Tire’de üç kuşaktır keçecilik yapan Cön ailesi, dede mesleğini devam ettiriyor. Arif Cön, Mehmet Cön ve Cemil Cön’ün sahipleri olduğu işletmede, keçeden aklınıza gelebilecek her şey yapılıyor.
Keçeden çanta, terlik, atkı, halı, Osmanlı kaftanı, tamamen keçeden yapılmış veya ipek ve keçe karışımı şallar yaptıklarını söyleyen Arif Cön, işlerini severek yaptıklarını ve sevmeseler bu işi yapamayacaklarını ifade etti.
Keçeciliğin tamamen el emeği ile yapılan bir meslek olduğunu söyleyen Arif Cön, mesleğinin sevilmeden yapılamayacağını ve sabır isteyen bir iş olduğunu kaydetti.
Arif Cön, dünyanın keçeyi yeni keşfettiğini ve yeni keçe yapmaya başladığını ifade etti. Kendilerinin de bu konuda ellerinden geldiğince aktif olduklarını belirten Arif Cön, İzmir Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde okuyan Emre Erdemoğlu ile İtalya’da bir yarışmaya katıldıklarını ve ödül aldıklarını söyledi. Keçeden gelinlik yaptıklarını söyleyen Arif Cön, gelinliğin Topkapı Sarayı’nda da sergilendiğini vurguladı.
Arif Cön, “Bir zamanlar hemen herkesin evinde kullandığı keçeler artık yerlerini birbirinden değişik renk ve desenlerle süslenmiş halılara bıraktı ve keçe zamana karşı direniyor. Cön ailesi olarak bizler, İzmir’in Tire ilçesinde var gücümüzle keçeyi yaşatmaya atölyelerimizi ziyaret eden yerli-yabancı turistlere, keçeyi tanıtmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi