Bıçak, ilçe belediyelerinin bu konuda çalışmadığını belirterek “Büyükşehir çalışıyor ama ilçelere yetişmesi mümkün değil. Mobil kısırlaştırma aracı var, özel ambulansı var. İlçelere de gidiyorlar ama her gün gidemeyecekleri için ilçelerin çalışması gerekiyor. İlçeler çalışmadığı için sorunlar ortaya çıkıyor” dedi.

Son zamanlarda hayvanlara karşı şiddet artmış durumda. Ülkenin çeşitli yerlerinden şiddet görüntüleri ortaya çıkarken belediye hayvan bakım evlerinde de durum farklı değil. 

Geçtiğimiz günlerde Kemalpaşa Belediyesi’ne ait hayvan bakım evinde köpeklerin suyuna ilaç katılması suretiyle zehirlendikleri katliam görüntüleri yayımlandı. Belediyelerle hayvan hakları konusunda iş birliği yapan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), 2019-2024 görev süresi boyunca belediyelerin sokak hayvanları çalışmaları ile ilgili karnesini açıklamıştı.

HAYTAP İzmir Temsilcisi Avukat Bünyamin Bıçak, Kemalpaşa Belediyesi hayvan bakım evi özelinde belediyelerin sokak hayvanları çalışması ile ilgili Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu.

KORKACAK BİR ŞEYLERİ YOK, CESARET ALIYORLAR
Bıçak, hayvana şiddetin artmasındaki nedenin hukuki yaptırımın yeterli olmamasından kaynakladığını ifade ederek “Cezalar çok fazla değil. Onların korkacak bir şeyi yok bundan dolayı cesaret alıyorlar diye hayvanlara şiddet vakaları arttı.  Hayvana şiddet uygulayan herkesin kendisinin özgüvensiz olduğunu, psikolojik sorunları olduğunu düşünüyorum” dedi.

ŞİDDET UYGULAYAN KAMU PERSONELİYSE CEZASI ARTIYOR
Belediye hayvan bakım evlerinde çalışanların hayvana şiddet uygulamasının görevi kötüye kullanma suçu olduğunu belirten Bıçak, “HAYTAP olarak belediyelerle iş birliği yapmaya çalışıyoruz. Hayvansever personellerin alınması için çabalıyoruz. Hayvansever personellerin olduğu belediyelerde böyle sıkıntılar olmuyor. O insan zorla atandıysa, sürgün olarak gönderildiyse yaptığı işten nefret ediyorsa böyle durumlar olabiliyor. Böyle durumlarda bu, görevi kötüye kullanma suçuna giriyor. Kişi kamu personeli olduğu için cezai oranı artırılıyor. Aslında belediye çalışanlarının yaptığı suç, normal vatandaştan daha ağır yaptırıma sahip. Çünkü bu onun görevi aslında. Cezası yarı oranda artırılıyor” diyerek belediye çalışanların hayvansever olmasının önemine dikkat çekti.

KİMSE GÖREVİNİ YAPMADIĞI İÇİN KEMALPAŞA’DA BÖYLE BİR DURUM YAŞANDI
Bıçak, kimsenin görevini tam olarak yapmadığını dile getirdi. Denetim mekanizmasında çalışan herkesin sorumlu olduğunu ifade eden Bıçak, “Orada çalışan herkes sorumlu. Veterinerinden, veteriner teknikerinden, veteriner işleri müdürlüğünden hepsi aynı sorumluluğa sahip. Bakım evini denetleyecek ilgili yer Tarım İlçe Müdürlükleri. Kimse görevini yapmadığı için Kemalpaşa’da böyle bir durum meydana geldi. Hayvanlar hastaydı o yüzden uyuttuk diyorlar ama bize inandırıcı gelmedi” şeklinde konuştu.

HEPSİNİN AYNI ANDA ÖLMÜŞ OLMASI MÜMKÜN DEĞİL, HASTA OLASALAR BİLE
HAYTAP olarak Kemalpaşa hayvan bakım evinde yaşanan olayla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını ve konunun takipçisi olacaklarını belirten Bıçak, “O sansürsüz görüntüler gelince görülüyor. İlk önce, o hayvanların hasta olduğunu zaten ölmüş hayvanlar olduğunu söylemişler bunu internetten okudum, emin değilim. Hayvan bakım evinin içinde farklı yerlerde ölü hayvanlar var. Onların hepsinin aynı anda ölmüş olması mümkün değil, hasta olsalar bile” dedi.

ÇİÇEĞİN KALBİ BAYINDIR’DA ATACAK ÇİÇEĞİN KALBİ BAYINDIR’DA ATACAK

İLÇELER ÇALIŞMIYOR
İzmir’in ilçelerinde kötü karneye sahip olan ve 5 üzerinden 1 puan alan belediyelerden bazıları; Kınık, Bayındır, Kiraz, Bergama, Beydağ oldu. Karnesinde 2 yazan belediyeler ise; Kemalpaşa, Çeşme, Selçuk, Balçova, Menderes olarak açıklandı. Bıçak son olarak şunları söyledi:

“Bayındır’da da zamanında böyle olaylar ortaya çıktı. Büyükşehir çalışıyor ama ilçelere yetişmesi mümkün değil. Mobil kısırlaştırma aracı var, özel ambulansı var. İlçelere de gidiyorlar ama her gün gidemeyecekleri için ilçelerin çalışması gerekiyor. İlçeler çalışmadığı için sorunlar ortaya çıkıyor. Bornova Belediyesi güzel çalışıyor.”
 

Editör: Tutku İç