Tire'de Kartal Dağı mevkiinde bulunan Küçükkale ve Büyükkale köylerinde Emerald Maden, Taşımacılık, İnşaat Şirketi tarafından kurulması planlanan mermer ocağı projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılması planlanan halkın katılımı toplantısı bölge halkının tepkileri nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Küçükkale Köyü meydanında bir araya gelen köylüler ve çevre örgütleri düdük, alkış ve sloganlarla toplantının yapılmasına engel oldu ve bu sebeple tutanak tutuldu. “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atan Tireliler, "Temiz Hava Hakkımızdır", "Ormansız Yaşam Olmaz", "Yaşam Hakkım Kutsaldır", "Yeşil Tire, Temiz Çevre" ve "Doğayı Katleden Vatan Hainidir" yazılı dövizler açtılar.

Tire Belediyesi adına Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Hızlı, proje dair 6 sayfalık itiraz dilekçesi verdi. Ödemiş, Tire, Aydın ve İzmir'den ekoloji örgütleri, Eğitim Sen Dağcılık ve yürüyüş grupları, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, Koza Der, AYEP, ÇİYAP, Efe Dağcılık, Tire Doğa Sporları, EGEÇEP de eyleme katıldı.

Eylemde konuşan Kartaldağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın “Biz sizin dosyalarınızdaki süslü lafları bilmeyiz, biz doğayı biliriz. Başımıza musallat oldunuz, sizi istemiyoruz. Direniş ateşini bugün burada yakıyoruz. 20 kişi istihdam edilecek diye bu dağları katlettirmeyeceğiz. Yanımızdaki maden ocağı 10 yıldır bölgeyi mahvediyor zaten. Buradaki madeni defalarca şikayet ettik. Hiçbir sonuç çıkmadı” dedi.

Şirket, orman ve tarım alanları içerisine yer alan proje için daha önce ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı almış ardından tepkilerden kaynaklı İzmir Valiliği ‘ÇED Gereklidir’ kararı verdi. 24,9 ha'lık bir alanı ÇED süreci ile birlikte 106 hektara çıkarıldı. Mermer ocağında yılda 50 bin metreküp blok mermer üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Tire’deki Kartal Dağı eteklerindeki Halkapınar, Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı ve Akyurt köylerini içine alan orman arazisinde ruhsatlandırılan 6 ayrı maden ocağı açılmasını öngören projeye karşı bir süredir örgütlenen yöre halkı, ilk kez mart ayında ÇED duyurusu yapılan projeye karşı çok sayıda toplantı düzenlemiş ve platform kurmaya karar vermişti.

Editör: Haber Merkezi