Bayındır’da yaptığı yerel tarih araştırmaları, türkü derlemeleri ve 2009’daki TÜBİTAK Araştırma Proje Yarışması’nda Türkiye 4.lüğü ile dikkatleri üzerine çeken Ülfet Onart Lisesi eski Müdürü Necat Çetin, Torbalı’da görev yapmasına rağmen halen Bayındır’daki tarih çalışmalarına devam ediyor.
Necat Çetin bu hafta Bayındır Tarih Topluluğu ile Bayındır Çınardibi, Alankıyı ve Kemalpaşa Bayramlı, Kamberler, Yenikurudere köylerinde yaşayan pomak vatandaşların Türkiye’ye geliş süreçlerini inceledi.
Müslüman pomak vatandaşların Türkiye’ye nereden göç ettikleri, bulundukları köylere geliş süreçleri ve köye gelen aileler hakkında araştırmalar gerçekleştiren Necat Çetin yapılan araştırma hakkında bilgi verdi.
Çetin, “Amacımız kültürümüzün bir parçası olan Müslüman pomak insanımızın Türkiye’ye göç etmesi ve bu zamana kadarki yaşanan tarihsel süreci, kültürünü ve yaşamlarını kayıt altına alarak, gelecek nesillere ulaştırmak. Müslüman pomak kardeşlerimiz 1891 yılından itibaren Bulgaristan’dan göç edip, bugün araştırma yaptığımız köylere yerleşmişler. Bu zamana kadar geçen sürede kültürlerimiz kaynaşmış, tek parça olmuşuz. Kültürümüze ne kadar sahip çıkarsak, gelecek nesillerimiz tarih ve kültürel bilincine o kadar sahip çıkar. Bayındır Tarih Topluluğu’na da gösterdikleri ilgiden ve destekten dolayı teşekkür ederim” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi