Her işe Allahın adı ile başlamak, esirgeyen, bağışlayan, nimet veren, yaşatan ve yaratan Rabbime şükürler olsun demektir.
Bismillahirrahmanirrahim demek ise, her var olana, onu yaratmakla ve varlıkta durdurmakla, yok olmaktan korumakla iyilik etmiş olan Allah-ü Teâlânın yardımı ile, bu işimi yapabiliyorum demektir. Besmelenin fazileti nedir? İlk yazılan, Besmeledir. Âdem aleyhisselama ilk gelen, Besmeledir. Müminler, Besmele yardımı ile, Sırattan geçer. Cennet davetiyesinin imzası Besmeledir.
Peygamber efendimiz, (Hoca çocuğa, Besmele okur, çocuk da söyleyince, Allahü teâlâ, çocuğun ve anasının ve babasının ve hocasının Cehenneme girmemesi için senet yazdırır) buyurdu. Hadis-i şerifte, (Kur'an-ı kerime saygı göstermek, Euzü okuyarak başlamakla olur ve Kur'an-ı kerimin anahtarı, Besmeledir) buyuruldu. Sure okurken, Euzü Besmele okunur. Âyet-i kerime okurken, âlimlerin çoğuna göre, yalnız Euzü okunur. Sure veya âyet okumaya başlarken Euzü okumak vacip, Fatiha okumaya başlarken Besmele okumak da vaciptir. Diğer surelere başlarken Besmele okumak sünnettir. Namazda, Sübhaneke okuduktan sonra Euzü Besmele okumak sünnettir. Allahü teâlâ, (Kur'an-ı kerim okuyacağın zaman E'uzü... söyle) buyuruyor. Kesin haram olduğu bilinen bir şeyi mesela şarap içerken veya domuz eti yerken Besmele çekmek küfürdür. İyi işlere Besmele ile başlamalıdır! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Besmele ile başlanmayan her önemli iş noksan kalır.) (Eve girerken Besmele çekilirse, şeytan, “Bu eve girmeme imkan yok” der, dönüp gider.) (Amel defterinde 700 Besmele bulunanı Allahü teâlâ Cehennemden çıkarır.) (Besmele ile yazı yazanın haceti kolaylaşır, Allahü teâlâ da razı olur.) (Besmele ile işe başlayanın günahları af olur.) (Yemeğe Besmele ile başlayıp, sonunda Elhamdülillah diyenin, daha sofra kalkmadan günahları af olur.) (Besmele ile yenen yemek bereketli olur.) (Sıkıntıya düşen, “Bismillahirrahmanirrahim ve lâ havle ve lâ kuvvete illa billahil aliyyil azim” derse, her türlü sıkıntıdan kurtulur.) (Bin kere Besmele okuyanın dört bin büyük günahı af olur.) (Besmele yazılı bir kağıdı, yerden kaldıran sıddıklardan yazılır.)
Bizde her işimize Allah’ın adı ile başlayalım, Esirgeyen, bağışlayan, acıyan, merhamet eden, nimet ve hayat veren Rabbimizin adı ile başlayalım ki sonu da başı da hayır olsun. Bismillahirrahmanirrahim.