Ege’nin Uludağ’ı olarak nitelendirilen Bozdağlar’da yapılan altın arama çalışmalarına karşı seslerini yükseltmek isteyen Ödemişliler Nasuh Mahruki’den de yardım istedi.
Ödemiş ilçesine bağlı Birgi beldesinin Kemer, Hacıhasan ve Yılanlı köylerinde bir süredir devam eden altın arama çalışmalarına karşı tepki gösteren ve bu amaçla Küçük Menderes Havzası Tarih Ve Doğa Katliamına Hayır Platformu’nu oluşturan Ödemişliler, Bozdağ’da yapılacak olan Kış Dağcılık Şenlikleri’ne katılacak olan Kar Leoparı lakaplı, Everest’e tırmanan ilk Türk dağcı ve AKUT Başkanı Nasuh Mahruki’nin önün keserek, seslerini duyurmalarında yardımcı olunmasına talebinde bulundular.
Bozdağlar’daki Paşa Çeşmesi mevkiinde Kemer, Hacıhasan ve Yılanlı köyü halkı ile Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener ve Küçük Menderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu Dönem Sözcüsü Ziraat Mühendisi Özkan Akgün, altın madeninin kurulması sonrası oluşacak zararlardan bahsederek, Mahruki’yi ve yanındakileri bilgilendirdi.
İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü (İDADİK) 12-13 Şubat tarihlerinde Bozdağ`da 10.’sunu düzenlediği Kış Dağcılık Şenlikleri etkinliğine katılacak olan Nasuh Mahruki ise buranın büyük bir doğa güzelliğine sahip olduğunu, burada açılacak bir altın madeninin büyük bir çevre felaketine yol açacağını söyledi.
Platforma katkı sağlayan başka bir isim olan Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Serdar Vardar da bölgenin jeolojik yapısı hakkında bilgiler vererek, altın arama çalışmaları sırasında oluşacak faktörlerin zirveden tabana gidene kadar çok büyük zararlara yol açacağını belirtti.
Birgililer, Nasuh Mahruki ve ekibindekilere, köylerinde yetişen ve dünyanın en kaliteli inciri olarak nitelendirilen Birgi inciri ile meşhur Birgi kestanesinden ikram ederek, “Eğer altın madeni açılırsa yiyeceğiniz son Birgi inciri ve kestanesi olacak” dediler.
Altın arama çalışmalarıyla ilgili olarak açıklamalar yapan Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, “Bozdağlar’da kurulacak altın madenin karşıyız. Küçük Menderes Havzası olarak bütünleştik. Maden şirketinin arama ruhsat tarihi bitmek üzere. Yetkililerin tarihi uzatmamasını bekliyoruz. Yasal yolların bizlere tanıdığı şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz. Burada açılacak bir altın madeni, bölgeye siyanür girmesi anlamına geliyor. Birgi’nin içmesuyu kaynakları hep bu bölgeden geliyor. Buradan aşağıya kadar beslenen derelerle, Beydağ Barajı’na kadar ulaşılıyor. Bu aynı zamanda Beydağ Barajı’nın kirlenmesi anlamına geliyor. Bu baraj ilerleyen zamanlarda İzmir’in içmesuyu kaynağı olarak kullanılacak. Altın aramalarının yapılacağı bölge zaten kestane ve ceviz ağaçlarıyla meşhur. Türkiye’nin ihtiyacının büyük bölümünü Birgi olarak karşılıyoruz. Tepkimizi göstereceğiz, geri adım atmayacağız, kararlıyız” dedi.
Küçük Menderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu Dönem Sözcüsü Ziraat Mühendisi Özkan Akgün ise, “Bölgedeki aramalara karşı tepkimizi göstermek amacıyla böyle bir platform oluşturduk ve doğal zenginlikleriyle ünlü Küçük Menderes’in, tarihi dokusuyla, kültürüyle, Aydınoğulları gibi bir devlete başkentlik yapan Birgi’nin altın aramaları sonrası kirletilmesine karşıyız. Bu bölgede dünyanın en kaliteli inciri, kestanesi üretiliyor. Siyanür bölgeye girdikten sonra burada tam bir çevre felaketi yaşanacak. Bunun örneklerini Bergama’da gördük. Sesimizi ulaşabileceğimiz herkese duyurmak istiyoruz. Sizlerden de bu konuda yardım bekliyoruz. Bu dağlar bizim olduğu kadar da sizin” açıklamasını yaptı.
“ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM”
AKUT Başkanı Kar Leoparı Nasuh Mahruki de bu konuda kendisinin bir etkisi olmadığını ancak Birgililerin sesini duyurmak adına elinden gelen her şeyi yapacağını belirterek, “Eğer burada gerçekten siyanürle arama yapılacaksa gerçekten çok büyük bir felakete yol açar. Buradaki doğal güzelliğe yazık olur. Türkiye’de birçok şey gibi madencilikte özelleştirildi ve yabancı şirketlerin elinde. Umarım, çabalarınız sonuç verir ve altın arama çalışmalarına izin verilmez” şeklinde konuştu.
Nasuh Mahruki ve ekibi daha sonra Kış Şenlikleri için Bozdağ’a doğru yola çıktılar.
Editör: Haber Merkezi