HABER: SÜLEYMAN GÜLEROĞLU (ÖZEL HABER)

Son günlerde Batı Anadolu ‘da ve Doğu Anadolu’da meydana gelen depremler halkta büyük korku yaratmıştı. Bununla ilgili olarak Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş YerelGüç’e özel açıklamalarda bulundu.

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “ Deprem ülkemizin ve Bölgemizin bir gerçeği. Ödemiş’te ciddi derecede deprem bölgesinde olan bir İlçemiz. Özellikle Kuşadası üzerinden gelen fay hattı üzerinde olmasına bağlı olarak biz de bu tehdidi yaşayacağız. Özellikle yine Aydın Germencik hattı buna bağlı olarak, yine Antalya’dan başlayan Dikiliye kadar devam eden fay hattından da etkilenmemiz Salihli’den Akhisar’a dönüşte etkilenmemiz söz konusu 1999 Yılı 17 Ağustos depremi öncesi de ben mimar ve mühendis arkadaşlara ziyaret etmiştim. Bu ziyaretimde Depreme dayanıklı yapıların yapılması konusunda bir görüşmemiz olmuştu. İki saat arayla bu yıl yine onu yaptık.

Gittiğimiz de de yine o tam 20 yıl önceki depremlerin etkilerini görüşmüştük. Hem Mimar hem de İnşaat Mühendisleri Odası ile görüşmemiz ardından bir gün sonrada yine Akhisar depremi ile karşılaştık. Arkasından Elazığ ve Malatya’yı etkileyen depremlerde ülke olarak yaşadık. Ve ülkemizin bir gerçeği olduğuna göre artık tüm devlet kurumları da buna uygun yapılanma durumundayız. Bunun sorumluluğu sadece Mimarlar ve İnşaat Mühendislerine bırakılmamalıdır. Belediye olarak bizim de üzerimize düşenleri en doğru şekilde yapmamız gerekiyor.”

TOPLANMA ALANLARI BELLİ

Eriş, “İlçemiz de 99 Mahallemizde Deprem toplanma alanları belirlenmiş durumda bunu biz hemen Akhisar depremiyle birlikte kendi sitelerimizi de attık. Şu anda muhtarlıklarımız da ve belli alanlarda ilgili yerlere gösteren levhalar da yaparak bunu halkımızı bilinçlendirmek yönünde kullanacağız. İl ve ilçe Sağlık müdürlüklerimizle birlikte attığımız imzayla sağlık kuruluşlarımızın da zarar görmesi durumunda nereleri kullanabiliriz belirlemiş olduk. O alanlarda genelde belirlenirken, insanların özellikle can güvenliği acısından yıkıntılarda uzak küçük meydanlar, parklar olarak belirlendi. Uygun olmayan mahallerde mutlaka yan mahallede toplanma yeri belirleniyor. Diğer hastane gibi büyük sağlık kuruluşlarında yıkılması durumunda da Perşembe Pazarı gibi, Kültürpark, Salı Pazarı gibi yerlerde sara hastanesi kurulması yönünde gibi durumlarda yine ilçe sağlık müdürlüğümüzle birlikte karar aldık. Onunda sözleşmesini gerçekleştirdik.”

Eriş, “Müteahhitlerin daha sıkı denetlenmesi konusunda zaten yapı denetim kurumu var. Tahir Çaylı döneminden bu yana yapı da demir vizesi uygulanıyordu. Yapı da kullanılan beton elle karılıyordu şimdi ise hazır beton var. Binanın boyasından cephedeki iyileştirme kullanılan kapısı penceresine kadar önem arz etmekte. Yapı denetimlerin arttırılması konusunda belediye olarak elimizden ne gelirse geçmişte olduğu gibi inşaat sektörüne desteğimiz olacaktır.

Ben inanıyorum ki Ödemiş’te müteahhitlerimiz bu konuda titiz davranıyorlar. Mühendislik olarak radye temelle birlikte perde betonla birlikte daha güvenli olarak ilçemizde bölgemizde uygulanıyor. Biz deprem kuşağındaysak depreme uygun binalar yapılmak zorunda hayat gösteriyor. Deprem değil bina öldürüyor. Bunu en son Elazığ depreminde yaşadık.  Bu bina çok öncesinden yıkılması gerekirken, o gün yıkılmamış ama bu depremde yıkıldıktan sonra altında kaç kişi can verdi. Bunlardan ders almalıyız diye de düşünüyorum. Dilerim ki her deprem bize bir şeyler öğretir her depremde acılarla beraber neleri doğru yapmamız gerektiğinin derslerini alırsak bu tür acıları azaltmış oluruz. Ödemiş Belediyesi olarakta bu konuda geçmişten beri zaten bir bilgi ve denetim konusunda aldığımız kararlar vardı. Bunu yine en iyi şekilde bize düşen yönüyle uygulamak istiyoruz.”

Editör: Haber Merkezi