Ö
Daha sonra sosyal mesafe kuralına dikkat edilerek düzenlenen törende kadınların üretimde yer almasının önemi vurgulandı. “Kadın Çiftçilerle İpekböceği Yetiştiriciliğinin Canlandırılması Projesi” kapsamındaki kursu başarıyla tamamladıktan sonra ilk kez ipekböceği yetiştiren 14 kadın üretici adına konuşan Nazmiye Aynalı, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’e kadın üreticilere sağladığı destekler için teşekkür etti.
Ödemiş Tarım ve Orman İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş bir zamanlar ipekböcekçiliğinde 80 tona yaklaşan üretime sahip olan Ödemiş’in İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Ödemiş Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilen projeyle yeniden üretimde söz sahibi olmasının ilk adımının atıldığını vurguladı.
İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ali Ateş, uzun soluklu bir üretim maratonunu tamamladıklarını belirterek, projenin başından bu yana atılan adımlar konusunda bilgi verdi.
İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, “Kadınlarımızın ve erkeklerimizin birlikte üretimin içerisinde yer alacağı bir kalkınma modeli ortaya koyabiliriz. Biz de Köy-Koop olarak yapabileceğimiz ne varsa yapmaya hazırız. Burada umut ve heyecan var, emeklerinize sağlık” diye konuştu.
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır da çocukluğunda ipekböceği yetiştirdiğini ve üretimin her evresini yakından bildiğini belirterek, “Burada çok özel bir proje hayata geçirildi. İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz Ödemiş Belediyemiz; yani merkezi yönetimle yerel yönetimin ortak çalışmasıyla kadınlarımızı üretim sürecine dahil edip onların da ev ekonomisine katkı sunmasını sağlayan bir proje. Emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.
Eriş: “14 kahraman kadın”
İpekböceği yetiştiriciliğini adeta ailece gerçekleştirdiklerini hatırlatan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, üretici kadınların küçük çocuklarının dahi İpek Evi’nde uyuduğunu söyledi. Ödemiş Belediyesi olarak sadece yer tahsisine ve donanıma destek sunmadıklarını, tırtılların tek besin maddesi olan dut yaprağının temini ve ayıklanmasına da İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleriyle birlikte destek verdiklerini belirten Eriş, “Burada yeni bir hikaye yazıldı. Bunun bir hikayesi olmalı. Gölcüklü 14 kahraman kadınımız, üretimin gerçek kahramanı onlar. Buradaki üreticimiz desteklenip yüreklendirilirse o kadar güzel şeyler çıkıyor ortaya. İpek hayatımızda var. Bu kentin kimliğinde var. Bundan sonraki aşamada ipek üretimi kadar, ekonomik değer sağlanması var, bunun bir hediyelik eşyaya dönüşmesi var. Çalışkan kadınlarımız hem ilçemize hem de ülkemize örnek oldular. Bu projede emeği geçen kadınlarımızı yürekten kutluyorum. Destekleri için İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum” dedi.
Kaymakam Kasım Fikret Dayıoğlu da kadınların üretim sürecinde yer almalarının ülke kalkınması açısından önemine değindi. Dayıoğlu, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Ödemiş Belediyesi’nin işbirliğinde kadınların üretimde öncü olması adına tüm yurda örnek bir çalışmayı hayata geçiren Gölcüklü kadınları tebrik etti.