon oranının tek haneli rakamlara gerilediğini, cari açık konusunda hükümetin gerekli önlemleri almayı sürdürdüğünü belirtti. Demirtaş, “Türkiye’ye baktığımız zaman enflasyon oranı tek haneli rakamlar ve giderekte küçülüyor. Cari açığımız var bu konuda hükümet gerekli önlemleri alıyor almaya devam ediyor. Türkiye’nin ekonomisine baktığımızda bize moral veriyor. Bölgemize geldiğimiz zaman 15-16 milyar dolar bir ihracat söz konusu. Bizim Ege Bölgesi olarak 2023’e kadar bu ihracatı 5 kat arttırmamız gerekiyor. El yordamı ile bu iş olmaz. Ege Bölgesi olarak planlamanın yapılması şart. Sanayileşmenin İzmir’de sıkışması sakıncalı olacaktır. Sanayinin ilçelere yayılması gerekiyor. Göçe baktığımızda ilçelerden gelen göç daha fazladır. Ulaşımın zor olduğu yerlerde yatırımın yapılması zordur. Metronun Tire ve Ödemiş’e aktarılması gerekiyor. Bu yönde projenin yapılması şart”

Yorgancılar, “ Ödemiş Organize Sanayi için yatırımcılarla görüşmeler devam ediyor”

İzmir’de birlikteliğin sağlanması gerekiyor diye sözlerine başlayan Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, “2012 geride kaldı 2013’ün olumlu olacağına inanıyorum. Avrupa Birliği bizim rakibimiz olmamalı, Türkiye’nin rakibi gelişmekte olan ülkelerdir. Türkiye büyümesi ile gelişmiş ülkelerin önünde yer alırken, rekabet halinde olduğumuz gelişmekte olan ülkelerin gerisinde kalmaktadır. Ülkemiz imalat sanayi katma değeri en yüksek 15. ülke statüsünü de geçen sene kaybetmiştir. Oysaki dünya ekonomisinde büyümeyi, gelişmekte olan ülkeler üretimleri ile tetiklemektedir. Kur savaşlarından, emtia fiyatlarına, dış ticaret yönünden, siyasi gelişmelere kadar belirsizliğin hâkim olduğu bir ortamda, doğru stratejilerle bir adım öne geçilecektir.”

Ödemiş Organize Sanayi Bölgesinde yatırım yapılması için görüşmelerin devam ettiğini aktaran Yorgancılar, “Bölgede iş istihdamının sağlanması için yatırım yapılması önemli. Bu konuda özel sektörün yatırım yapması gerekiyor. Sütaş’ın yatırım yapması konusunda Bayındır, Tire ve Ödemiş ilçelerinden birinde yatırım yapması için girişimlerimiz oldu. Ödemiş’te ki organizede düşük fiyat vermemize rağmen burada yatırım yapmak istemediler. Şuan Tire’yle görüşmeler devam etmektedir. Amaç burada yatırımcının İzmir’e kazandırılması o ilçe bu ilçe diye ayrılmaması. Yatırımcıları bölgemize çektiğimiz sürece ekonomimizde artış olacağına inanıyorum”

 

Editör: Haber Merkezi