03 Ağustos 2013 Cumartesi günü akşamı bin aydan daha hayırlı olan KADİR gecesidir. Hakkında Kur'an-ı Kerimde müstakil bu sûre bulunan tek gece KADİR gecesidir. Aynı adı taşıyan bu sure de şöyle buyrulmaktadır "Şüphesiz biz, Kur'anı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."

Zaman ve mekânlar, kendilerinde meydana gelen büyük ve önemli olaylarla değer kazanırlar Kadir gecesi bu bakımdan hiçbir geceye nasıp olmayan bir olayın meydana geldiği gecedir. Çünkü bu gecede kadri yüce bir kitap olan. Allah Teala'nın insanlığa gönderdiği son mesaj Kur'an ı Kerim, inmeye başlamıştır.

Kur'an-ı Kerim İslâmiyet'in ana kitabıdır. Dinin esasıdır. Dini hükümlerin dayanağı olan dört delilin birincisidir. Bütün dini hükümleri ihtiva eden Kur'an-ı Kerim, geçmiş semavi kitapların da özetidir. İnanç ibadet, ah-lak ve sosyal bakımdan insanı ve insan topluluklarını maddı- manevi mutluluğa ulaştıracak her şeyi bildirmiştir. Nitekim Nahl sûresinin 89'ncu ayetinde mealen şöyle buyrulmuştur "Ey Muhammed, sana, her şeyi açıklayan ve Müslümanlara doğruyu gösteren bir rehber, rahmet ve müjde olarak Kur'an-ı indirdik."

Kur'an-ı Kerim insanlar için bir hidayet kaynağı olarak gönderilmiştir. Bu husus bir çok ayette sık sık tekrarlanmıştır.

Nitekim lsra sûresinin 9'ncu ayetinde: "Doğrusu bu Kur'an en doğru yola hidayet eden ve yararlı işler yapan müminlere büyük ecir olduğunu, inanmayanlara ahirette yakıcı bir azap hazırladığımızı müjdeler." buyrulmuştur

Kur'an- ı Kerim, son ilahi kitap olarak gönderildiğinden, talimatı da bütün insanlığı içine alacak şekilde umumidir.

Kur'an-ı Kerim, her şeyden evvel Allah'ın varlığını, birliğini. O'nun yüksek ve eksiksiz sıfatlarını, yaratılmışlara olan rahmet ve mağfiretinin genişliğini tespit ve talim eder. İnsanlar için hayat ve saadet kaynağı olan önemli ve ölmez prensipleri ortaya koyar.

Kur'an-ı Kerim, aile hayatı ile karı-kocanın karşılıklı hak ve vazifelerinden, milletlerarası münasebetlere; selamlaşmaktan, evlere izin alarak girme adabına varıncaya kadar, sosyal hayatın bütün kurallarını gösterir, en yüksek, en güzel ahlak prensiplerini öğretir.

Kur'an-ı Kerim. zina. fuhuş, sarhoşluk, adam öldürmek, yalan söylemek, iftira etmek. haksızlık yapmak, israf etmek, hıyanette bulunmak ve gıybet etmek gibi toplumu sarsan kötülükleri yasaklar

Kur'an-ı Kerim, daima ileriyi emreder 'Babamızdan böyle gördük" diyerek kötü alışkanlıklardan ayrılmak istemeyenleri ayıplar, körü körüne taklidi reddeder. İlk inen ayeti: "OKU" diye başlayan Kur'an-ı Kerim, insanları daima ilme teşvik eder. Akla ve düşünceye büyük önem verir. Kainatın ve ondaki yaratılış inceliklerini düşünmeye davet eder "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" diyerek, ilmin üstünlüğünü ortaya koyar.

Kısacası  Kur'an-ı Kerim, insanı dünya ve ahirette mutlu kılacak her şeyi ihtiva eden bir Kitab-ı Mübindir. O'nu rehber edinen yanılmaz. O'na sımsıkı sarılan sapıklığa düşmez. Onun gösterdiği yolda yürüyen şaşırmaz ve onu okuyanın ecri az olmaz.

İşte Kur'an-ı Kerim gibi insanlık için bir hidayet rehberi olan kitabın, böyle bir gecede inmesi, ona müstesna bir şeref kazandırmıştır.

O halde değerli okuyucularım;

Kadir gecesine mahsus bir ibadet yoktur. Geceye en büyük hususiyeti veren Kur'an-ı Kerim'i okuyarak, tevbe ve istiğfar ederek, dua ve niyazda bulunarak, kaza ve nafile namazı kılarak mübarek gecenin ihyasına çalışılır. Hz Aişe validemiz Peygamber Efendimize "Kadir gecesini idrak edersem ne yapayım? diye sorduğunda: Peygamberimiz: "Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni de affeyle", diye dua et, buyurmuşlardır.

"Her kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve ecrini Allah'tan umarak, ibadetle ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır."KADİR GECENİZ  KUTLU OLSUN değerli okurlarım.