Ve, öğretmenler yıllık izinlerini kullanıyorlar. Tüm bunlar, 19 Dünya Eğitim Kurumları öğretmeninin 3 Ağustos Çarşamba günü bir araca atlayıp Karşıyaka’da konuşlanan Meraklı Çocuk Bilim Akademisi’ni ziyaret etmesine engel oluşturmadı.

Ziyaret edilen merkezle ilgili kısa bilgi: Merkezin kurucuları Sayın Çiçek ve Umut Dilsiz Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyorlar. Sınav odaklı okul müfredatları yüzünden gerçekleşemeyen “beyne yönelik öğrenme”yi mümkün kılan bir eğitim programları ve kalıcı öğrenmeyi pekiştiren uygulamaları var. İşin ilginç yanı, bu sistem dolaylı olarak merkezi sınav sistemini de (örneğin, TEOG) destekliyor. Çünkü örneğin, sekizinci sınıf Matematik dersine önkoşul teşkil eden bir beşinci sınıf Matematik konusu, “beyne yönelik öğrenme” yöntemi kullanılarak öğrenilmişse, sekizinci sınıf konusunun öğrenilmesi çok daha hızlı ve kalıcı oluyor. Dilsiz çifti başlattıkları bu inisiyatifi “sisteme meydan okuma” olarak nitelendiriyorlar. Bir diğer deyişle, “soru değil, sorun çözen” öğrenci profili oluşturarak, “sınavcı” öğrenci tutum ve davranışlarını olabildiğince törpülüyorlar.

Merkez son yıllarda neredeyse moda haline gelmiş, ancak uygulamadan ziyade söylem seviyesinde ele alınılan STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) uygulamalarını merkeze koymuş durumda. Bu doğrultuda bütüncül bir eğitim yaklaşımı takip ediliyor.

İşte Meraklı Çocuk Bilim Merkezi’nin bütüncül eğitim anlayışını paylaşan Dünya Eğitim Kurumları öğretmenleri de daha resmi açılışı bile yapılmamış bu merkezi ziyaret ederek okuldaki uygulamalarına neler katabileceklerinin değerlendirmesini yaptılar. Mevcut ortaöğretim ve yükseköğretim öğrenci kabul sistemi düşünüldüğünde sınavcı öğrenci profilinden sorun çözen öğrenci profiline geçiş kolay olmasa da takım çalışması yapan, deney raporu yazan öğrencilerin bu hedefe daha yaklaşacakları kesin. Dünya Eğitim Kurumlarının STEM’i müfredatlarına nasıl yansıtacaklarını merak ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi