Haber: Faruk Çark

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, yurt genelinde son dönemde artan Koronavirüs vakaları ve salgınının Ödemiş’teki seyriyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Ödemiş Belediyesi’nin 2020 yılının ilk günlerinden itibaren salgın hastalık tehlikesine karşı önlemlerini almaya başladığını hatırlatan Başkan Eriş, halka açık alanlarda alınan tedbirlerin yanı sıra salgın sürecinde zor durumda kalan vatandaşların yardımına koştuklarını da ifade etti.

“Binlerce sağlık çalışanımızı düşünmek zorundayız”

Eriş, “Çocuklarımızın sağlığını düşünerek dezenfekte çalışmalarını Ocak ayında çocuk oyun gruplarından başlatmıştık. Alerji durumu da dahil olmak üzere düşünerek en uygun ürünlerle dezenfeksiyon çalışmalarımızı sürdürüyoruz. O çalışmamızla ilgili Türkiye’nin birçok yerinden bize ulaşanlar, uygulamayla ilgili bilgi isteyenler oldu. Önemli olan çocuklarımızın sağlığı dediğimiz bu sürecin ardından gelen Koronavirüs hayatımızı etkiledi. Koronavirüs ile birlikte sokaklarımızda, caddelerimizde, kahvehanelerimizde, minibüslerimizde, pazaryerlerimizde yeni bir hayat başladı. Biz de gerek Bakanlığımızın gerek Valiliğimiz Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı kararlara uygun şekilde tedbirlerimizi aldık. Ama en temel tedbir neydi: Maske-mesafe-hijyen. Hepimizin öncelikle uyması gereken temel tedbir buydu. Bu kurallar hayat biçimimiz haline geldi. 39 haftadır pazaryerlerinde arkadaşlarımız el dezenfektanı sıkıp ateş ölçümünü sürdürüyorlar. Her mahallemizi ilaçlamayı hiç kesmeden sürdürüyoruz. Yıkamalara ara verdik, su tasarrufu adına.  Ama alınan tüm tedbirler yeterli mi elbette bunu değerlendirmeliyiz. Bugün de bu toplantıyı yapma gereği budur.

Hayat bir şekilde devam ediyor. Hafta sonları kısıtlama var ama hafta içleri çok dikkatli olmalıyız. Evimizde bile. Bir süre misafir kabul etmemeliyiz. Bu aralar gönüller bir olsun ama fiziki mesafemiz, aramız açık olsun.

Kendimizi düşündüğümüz kadar binlerce sağlık çalışanımızı da düşünmek zorundayız. Onların işini kolay kılmak adına. Bu bizim elimizde. Sağlık çalışanlarımız bizim hep yanımızda. Yurt genelinde Covid-19 sürecinde 216 sağlık çalışanımız görev şehidi oldu. Dileriz bu durum son bulsun. İlçemizde de birçok doktorumuz, hemşiremiz, sağlık çalışanımız etkilendi. Tedavisi sürenler var. Bizim için Korona bir virüs; bu virüsün içine daldılar her gün. Lütfen sağlık çalışanlarımızı düşünelim” dedi.

“Daha çok üzülmek istemiyoruz”

Uyarılarını sürdüren Başkan Eriş, “Uyarı anlamında olduğunun altını çiziyorum. Burada benim elimde 28 Ekim 2020 tarihinden bu yana Ödemiş’te hayatını kaybetmiş vatandaşlarımızın defin listesi var. Bu bir liste, bir rakam değil hepsi birer can. Ben aile çevremden 4 kişiyi kaybettim, hiçbirinin cenazesine katılamadım. Normal hayata dönmek için lütfen kurallara kendimiz için, ailemiz için uyalım. Buradaki listede tam rakam vermeyeyim; 100’ün üzerinde kaybettiğimiz arkadaşımız var 28 Ekim’den bu yana. Her biri komşumuz, akrabamız. Gencecik insanlarımızı yitirdik. Daha önceki gün veterinerlik hizmetinde duayen olmuş Mehmet Çelikkaleli’yi yitirdik. Bu sayının artmaması en büyük dileğimiz. Daha çok üzülmek istemiyoruz” dedi.

“Kimseyi bu süreçte yalnız bırakmıyoruz”

Covid-19 testi pozitif çıkıp da belediyeye bildirimde bulunan kimseyi yalnız bırakmadıklarını belirten Başkan Eriş, “Koronavirüs’e yakalanmış evinde yemeğini yapamayan, ihtiyacım var diyen her insanımız bize ulaşsın. Bize ulaşan her insanımıza sıcak yemek ve onların vücut direnci için C vitamini içeren mandalinasını, portakalını, muzunu, elmasını gönderiyoruz. Kimseyi bu süreçte yalnız bırakmıyoruz.

Herkesin sağlığı sağlıkçılarımıza emanet. Biz onları da düşünüyoruz. İnsanların sağlıklı olabilmesine katkımız olabilirse kendimizi görevimizi yapmış sayacağız. Zabıta, sağlık işleri ekiplerimiz, temizlik işleri ekiplerimiz aslında sağlık çalışanlarımıza destek olmak için sahadalar. Sağlık çalışanlarımız, polisimiz, jandarmamız emin olun zamanla yarışıyorlar. Lütfen herkes kurallara uysun. Maske-mesafe-hijyen kuralına uyarsak sağlık çalışanlarımızın yükünü hafifletmiş oluruz. Birbirimizi uyaralım. Sıkıntıları olan ihmal etmesin, sağlık kuruluşlarına başvursun.

“Bundan daha önemli bir uyarı olamaz”

Şöyle örnek verelim: Haziran’da Mayıs’ta sıfır vaka yaşıyorduk Ödemiş’te. Şu an bu vakalar yüzlerin üzerinde. Toplamı çok daha fazla. Korkutmak amacıyla söylemiyorum. Dün sıfır iken evde hapistik. Şimdi çok daha fazla vaka var. Bundan daha önemli bir uyarı olamaz. Siyasi polemik için değil bilim insanları da söylediği için rahat söylüyorum: Keşke bütün önlemler alınarak iki hafta kadar evlere kapanabilsek. Zaten fırınımız, marketimiz açık. Ben de Covid-19 sürecimde de bu durumu gördüm. Kurallara uyduğumuz zaman bu zor günleri dayanışmayla aşacağımıza inanıyorum. Kısıtlama kurallarına uyalım. Kurallara uyduğumuzda Ödemiş halkı olarak bu süreci sağlıkla ve iyilikle atlatacağımızı düşünüyorum, herkese sağlıklar diliyorum” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi