Haber: Dilek Ayvalı

Cumhuriyet Halk Partisi Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar, Tire’nin Küçükkale Mahallesinde bir basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasına Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği Başkanı Süleyman Övül, Tire Belediyesi CHP’li Meclis Üyeleri Serhan Aydın, Yalçın Kaya, Kamil Taşal, Akyurt Mahalle Muhtarı Zihni Çetin, Küçükkale Mahalle Muhtarı Nurettin Aydın, Mehmet Mahalle Muhtarı Hüseyin Dönmez ile Küçükkale, Büyükkale, Akyurt ve Başköy Mahallelerinden vatandaşlar katıldı.

BÖLGE HALKININ ONAYI OLMADAN BÖYLE BİR ŞEYİN YAPILMASINI İSTEMİYORUZ

Cumhuriyet Halk Partisi Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar yaptığı basın açıklamasında, “Tire’nin oksijen deposu bir alandan bahsediyoruz ormanlık. Tire’de maalesef bu bölge haricinde bir ormanlık arazimiz kalmadı. Bölgenin o kadar stratejik özellikleri var ki arkadaşlar 15 çeşit endemik bitki yetiştiren bir dağdan bahsediyoruz. Nedir bu bitkiler, içlerinde sandal ağacı ve yabani çileğinin olduğu bu bitkiler ne işe yarar. Arkadaşlar biliyorsunuz kuş nesilleri bitmek üzere. 2B arazileri ile açılan orman arazilerinin yok edilmesi ile bir besin zincirinin kırılması gündemde. Bu bizim doğaya verebileceğimiz, kuş nesline yabani hayvan nesline erebileceğimiz en büyük zararlardan bir tanesi.  95.46 hektarlık bir alan. Ruhsat alanı 95.46 olan bir alanda 25 hektarlık alan ÇED raporu ile işletmeye açılmak isteniyor. Bu bölge halkının bu kuşların yok olmasını sağlayan bu talanın bir an evvel durdurulmasını bölge halkının onayı olmadan böyle bir şeyin yapılmamasını bölge halkının yanında olduğumuz için biz de talep ediyoruz” dedi.

ÇED OLUMLU RAPOR ALINIRSA AĞAÇLAR KESİLECEK

Küçükkale Köyünde 4 yıldır yaşadığını söyleyen Fotoğrafçı Zeynel Aydın, “4 yıldır bu köyde bu dağın her ağacının altındaki bitki çeşitliliğini fotoğraflıyorum. Her ağaçla tanışıklığım var. Dolayısıyla birçoğunuzdan buradaki doğayı daha iyi biliyorum. Bu rezaletin bir an önce durdurulması için, oradaki kuedun kuşun börtü böceğin sesi olmaya hazırım. Bu dağ sadece bu köyün meselesi değil. 7 tane köyü ilgilendiren bir sorun bu. Ne olacak biliyor musunuz? Rapor elimizde, firma diyor ki ben ÇED olumlu raporunu alırsam orman idaresinin izniyle bu alanın kesilmesini isteyeceğim. Yani ağaçlar kesilecek. Sonra mermere ulaşabilmek için yüzey toprağını alacağım. Yüzeydeki toprağı alırken ot börtü böcek ne varsa kürüyecek. Sonra gördüğünüz yeşil doku bembeyaz bir alan olarak gözünüzün önünde kalacak” dedi.

HUKUKSAL MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği Başkanı Süleyman Övül, “Burada toplanmamızın nedeni Kartal Dağının güzelliğinin yok edilmemesi. Biz madene veya enerjiye karşı değiliz. Ancak kirleten ve yaşamı sürdüren bu olayın karşısındayız. Hukuksal mücadelemizi sürdüreceğiz. Yasal çerçeve içinde ne gerekiyorsa yapacağız. Kartal Dağı bizim onun yok olmasını istemiyoruz. Gelecek nesillere bırakmak istiyoruz. Mücadelemiz her zaman için olumlu yönde olacak. Halkın desteğini bekliyoruz” dedi.

ÇOCUKLARIMIZIN ÖZGÜRCE NEFES ALMASINA ENGEL OLMAK İSTEMİYORUZ

Küçükkale Mahallesinde yaşayan Hatice Erdoğan, “Bizim burada bir tane daha taş ocağı var zaten üstüne bir ikincisini istemiyoruz. Biz ondan şikâyetçiyiz. O kadar devasa bir oyuk oldu ki o oyuğun nasıl kapanacağı belli değil. Gün geçtikçe ormanlarımızı yok ediyorlar. O taş ocağının olduğu yerdeki bitkilerimiz yok olmaya yüz tuttu. Biz zeytin köylüsüyüz. Zeytinlerimizin bu güzel doğanın kaybolmasını istemiyoruz. En önemlisi de çocuklarımızın özgürce nefes almasına engel olmak istemiyoruz” dedi.

DOĞA KATLİAMININ YAPILMASINA ENGEL OLMAK İÇİN BURADAYIZ

Tire Belediyesi Meclis Üyesi Serhan Aydın, “Bizim bundan sonraki nesillere bırakacağımız en önemli şey tabiat. Amacımız sadece sesimizi duyurmak. Hukuksal çerçevede sesimizi duyurup burada bir doğa katliamının yapılmasını engel olmak için buradayız” dedi.

STK’LARDAN SİYASİ PARTİLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ

Tire Belediyesi Meclis Üyesi Yalçın Kaya, “Doğal ve canlı yaşamını kısıtlama ihtimali olan bu maden ocaklarının yaşam alanlarında kurulmasına engel olmak için mücadelemiz devam ediyor, devam edecek. Derdimiz maden çıkarma değil maden alanlarının yaşam alanlarımıza vereceği tahribatı engel olmak. Bütün STK’lardan bu konuda bize destek olabilecek bütün siyasi partilerden destek istiyoruz. Derdimiz yaşam alanlarımızda maden aramasının olmaması” dedi.

GELECEĞE MİRAS DOĞAMIZI KORUMALIYIZ

Tire Belediyesi Meclis Üyesi Kamil Taşal, “Hukuka, mevzuata, yasalara saygımız sonsuz. Hukuksal olan her şeye boynumuz kıldan ince. Burada bulunma sebeplerimizden bir tanesi geleceğe miras olarak bırakmak zorunluluğu olan bizlerin emanetçisi olduğu doğayı korumak. Ebette yer altındaki madenlerin çıkarılması çok önemli. Bunlar da olmalı. Ama bunlar yapılırken tabiat korunurken yapılması daha doğru” dedi.

BU TÜR ÇALIŞMALAR TARIMIN OLMADIĞI YERLERDE YAPILSIN

Başköy’de yapılması planlanan jeotermal sondaj arama çalışmaları sorasında mücadele eden Başköylü çiftçi Sami Şengün, “Köylerde yaşam devam etsin. Şehirlerdeki yaşamı şu pandemi döneminden sonrada gördük ki bu kadar zorken. Gıdaya suya temiz havaya ulaşmak bu kadar zorken, bu olanakların sağlanmış olduğu köylerde kırsal kesimlerde, çevre felaketlerine yol açacak bu tür maden sahalarının jeotermal sahalarının böyle güzel yemyeşil ormanlarda yapılması gerçekten akıl alır gibi değil. Enerjiye karşı değiliz ancak bu tür çalışmaların tarımın olmadığı yerlere yapılmasından yanayız” dedi.

ALAN ÇALIŞMASI YAPILMAMIŞ

Küçükkale Mahallesinde yaşayan Ege Üniversitesi’nden emekli Bitki Sistematikti Erkuter Leblebici, ÇED raporuna göre Kartal Dağında var olan bitkilerin yer almadığı tam aksine yetişmeyen deniz börülcesinin yetiştirildiğinin kaydedildiğini dolayısıyla bölgede alan çalışmasının yapılmadığını iddia etti.

Editör: Haber Merkezi