HABER: DİLEK AYVALI

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin aldığı kararla; Tire’nin Karateke Mahallesinde yapılması planlanan bölgedeki 5 ilçeden toplanan çöplerin bir merkezde enerjiye dönüşeceği ‘Katı Atık Transfer İstasyonu ve Düzenli Depolama’ projesi ile ilgili köy halkı isyanda.

BİZ BU ALANA KÖYLÜMÜZ İÇİN PROJE HAZIRLAMIŞTIK

Karateke Mahalle Muhtarı Erkan Tutkaç şunları kaydetti, “Görmüş olduğunuz mera arazisi, zeytinlerimiz, atalarımızın yattığı mezarlık, yürüme mesafesindeki köyümüz, hayvan çiftliği. Biz köylü olarak nenelerimiz, çocuklarımızla biz bu olaya hayır diyoruz. Biz bu alana proje hazırladık. 2 bin 700 başlık hayvan çiftliği kuracaktık. Köylümüz de bunu istiyor. Tüm köyümüzün hayvanlarını burada toplayacaktık. Modern bir tesis olacaktı, köylümüz rahatça çalışabilecekti. Buradan 500 metre yukarıda da vahşi çöp depolama tesisimiz bulunmakta. Zamanında bu yanlışlar yapılmış. Biz onun mücadelesini de verdik ve geçen yıl buranın kapanışı geldi. Büyükşehir bu mera arazimize de topraklama ve ağaçlandırma yapacak eski haline dönecek. Ancak öyle bir saçmalık oldu ki biz o çöplüğü kapatırken köyümüzün dibindeki mera arazisine çöp depolama tesisi geldi” dedi.

BURAYI ELİMİZDEN ALIRLARSA HAYVANCILIK DA ÖLÜR

Karateke Köyü sakinlerinden çobanlık yapan Orhan Tutkaç, “Kesinlikle buna karşıyız. Ben çobanım ben burada hayvan otlatıyorum. Köyümüzün en güzel hayvan otlattığımız yer burası. Burayı elimizden alırlarsa hayvancılık da ölür. İlle yapacaklarsa bizi köyden atsınlar o zaman. Buraya çöplük yapmak demek bize ölün gidin buradan demek. Bununla kim, ilgileniyorsa benim sözümü dinlesinler. Köycek istemiyoruz. Bazı kişilerin vekili olarak geldim ben” dedi.

SAĞLIK YÖNÜNDEN DE SIKINTILAR YARATABİLİR

Mehmet Sarıoğlu, “Bu alanı hayvancılıkla uğraşan arkadaşlar otlak olarak kullanıyorlar. Burada yakınında evler de var. Çöplük olarak değerlendirilmesine karşıyız. Sağlık yönünden de sıkıntılar yaratabilir. Yapılmasını istemiyoruz” dedi.

BİZ İSTEMİYORUZ

Mehmet Kaya, “Biz istemiyoruz. Hayvan otlatıyoruz. Kabristan var burada. Köyle arasında 100 metre var. Burada zeytinliklerimiz var. Meyve ağaçlarımız var. Hiç kimse bu tesisi onaylamıyor. Olmasına karşıyız” dedi.

Karateke Köyünde yaşayan kadınlar da evlerinin yakınındaki bu tesisi kesinlikle istemediklerini söylediler.

Editör: Haber Merkezi