Haber: Dilek Ayvalı

Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan protokolde konuşan İlçe Tarım Müdürü Mutlu Tıraş, “Zeytin sineği zararlısına karşı Olipe tuzakla toplu ve eş zamanlı mücadele uygulaması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması projesi. İlçemizde zeytin sineği zararlısına karşı ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz koordinesinde ilçe genelinde zamanında doğru eşzamanlı ve toplu olarak mücadele gerçekleştirip zeytin sineğinin zeytinlik alanlarımızda yarattığı zararları en aza indireceğiz” dedi.

TİRE’NİN ÖNEMLİ GELİR KAYNAĞI

Sofralık zeytin ve zeytinyağının Tire’nin en önemli gelir kaynaklarından olduğuna dikkat çeken Müdür Tıraş, “Sofralık zeytin ve zeytinyağı üretiminde iklim koşulları ve zeytin sineğinin verdiği zarar nedeniyle ilçemizde zeytinyağı verimi düşmüş ve asit oranı yükselmiştir. İlçemizde zeytin sineğinin yarattığı bu zararların en aza indirilmesi için pilot bölge olarak Peşrefli Mahallesi seçilmiş olup 14 üretici ve 5 bin adet zeytin ağacı belirlenmiştir. Zeytin sineği ile mücadelenin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün koordinesinde Peşrefli Mahallesi’nde eşzamanlı olarak zamanında ve doğru bioteknik mücadele yapılması zorunludur” dedi.

İLAÇ KALINTISI OLMAYAN ÜRÜN ELDE EDİLECEK

Tire’de daha önce yapılmamış olan kitlesel ve eşzamanlı mücadele kapsamında belirlenen tuzaklama yöntemini anlatan Müdür Mutlu Tıraş şöyle devam etti, “Özellikle maliyet yönüyle daha ekonomik olan ve İspanya gibi zeytincilikte ileri ülkelerde de kullanılan, hazırlanması son derece kolay olan olipe adı verilen, plastik şişelerde yapılan, içerisinde DAP gübresi eriyiği ile doldurulan ve her ağacı asılmak suretiyle hazırlanan tuzaklardır. 0,5-1-1,5 veya iki litrelik plastik şişelerin yarıdan fazla kısmı DAP gübresi ve su karıştırılarak hazırlanan %3-5’lik (100 litre suya 3-5 kg DAP gübresi) ile doldurulur ve her ağaca bir tuzak asılır. Bu kapsamda gerekli faaliyetler ve çiftçilerle eğitim çalışmaları yapılacak olup asılan tuzakların takip ve kontrolleri düzenli olarak yapılacaktır. Projeyle bio teknik mücadele yöntemi yaygınlaştırılarak doğal dengenin korunması sağlanacak, üreticilerin mücadele masrafları azalacak ve ekonomik tasarruf sağlanacaktır. Ayrıca tüketiciler için ilaç kalıntısı olmayan ürün elde edilmiş olacaktır” dedi.

Editör: Haber Merkezi