Başkan Taşlı ve beraberindekiler tesisinin tüm kısımlarını gezerek, sorumlulardan yerinde bilgi aldılar. İnceleme gezisine İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Yerel Hizmetler Koordinatörü Hikmet Güriş de eşlik etti.

Heyet, İzsu Ödemiş Atıksu Arıtma Tesisi Müdürü Uğur Kurt ve Mühendis Tayfun Çekkin’den tesisin işleyişine dair detaylı bilgiler alırken, ardından arıtma işleminden geçen suyun çıkış noktasında incelemelerde bulundu. Son çökeltim havuzundan alınan numuneyi de yakından inceleyen heyet, ön çökeltim havuzunu ve kanalizasyon suyunun tesise giriş yaptığı bölümü de gezerek ziyareti tamamladı.
TAŞLI: “KÜÇÜKMENDERES’İ KİRLETMEYE HİÇ KİMSENİN HAKKI YOK”
İnceleme ziyaretindeki izlenimlerini aktaran Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı, “Küçükmenderes Nehri’ne kirleticilerin bırakılmaması ilçemiz ve havzadaki tüm ilçeler için hayati önem arz ediyor. Öncelikle bu önemli konunun takipçisi olduğumuzu belirtmek istiyorum. Tüm nimetlerinden yararlandığımız doğamızı ve çevremizi temiz kullanmak ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmak tüm insanlığın ortak ödevidir. Gelinen noktada üzülerek görüyoruz ki bazı kişiler ya da kuruluşlar sırf daha fazla iktisadi kazanç için doğayı pervasızca kirletmekte bir sakınca görmüyorlar. Yöremizin can damarı olan Küçükmenderes Nehri’nde kirlilik olduğuna dair duyum ve gözlemlerimizden hareketle konuyu bütün detaylarıyla incelemeyi görev edindik. Bu kapsamda öncelikle kentin evsel atık suyunu arıtarak nehir yatağına bırakan Ödemiş Atıksu Arıtma tesisini ziyaret edip süreci yerinde görmek istedik. Buradaki çıkış suyunu incelediğimizde suyun gayet şeffaf ve kokusuz olduğuna şahitlik ettik. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı tesisin kanalizasyon suyunu içinde herhangi bir kirletici kalmayacak ölçüde arıttığı bilgisini aldık.” dedi.
“Nüfus artışı dikkate alınmalı”
Atıksu arıtmanın önemine vurgu yapan Taşlı, “Tesisteki izlenimlerimiz gayet olumlu. Tesis kapasitesinin gelecekteki nüfus artışlarına koşut olarak artırılması gerekiyor. Yağmur suyunun diğer atık sulardan ayrılması da kapasitenin verimli kullanılması adına önemli bir adım olacaktır. Bu ziyarette bize eşlik eden Sayın Hikmet Güriş’e, başta Uğur Kurt ve Tayfun Çekkin olmak üzere bizleri bilgilendiren tüm görevli arkadaşlara teşekkür ederiz.” şeklinde konuştu.
Gümüş: “Nehrimizi korumak için yerinde inceleme ve tahlil önemli”
Ödemiş Kent Konseyi Çevre, Şehircilik ve İmar Meclisi Başkanı Abdullah Gümüş, duyarlı olmanın önemini vurgularken önyargıyla hareket etmemek gerektiğinin altını çizdi. Gümüş,“Çevre kirliliği konusunda duyarlılık sahibi olan kişileri bizimle birlikte sahada incelemeler yapmaya davet ediyoruz. Söylentilerden ya da duyumlardan hareketle belli kurumları suçlamaktansa bahsi geçen bu kurumları yerinde incelemek, atık suların nehir yatağına salındığı yerlerde gözlemler yapmak ve hatta tahliller yaptırmak daha gerçekçi bir yaklaşım olacaktır. Küçükmenderes’in suyunun kirli aktığı ve kötü koktuğu yönündeki şikâyetler üzerine atık su arıtma tesisini inceleme gereği duyduk. Buradan arıtılıp, salınan suyun niteliğini yerinde görmek bizim aklımızdaki şüpheleri gidermek adına çok yararlı oldu. Bundan sonraki süreçte nehrimizin tam olarak hangi noktalardan kirleticilere maruz kaldığını bulmaya yönelik çabalarımız devam edecek, konunun daima takipçisi olacağız.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi