ÖZEL HABER:SEÇİL GEZİCİ

Ramazan ayı ve sonrasındaki bayram günler beslenme düzenimizde oldukça sert bir değişikliğe neden oluyor. Bu değişikliğin sağlığımızı olumsuz etkilememesi için Diyetisyen Gamze Ermeç Yerel güç Gazetesine önemli uyarılarda bulundu.

Diyetisyen Gamze Ermeç, “7 yıllık diyetisyenim Ankara Üniversitesi mezunuyum yaklaşık 5 yıl Malatya’da görev yaptıktan sonra son 1’5 yıldır da Ödemiş Devlet Hastanesinde Görev Yapıyorum.  Ramazan sürecince yaklaşık 20 saatlik bir açlık sonra metabolizma yavaşlar. Bunun metabolizmayı hızlandırmak gerekiyor. Bunun içinde yapmamız gerek şey önce 3 ara öğün daha sonra da 2 ara övün ile birlikte yürüyüş yapmalıyız. Pandemi dolasıyla yasakların olması nedeniyle evde egzersizler yaparak. Metabolizmamızı tekrar hızlandırmak gerekiyor.

Ramazan Bayramı süresince şeker ve şekerli besin tüketiminin arttığını belirten Diyetisyen Ermeç, “ Ramazan boyunca tutuğumuz oruçlardan sonra bayramda yiyeceklere psikolojik olarak saldırı durumuna geçiyoruz. Bundan dolayı Bayram da öncelikle ağır yiyeceklerden uzak durmalıyız. Bu durum bayram sonrasına da yansıyacak bir süreç ve ağır yiyecekler den dolayı midemiz de genişlemeye başlayacaktır. Ve bayram sonrası da aynı alışkanlık devam edecektir.  Bundan dolayı bayram sabahı bile sağlıklı beslenerek normale dönmemiz gerekiyor. Bunun içine güne hafif bir kahvaltıyla başlamamız ve akşam yemeğini de çok geç vakitte bırakmamamız gerekiyor.  Yiyeceklerimizi 3 ana öğün olarak yememiz gerekiyor. Ve aralarda da en az 2 öğün olacak şekilde beslenmemiz gerekiyor. Özellikle dikkat etmemiz gereken karbonhidratta aşırıyı kaçmamamız gerekiyor.  Bunlar Ekmek, pilav türü, hazır şerbetli tatlılar ve meyveler. Meyveler en sağlıklı ürünler belki ama bunları bile aşırıyı kaçmadan tüketmemiz gerekiyor. Bunların yanında et türü ve keşkek gibi şeylerde de aşırıyı kaçmamaya dikkat etmemiz gerekiyor. Bunların yerine sebze türü şeylere önem vermemiz gerekiyor.

Ermeç, “ İçtiğiniz her bir çay ya da kahve için bir bardak su tüketin”

Almamız gereken sıvı miktarı ve çeşitleri konusunda da bilgiler aktaran diyetisyen Gamze Ermeç, “Özellikle hazır içeceklerden uzak durmalıyız. Özellikle yaz aylarının başlamasıyla suyu günde 10 veya 12 bardak olarak tüketmeliyiz. Gün içerisin de d su tüketmemiz gerekiyor ama bunu yaparken bir oturuşta bir şişe suyu tüketmek olarak değil de arada birer bardak olacak şekilde içmenizi öneriyoruz.

Çay ve kahve türlerini çok fazla abartmayacak şekilde içmeliyiz tabii bu da şekersiz olursa daha iyi olur. Çay ve kahve vücuttan ödem ve su atan içeceklerdir. İçtiğimiz suyun ekstra iki katı su tüketirsek iyi olur. Kola ve meyve suyu tarzı içeceklerden de uzak durmalıyız. Meyve suyunu içmek yerine meyvenin kendisini tüketmeliyiz. Bayramda tatlıdan da uzak durmalıyız. Eğer tatlı yiyeceksek bile sütlü tatlıları tercih etmeliyiz bunu da fazla abartmamalıyız. Bayram bir başlangıç olur, bayram sonrası da aynı şekilde de devam edebilir. Bunları dikkat edelim ve evde de egzersizlere de devam edelim. Tekrar bu 3 kuralı uyarsak çok daha güzel olur” dedi.

Editör: Haber Merkezi