Elimde “Küçük Menderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu” nun nefis broşürü var. Doğa sevdalılarınca mutlaka okunması, amaca ulaşmak için gösterilen çabaya da mutlaka katkı konulması gerekiyor.
Değerli dostum, doğa sevdalısı Mehmet Eriş’le uzun süredir, oturup iki lafın belini kırma konusunda kavilleşip dururduk; doğa sevdası, Küçük Menderes Havzası’nın değerlerine sahip çıkma savaşımı buna da vesile oldu.
                                                           …
Doğaya duyarlı Cumhuriyet Gazetesi’nden alıntılar da yapılan broşürde “Cennet Küçük Menderes Havzası”nın emsalleriyle kıyaslanamayacak değerdeki varsıllıkları olabildiğince, “Bunları biliyor muydunuz? başlığı altında sayılmış. Aşağıda birilerinin altın araması karşılığında neler yitirdiğimizi görecek ve inanıyorum ki, sizler de “İşte Altına Bu Nedenle Hayır!” diyeceksiniz:
Bunları Biliyor Musunuz?
 “- Türkiye tarım alanlarının (39 milyon ha.), binde 4’ü, Küçük Menderes Havzası’nda olmasına karşın, Türkiye tarımsal gayri hâsılasına yirmide bir oranında katkı koymaktadır. Yani Küçük Menderes Türkiye’nin en küçük havzalarından biri olmasına karşın, en yüksek değer üreten bölümüdür. 
- Altın arama bölgesinde Türkiye kestane ağacı sayısının (1.972.000), % 6’sı (115.000 adet) ile 3.000 ton/yıl (Türkiye üretiminin % 5’i) üretilmektedir.
- Altın aranan ağaçsız bölge de, Batı Anadolu’da bulunan 70 tür endemik bitkinin bir arada olduğu tek yerdir. Ayrıca dünyada yalnızca burada doğal olarak yaşayan üç tür endemik bitki bulunmaktadır.
- Dünya incir üretiminin % 8’i, Türkiye üretiminin % 20’si havzamızda yapılmaktadır. Dünyada ağa başına en yüksek verim, en yüksek besin değeri ve ince kabuklu “Sarılop” incir çeşidi, altın arama bölgesi altındaki “İrimağzı” yöresinde yetişmektedir.
- Türkiye aşılı meyve üretiminin yarısı bu havzadan karşılanır.
- İzmir patates üretiminin % 95’i (350.000 ton/yıl), Türkiye’nin de % 10’u yine Küçük Menderes Havzası’nda üretilir.
- 500.000 insanın yaşadığı Küçük Menderes Havzası, İzmir tarım alanlarının (347.546 ha.), % 51 (178.890 ha.) ile tarımsal hasılâsına % 70 katkı koymaktadır.
- Küçük Menderes Hayvancılığı,  % 4 sığır varlığı ile Türkiye’nin  % 10 süt üretimini karşılamaktadır.
Ayrıca;
- Bergama - Ovacık ve Çamköy’de geride kalan yıl hiç arı kalmadığı, bütün büyükbaş hayvan doğumlarının ölü ya da sakat olduğu, işletmenin bekçi köpeklerinin topluca öldüğünü, 
- İki gram altın üretmek için bir ton düşük tenörlü cevherin işlenmesinin zorunlu olduğunu,
- Altının % 25-50’sinin siyanürlü büyük atık dağlarını geride bıraktığını, biliyor muydunuz?
                                           …
Bunları hepiniz bilin, hepimiz bilelim…
Yoksa, tarih affetse bile doğa asla affetmez!