Haber: Dilek KART


Toplantıya, Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi, Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, İl Genel Meclisi Üyesi Hikmet Demircan, Esnaf Odası Başkanı Ümit Ünalmış, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Soylu, Tosbi Bölge Müdürü Galip Kılınç, Tosbi İnşaat Mühendisi Yusuf Kılınç, Tire Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Hızlan ve Chp İlçe Başkanı Şenol Sardoğan katıldı.

İzmir Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Köksal Aykol’un, Tire’de yapılan Bölge Planı Seminerinde konuşulan Tire’nin sorunlarıyla ilgili elde ettiği bilgiler sonucunda oluşturduğu 8 maddelik gündem konularının konuşulduğu toplantı sonucunda en temel sorunun tespit edilmesi ve çözüme yönelik projeler hazırlanmasına karar verildi.

Bölgenin gelişmesi ve kalkınması için ortak akıl ile proje üretilmesinin desteklendiği programda şu gündem maddeleri görüşüldü;

TİRE’NİN SORUNLARI

1- İzmir IPAD projesi kapsamı dışında süt hayvancılığı yüzde 300 arttı ama aynı ölçüde ilgili sanayi, soğuk hava depoları, işin pazarlanması yağı gelişmedi, alt yapı eksikliği var.

2- Bilinçli tarım planlı tarım yapılmıyor. Tire Ovasında ulaşım dere yatakları ile sağlanılıyor. Üretim yollarının düzeltilmesi gerek. Ortak çalışma anlayışı yok, kooperatifçilik geliştirilmeli. Gıda sektörü önemli bir potansiyel taşıyor. Tarım alanları işgal altında, hepsi konut alanı oldu. Gerek İZKA gerek Kırsal Kalkınma Programı altında doğrudan üretici desteklenmeli, kooperatifler, birlikler desteklenmeli.

3- Bölgenin asıl sorunu su sorunu, çölleşme, nehir yok bölgede, yer altı suları gittikçe azalıyor, 30-40 metreden çıkan su 180 metreye düştü 30-40 yıl içinde.

4- Tire’de konaklama tesisi yok, yatak yok. Bu yatak sorunu Tire için çok önemli, bunun sebebiyle bazı fırsatlar kaçıyor. Krone açılışında yabancı gazeteciler geldi,130 kişi geldi, gelenler Tire’de kalmadı, Kuşadası’nda konakladılar, tanıtım fırsatı kaçtı.

5- ’’Gecekondu’’OSB’ler konusu da dikkat edilmesi gereken bir konu.

6- Biyogaz tesisleri kurulabilir. Köylüye köyde tutmak istiyorsak, gelirini arttırmak istiyorsak bu tarz projelere ihtiyaç var.

7- Tarım arazilerinin rantabl olmadığı açık. İlçede işletme büyüklüğü ortalama 33 dekar. Bakırçay havzasında, Gediz’de toplulaştırma çalışmaları bitti. Bir an önce Tire İlçesinin de toplulaştırma kapsamına alınması gerekmektedir.

8- Organize Çiçek bölgesi fikrimiz var, 59 kişi var çiçeklikle uğraşıyor. Hazine arazileri, atıl yerler var, bu bölgeler kullanılabilir. Yenilenebilir enerjiye ihtiyacımız var, ısıtmalı seraya ihtiyaç var. Kümeleme buradaki arazi parçalanmasının önüne geçebilir.

Editör: Haber Merkezi