Antik dönemde “Dioshieron” (Zeus'un Kutsal Yeri), Orta Çağ'da “Christopolis” (İsa'nın şehri)” olarak anılan, Osmanlı döneminde ise Müslümanlığın önemli din ve bilim merkezleri arasına giren Ödemiş ilçesine bağlı tarihi Birgi beldesinde adeta koruma seferberliği başlatıldı.
Tarihi beldede Fatih Mehmet Bey Caddesi, Şehit Gürol Madan Caddesi ve Kurt Gazi Mahallesi’ndeki restorasyon ve kentsel tasarım çalışmaları ile kent kimliğini yeniden ortaya çıkaran Birgi Belediyesi çalışmalarına bir yenisini daha ekledi ve vatandaşlar tarafından son dönemlerde hayvan barınağı olarak kullanılan Derviş Ağa Medresesi ve Çukur Hamam’ın restorasyon çalışmalarına başladı.
“Birgi’nin asırlık tarihini yeniden canlandırıyoruz”
Birgi’de yapılan çalışmalar hakkında Yerel Güç’e açıklamalarda bulunan Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, “Geçtiğimiz yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden 49 yıllığına kiralamış olduğumuz tarihi Derviş Ağa Medresesi’ni ve hemen yanında bulunan Çukur Hamam’ın restorasyon çalışmalarına başladık. Birgi’de tarihi yeniden canlandırıyoruz. Etap etap hazırlamış olduğumuz kentsel yenileme ve koruma çalışmaları ile asırlık tarihimizi yeniden ortaya çıkartıyoruz. Birgi’de koruma adına birçok projemiz var. Bunların yüzde 45’inden fazlasını tamamladık, şimdi ise büyük projelerimizden birini daha hayata geçiriyoruz. Bir zamanlar hayvan barınağı olarak kullanılan ve Birgi merkezde utanç merkezi olarak gördüğümüz Çukur Hamamı etnografya müzesi, Derviş Ağa Medresesi’ni ise ticaret merkezi yapacağız” diye konuştu.