Haber: Dilek Ayvalı

Sabahın erken saatlerinde Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü, Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün denetimi, Tire Ziraat Odası Başkanlığı ve Tire Belediyesi ekiplerinin desteği ile Işıklar Mahallesi ile Yenioba Kırsal mahallelerinin ortak merası olan Akarca Ovasında tespit edilen çekirge zararlısına karşı 4 traktör ile püskürtme ve 6 sırt pompası ile ilaçlama yapıldı.

Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, “10 gün önce bu bölgeden çiftçilerimiz bize bilgi verdi. İlçe tarım ve il tarımın teknik elemanları gerekli araştırmayı yaparak ilaçlamaya karar verdi. Bakanlığın ilaç temini ile ilaçlamaya başladık” dedi.

ÇEKİRGE SÜRÜLMEMİŞ ARAZİYE YUMURTASINI BIRAKIR

Toplam ilaçlama yapılacak olan alanın 1200 dekar olduğunu söyleyen Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Kubilay Koç, “Yerli çekirge mücadelesi yapıyoruz. Burası çekirge garsiyat alanı. Çiftçinin zararını önlemek için garsiyat alanında onları yok etmeye çalışıyoruz. Çalışma 4 saat şeklinde planlandı. Araziyi ikiye böldük. Bir kısmında hayvan otlatılacak. Bugün 800 dekarlık alan ilaçlanacak. Geri kalan kısmı 10 gün sonra ilaçlayacağız. Bu çekirgeler yerli çekirgeler. Tire’deki bu bölgede 2017 yılından bu yana bu çekirgelerin olduğu ancak popülasyonlarının şimdiki kadar olmadığını çiftçiler söylüyor. Henüz tarım ürünlerine zarar vermedi çekirgeler ancak önlem almasaydık zarar verici olabilirdi. Çekirgelerin yumurtayla taşınması söz konusu olamaz. Çekirge yumurtlayacağı alanı belirler. Çekirge yumurtalarını toprağın 4-5 santim altına sonbaharda bırakır. Çekirge sürülmemiş araziye yumurtasını bırakır” dedi.

ÇİFTÇİMİZİN MAĞDUR OLMAMASI İÇİN DESTEK OLACAĞIZ

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından temin edilen ilaçlar Tire Belediyesi ve İlçe Tarım ekiplerinin müşterek çalışmaları ile atıldı. Sabahın erken saatlerinde çalışmaya başlayan ekipler gün boyu çekirge istilasına uğrayan alanlarda ilaçlama yaptı.

Yapılan çalışmalar hakkında açıklama yapan Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran "Tire Belediyesi, herkesin belediyesidir. Bu yüzden İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerinin bizden destek istemesiyle hemen harekete geçtik. Yapılan ilaçlamanın ilk etapta çekirge istilasını kontrol altına alacağını düşünüyoruz. Daha fazla ürünün zarar görmemesi ve çiftçimizin mağdur olmaması için tüm çalışmalarda aynı kararlılıkla destek olacağız" dedi.

Editör: Haber Merkezi