HABER: SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Dr. Ahmet Kipici, “RİSK GRUBUNDAKİ KİŞİLER HEKİME BAŞVURMALI”

Ödemiş İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Kipici, “Grip, influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcılığı yüksek bir hastalıktır. Gripin belirtileri ise Ateş, titreme, Kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, şiddetli halsizlik, ishal ve bazende kusmadır. Halsizlik birkaç hafta devam edebilir. Çoğu hasta herhangi bir tedavi almadan 1 Haftada iyileşir. Ancak risk grubundaki kişilerde hastalık ciddi ve ağır seyredebilir. Hatta ölüm görülebilir. Bu nedenle risk grubundaki kişiler erken dönemde, hastalık başladıktan sonraki 24-48 saat arasında hekime başvurmalı ve antiviral tedavi almalıdır. Bu ilaçlar tıpkı antibiyotikler gibi hekim tarafından önerilmedikçe reçetesiz kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar risk grubundaki dediğimiz bebek, gebe, emziren anneler çocuklar ve ileriki yaştaki hastalarda dahil olmak üzere hekim tarafından verildikten sonra kullanılmalıdır.

SU KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN BOL SIVI TÜKETİN

Vücuttan su kaybını önlemek için bol sıvı tüketmek gerekir. Antibiyotiklerin grip ya da soğuk algınlığı tedavisinde her hangi bir yararı yoktu. Antibiyotikler bakterileri yok eder.  Ancak grip ve soğuk algınlığına yol açan virüsler üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.

HASTA KİŞİLER NE YAPMALI?

El yıkama ve kişisel hijyen korunmada çok önemlidir. Hastalar hekim önermedikçe ilaç kullanmamalıdır. Risk grubundaki kişiler mutlaka hekime başvurmalıdır. Hastalar kalabalık ortamda maske takmalıdır. Böylece bulaşıcılığı azalır. Hapşırma ve öksürme esnasında tek kullanımlık mendil kullanıp çöpe atılmalı, mendil yoksa kolunun iç kısmı ile ağız ve burun kapatılmalıdır. Hastaların yeterince dinlenmeleri önemlidir. Beslenme, yeşil meyve sebze tüketimi ve bol sıvı tüketmeleri önerilir.

GRİP AŞISI İLE KORUNMA MÜMKÜN

Grip aşısı ile % 50 ile 80 oranında korunma sağlanabilir. Aşı yapıldığı grip sezonu için etkili olmaktadır. Aşının koruyucu etkisi aşı yapıldıktan iki hafta sonra başlayacağı için aşının en uygun zamanı gribin sık görülmeye başladığı dönemden hemen öncesidir.

“GRİP AŞISI ZAMANI EKİM VE KASIM AYLARIDIR”

 Ekim ve Kasım ayları grip aşısının yapılma zamanı olarak tercih edilmelidir. Aşılanmayanlar ise Mart ayının sonuna kadar aşılanabilir. Aşının koruyuculuğu yaklaşık 6 ile 8 ay sürer.  Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara hamileliğin ilk 3 ay içinde bulunanlara ve Ciddi yumurtaya alerjisi olanlara yapılmamalıdır” dedi.

Editör: Haber Merkezi