TİME DERGİSİ, her yıl ülkenin en önemli yüz kişisini sıralayan bir liste yapıyor. Listeye liderler, bilim insanları, sanatçılar, düşünürler, din adamları giriyor. Peki Türkiye’de yaşayan en etkili isimler kimler? Hürriyet’in yaptığı TİME’in bir nevi versiyonu:
Belki gazetemiz Yerel Güç okurlarından, takip eden veya dikkatini çeken olmuştur. Hürriyet Gazetesi’nin pazar günleri verdiği “Pazar Eki”nde birkaç haftadır ilginç bir yazı dizisi yayınlanıyor. Bu etkinliğin aktörleri başlıktan da anlaşılacağı gibi; dört gazetecinin seçtikleri konu ile ilgili değişik fikirleri. Bir kere bu yazı dizisine seçilen başlık yanlış. Bir televizyon programına belki bu isim verilebilir ama iş gazete yani okumak olunca bu başlık tutmamış, burada yapılan iş yazarların dediklerini okuyup öğrenmek. Yüzlerini zaten tanıyoruz.
Bu dörtlü; Ahmet Hakan Coşkun, Enis Berberoğlu, Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin’den oluşuyor. Geçtiğimiz Pazar (30 Ekim 2011) konu, Türkiye’nin en etkili “ON KİŞİ”sini belirlemekti. Aslında yapılan sütun, sayfa doldurmak. Havanda su dövmek de diyebilirsiniz. Sayın yazarların belirttiği isimleri size saydığımda, halkın ne kadar uzaklarında, camlı gökdelenlerde oturmanın bu yazarların fikirlerine nasıl da etki yaptığını normal bir ülkem insanının algısı yeterli olur diye düşünüyorum. Keşke mümkün olsa bizim insanımıza da sorulsa. Farkı görebilsek…
Birinci sırada kuşkusuz, hizmetleri, devlet adamlığı vasfı, hitabet ve karizması ile Türkiye Cumhuriyetinin TBMM seçimlerinde iki kişiden birinin oy verdiği partinin genel başkanı Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. İkinci sırayı bazılarının, adını duyduklarında haksız yere feveran ettikleri, büyük düşünür, kanaat önderi, çağdaş din adamı profilinin en önde gelen ismi Fethullah Gülen Hocaefendi var. Listede yer alan öteki isimlerden biri Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Dâvutoğlu var. Çok isabetli bir tercih. Cumhuriyet tarihimizin önde gelen bir fenomeni kendisi. Yazarların birleştikleri isimler bunlar. Ahmet Hakan listesine iki kadın koymuş; Leyla Zana, Emine Erdoğan. Ertuğrul Özkök ilginç bir iş yapıp “Özel Yetkili Savcılar”ı almış gurup olarak.
Biliyorsunuz; Ergenekon, darbe davaları ve benzeri devam etmekte olan diğer davaların medyadaki isimlerine henüz geçilmedi. Savcıların davet edecekler listesinden haberdar oldu da şirinlik yapıyor herhalde, yakın gelecekte göreceğiz. Gelin telâffuz edilen bazı isimleri sayalım:
Alpaslan Türkeş, Mesut Özil, Dr.Mehmet Öz. Yönetmen Fatih Akın, Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Sezen Aksu, Ajda Pekkan, İbrahim Tatlıses, Abdullah Gül, Binali Yıldırım, Hüseyin Çelik, Ali Babacan, Fazıl Say, Bülent Arınç, Ömer Altıparmak (Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı)
Dörtlünün ortak fikri; patronları Aydın Doğan bu listede olmalı imiş ama “yalaka”lık olduğu algılanır diye yazmamışlar! İçeridekileri (!) de düşünmüşler; Abdullah Öcalan, Aziz Yıldırım, Yalçın Küçük.
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu’nun TOP ON’u sırasıyla;
1-Recep Tayyip Erdoğan, 2-? Aranıyor, 3-Fethullah Gülen, 4-Kemal Derviş, 5-Muhtar Kent (Coca Cola CEO), 6-Muazzez Hilmiye Çığ (tanımıyor olabilirsiniz, internete bakınız), 7-Aziz Yıldırım, 8-Yalçın Küçük, 9-Orhan Pamuk, 10-Nuri Bilge Ceylan (film yönetmeni).
AHMET HAKAN’ın ON’u:,
1-Yaşar Kemal, 2-Recep Tayyip Erdoğan, 3-Abdullah Öcalan, 4-Fazıl Say, 5-Fethullah Gülen, 6-Leyla Zana, 7-Emine Erdoğan, 8-Nuri Bilge Ceylan, 9-Ahmet Davutoğlu.
SEDAT ERGİN’in ON’u:
1-Recep Tayyip Erdoğan, 2-Fethullah Gülen, 3-Abdullah Gül, 4-Abdullah Öcalan, 5-Sadullah Ergin, 6-Kemal Kılıçdaroğlu, 7-Ümit Boyner, 8-Cemil Çiçek, 9-Ahmet Davutoğlu, 10-Genelkurmay Bşk.Org.Necdet Özel     VE…
BÜYÜK TÜRK DÜŞÜNÜRÜ ERTUĞRUL ÖZKÖK’ün ON’u:
1-Recep Tayyip Erdoğan, 2-Bülent Arınç, 3-Ömer Altıparmak, 4-Ali Sabancı, 5-Özel Yetkili Savcılar, 6-Abdullah Öcalan, 7-Fethullah Gülen, 8-Kıvanç Tatlıtuğ, 9-Aziz Yıldırım, 10-Ajda Pekkan.
Konuşulan diğer isimler, bu isimlerle ilgili yapılan geyikler ve daha fazlası, eğer çok boş vaktiniz varsa Hürriyet’in 30 Ekim tarihli pazar ekinde okuyabilirsiniz.
Ayrıca Kanaltürk Televizyonunda bu konudaki açık oturuma katılan Ertuğrul Özkök, seçtiği isimleri neden listesine aldığını açıkladı, katılan diğer gazetecilerin sorularına.
Biliyorsunuz gazetelerin haber vermek dışında okuru aydınlatmak hatta yönlendirmek gibi bir işlevi de vardır. Pek çok fasa fiso ismi geçelim. Beni tedirgin eden yazarların, Abdullah Öcalan ismi üzerindeki mutabakatları ile Leyla Zana ve Yalçın Küçük isimleri. Bu konuda yorum yapıp başımı derde sokmak istemiyorum, başlarına Abdullah Öcalan kadar taş düşsün.
Listelerde elbette katıldığım isimler hayli var. Ama; mesela anket maksadıyla Ödemiş, Tire ve diğer şehirlerimiz ve beldelerimizde hareketli bir cadde seçelim ve halka soralım; Muazzez Hilmiye Çığ, Nuri Bilge Ceylan, Fazıl Say isimlerini tanıyor musunuz? Size ne ifade ediyor diye. Yüz kişide o da belki bir kişiden cevap alabilirsiniz.
Bu dört gazetecinin insanımızı, değerlerimizi gerçekten tanıdığını söyleyebilir misiniz?
Bence bu listelere girebilecek doğru düzgün birkaç isim aklıma geldi. Sizler, acaba ne dersiniz?
Prof.Ekmelettin İhsanoğlu (İKÖ-İslâm Kalkınma Örgütü Başkanı), Elif Şafak (yazdığı kitaplar pek çok dile çevrilip, yüz binlerce satılıyor), Müzeyyen Senar (90 yaşın üzerinde daha birkaç yıl öncesine kadar sahnelerde o eşsiz sesi ile Türk Sanat Müziği eserleri okuyan hanım sanatçı), Prof.Dr.Alâaddin Yavaşca (Türk Sanat Müziği Beste ve ses sanatçısı), Ahmet Özhan (yalnız ülkemizde değil, dünya çapında tanınan sevilen Türk Sanat ve Tasavvuf Müziği sanatçımız), Melihat Gülses (bütün dünyada konserler veren Türkiye’nin en mükemmel kadın seslerinden Türk Sanat Müziği sanatçısı), Hakan Şükür, Ertuğrul Sağlam, Mustafa Sarıgül (Türkiye’nin popüler siyasetçilerinden) ve daha niceleri. Yerim bitti…
Saygılarımla.