Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin Hindistanlı firma Cosme’nin temsilcilerini ağırladı. ‘Shubhodaya’ olarak adlandırılan bir mantar türünden üretilen biyolojik gübrelerin tanıtımını yapmak için Ödemiş’e gelen Dr.Bhonsle, Wilfred Diaz ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr.Fikret Akınerdem, bir süre Belediye Başkanı Bekir Keskin ile görüşüp, yörenin tarım potansiyeli hakkında bilgiler aldılar.
Hindistan’da laboratuvar ortamında, doğal koşullarda, steril bir şekilde üretilen ve genetiği bozulmadan üretilen Shubhodaya biyoteknolojiyle gübre halini alıyor. Hindistan’da sadece Cosme firmasında bulunan bu mantar türü tüm bitkilerde uygulanabiliyor. Shubhodaya’nın en temel özellikleri ise verim artırması, kimyasal gübre kullanımını azaltması ve bitkiyi hastalıklara karşı koruması olarak öne çıkıyor.
Hindistanlı Dr.Bhonsle ve Wilfred Diaz’ın temsilcisi olarak Ödemiş’e geldiğini söyleyen Prof.Dr.Fikret Akınerdem, “Burada tarım analizi yapıyoruz. Biyolojik gübrelerin ülkede yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz. Tarım potansiyelini biliyoruz ama bunu çevreci ürünlerle geliştirmek istiyoruz. Bir mantar türünden oluşturulan biyolojik gübrenin tanıtımını için Ödemiş’teyiz. Bu gübre tarım sektörüne yeni bir anlam kazandırmış durumda” dedi.
Toprakların genişleyemeyeceğini ancak verimi artırılabileceğini ifade eden Akınerdem, “Dünyada tarım çok ciddi bir sektör oldu. Eskiden üçüncü, beşinci olan sektör son yıllarda açlık tehlikesinin baş göstermesiyle yeniden gündeme geldi ve enerji sektörüyle beraber birinci sıradaki yerini aldı. Bu bakımdan dünyada doyuma gitmek için kimyasalların çevreye verdiği zararı da gözönüne alarak çevreci, ekonomik yeni ürünler devreye girdi. Biz bunları biyolojik gübreler, genel ismi ile anıyoruz. Tarım sektörü sadece gıdanın değil, temiz çevre ve temiz enerjinin de kaynağı” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi