Günümüzde sentetik elyafın yastık, yorgan ve birçok ev eşyasında yoğun bir şekilde kullanımı ve buna bağlı sanayi üretiminin yüksek düzeyde olması, geleneksel Türk sanatlarından olan yorgancılığı bitirme noktasına getirdi.
Bayındır’daki yorgan ustaları ise zorlaşan üretime karşı geleneksel yorgancılık sanatına ısrarla devam ediyor. Araştırmacı-tarihçi Necat Çetin, Bayındır ve köylerinde yok olmak üzere olan, yerel yüzlerce motife sahip yorgancılığı yaptığı araştırmalarla kayıt altına alma ve arşivleme çalışmalarına başladı.
Bayındır’da geleneksel yorgan sanatının son ustalarından olan ve Bayındır’a özgü yüzlerce motifli yorgan üreten Ahmet Elaldı, Bayındır’da yorgancılığın 1924 mübadelesi ile ilçeye gelen Selanik muhaciri yorgan ustaları tarafından büyük bir gelişim gösterdiğini söyledi. Osmanlı motiflerinden, Bayındır’a özgü motifler ve kendisine ait yüzlerce motiften yorgan diktiğini söyleyen yorgan ustası Ahmet Elaldı, “Kendime ait motifleri Bayındır’ın kültüründen etkilenerek belirli çalışma yapmadan bir anda ortaya çıkardım. Yorgancılıktan artık para kazanamadığımızdan dolayı çırak yetiştiremiyoruz” dedi.
Bayındır’da 10 yıl içerisinde bu mesleğin yok olacağını, bu mesleği karın tokluğuna rağmen atadan kalma ve yüzleri bulan Bayındır’ın kendine özgü yorgan motiflerini yaşatmak için devam ettirdiklerini söyleyen Elaldı, yetkililerden geleneksel Türk sanatı olan yorgancılığın gelecek nesillere taşınması için desteklenmesi ve vergide indirim istediklerini söyledi.
Araştırmacı-tarihçi Necat Çetin ise, “Geleneksel Türk sanatı olan yorgancılık artık bitme noktasına geldi. Bayındır’da yaptığımız araştırmalarda Bayındır’a özgü yüzlerce motif var. Ustalarımız Osmanlı motifleri de olmak üzere birçok sanat eseri yorgan yapmalarına rağmen emeklerinin karşılığını alamadıkları için bu işlemesi yoğun olan yorganlar artık üretilmiyor. Kültürümüzün bir parçası olan yorgancılık yok olmadan kayıt altına almak ve gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyorum. Çalışmalarımda yardımcı olan Bayındır Tarih Topluluğu’na da teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi