Türkiye’de1 Haziran itibariyle kullanılmaya başlayan e-pasaportların tanıtımı Ödemiş’te İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatıldı. “Türk e-Pasaport Rehberi” başlıklı ‘biyometrik pasaportlar hakkında bilmek istedikleriniz’ içerikli kitapçıklar Ödemiş İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtılıyor.
Pasaportlar için “daha güvenli, daha çağdaş” açıklaması yapan İlçe Emniyet Müdürü Levent Akbaş bu çağdaş standarttaki belgenin “Türkiye’ye yakışan bir pasaport” olduğunun da altını çizdi.
Yeni sistem, pasaportlarda renkten, boyuta, sayfa sayısına kadar pekçok değişikliği de barındırıyor.
ARTIK HERKES KIRMIZI PASAPORTLU!
E-pasaportlar, eskilerine göre daha küçük, taşınması daha kolay.
Renkler de değişti;
Normal vatandaşlara verilen pasaportların rengi lacivertken, yeni dönemde kırmızıya döndü. Daha önce hükümet üyeleri, diplomatlar, milletvekilleri tarafından kullanılan kırmızı pasaportların rengi ise bundan böyle yeni dönemde siyah olacak.
Yeşil renkli hususi ve gri renkli hizmet pasaportlarının ise rengi yeni dönemde de değişmedi.
Yeni pasaportlar 60 sayfa. Ve bu altmış sayfanın hemen hemen hepsi vizelere ayrılmış durumda.
Eski pasaportlarda öndeki “döviz kayıtları” ile arka bölümde bulunan “giriş-çıkış” damgalarının bulunduğu yerler ise, yeni pasaportta yok. Giriş çıkışlar yeni pasaportlarda, arka kapağa yerleştirilen ve dışarıdan görünmeyen bir çip vasıtasıyla pasaporta işlenecek.
Bu çipte pasaport sahibinin adı, soyadı, uyruğu, kimlik numarası, cinsiyeti ve doğum tarihinin yanı sıra, pasaportun numarası, seri numarası, düzenleme tarihi, düzenleyen makam, parmak izi fotoğraf ve imza yer alacak.
TÜRKİYE’DE 3 GÜN, YURTDIŞINDA 1 HAFTA
Yeni pasaportların en büyük özelliği, taklit edilemez olmaları. Zaten İçişleri Bakanı Atalay da bu nedenle sürekli “güvenlik” konusuna atıf yaptı tanıtım toplantısı boyunca.”Bu yeni pasaportlar, ne taklide, ne tahribe izin vermiyor” dedi ve ekledi; “bu yeni pasaportlar, terörle ve suçla mücadelede de büyük katkı sağlayacak.”
Yeni pasaportlar artık sadece tek bir yerde tanzim edilecek; Gölbaşı’nda, bu iş özel olarak oluşturulan Pasaport Tanzim Merkezi’nde.
Vatandaşlar, yurtiçinde ya da dışında, başvurularını yaptıktan sonra, bu başvurular anında bu merkeze iletilecek ve pasaport basım işlemi başlayacak.
Ardından da posta yoluyla, vatandaşa ulaştırılacak.
ADRESE TESLİM
Pasaportların tümü PTT aracılığıyla, özel ulakla adrese teslim edilecek. Bu çerçevede, Türkiye içinde yapılan başvurulara ilişkin teslimatların 3 ila 5 gün, yurtdışında büyükelçilikler ve konsolosluklara yapılan başvuruların ise bir hafta ile 10 gün arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.
BAŞVURULAR RANDEVU İLE
Yeni pasaport sistemi, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının işbirliği ve ortak çalışması ile oluşturuldu.
Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Naci Koru, tanıtım toplantısında başvurulara ilişkin bilgi verdi. Buna göre, yeni pasaportlara ilişkin başvuruları vatandaşlar, yurt içinde en yakın emniyet müdürlüğüne, yurt dışında ise büyükelçilik ve konsolosluklara yapacaklar. Türkiye’de 81 il ve 110 ilçe olmak üzere, toplam 191 emniyet müdürlüğüne pasaport başvurusunda bulunabiliniyor. Nereye başvurmak gerektiğini, çağrı merkezi ya da web adresinden öğrenmek mümkün.
Yeni kurulan sistem ile başvurular için önceden randevu alınabiliyor. Böylece vatandaş, hiç beklemeden randevu saatinde emniyet müdürlüğüne gidip, birkaç dakika içinde başvurusunu tamamlayabiliyor. Randevu almak için 0 126 444 30 20 telefon numarasını aramak yeterli. Bu numara 24 saat hizmet veriyor. Ayrıca randevu www.epasaport.gov.tr web adresinden de alınabiliyor.
Pasaport tanziminin ne aşamada olduğunu da, yine bu telefon ya da adresten, her an öğrenmek mümkün.
FOTOĞRAFLARA DİKKAT!
E-pasaport başvurusunda bulunurken en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri fotoğraf. Yeni pasaportlarda normal vesikalık fotoğraf kullanılmıyor. Fotoğrafın mutlaka biyometrik olması gerekiyor. Hemen hemen her fotoğrafçıda biyometrik fotoğraf çektirmek mümkün.
Biyometrik fotoğrafın özelliği tüm yüzü kapsayacak şekilde çekilmesi ve 35 mm x 45 mm ebatlarında olması. 
PEKİ ESKİ PASAPORTLAR NE OLACAK?
E-pasaport uygulamasına geçilmesine rağmen, eski pasaportlar da bir süre daha geçerliliğini koruyacak. Eski pasaportlar, geçerlilik sürelerinin sonuna kadar kullanılabilecek. Eğer, bu süre bitmeden e-pasaport başvurusunda bulunursanız, başvuru tarihi itibarıyla geçerli olan süre, yeni e-pasaport süresine ek bir harç yatırmadan eklenebilecek.
VİZELER NE OLACAK?
Süresi dolmuş pasaportta bulunan geçerli bir vize, üzerinde iptal damgası yoksa genel olarak kullanılabiliyor. Ancak bazı ülkeler, bu konuda farklı uygulamalar da yapıyor. Bu nedenle, vizenizde yeterli süre bile olsa, seyahat etmeden önce gidilecek ülke temsilciliğine başvurmakta fayda var.
E-PASAPORTLARDA SÜRE UZATMA YOK
Yeni pasaportların en önemli özelliği, süre uzatması olmaması. Eğer e-pasaportunuzun süresi biterse, yeni bir e-pasaport almanız gerekiyor.
ÇOCUKLARIN DA KENDİ PASAPORTU OLACAK
Yeni e-pasaport uygulaması ile küçük çocukların, ebeveynlerinin pasaportlarına yazılması işlemine de son veriliyor. Artık hangi yaşta olursa olsun, her bireyin kendine ait e-pasaportu olacak. Nitekim, bu nedenle yeni e-pasaportlarda refakat hanesi bulunmuyor.
PASAPORT BEDELİ 138 TL
Yeni pasaportların defter bedeli 138 TL. Ancak bir de harç parası yatırmak gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, iki yıl geçerli pasaport için harç bedeli 304 TL. Süre uzadıkça, harç bedeli de artıyor.
Pasaport defter ve harç bedelleriyle ilgili ayrıntılı bilgi www.epasaport.gov.tr sitesinde alınabiliyor.
Editör: Haber Merkezi