Yetiştiriciliği yapılan alanlarda her yıl önemli ölçüde artış göstermektedir. Birinci ve ikinci ürün olarak yetiştiriciliği yapılan Mısır; tanecik, silajlık ve hayvan yemi olarak farklı amaçlar için kullanılmaktadır.

Mısır; suyu seven ve yetişme periyodu boyunca bol suya ihtiyaç duyan bir bitkidir. Tarımı yapılan toprağın su tutma kapasitesi iyi olmalı ve organik maddece zengin olmalıdır. Mısır hasadından sonra tarlada kalan sapları parçalayıp toprağa karıştırmak, organik maddece zengin toprak elde etmek için ideal yöntemdir. Topraktan ciddi miktarda besin maddesi kaldıran Mısır için zamanında ve yeterli miktarda gübreleme oldukça önemlidir. Toprak analizi yaptırıldıktan sonra uygun gübre programı hazırlanmalıdır.

Azot noksanlığı

Bitki Büyümesi yavaşlar ve yaprakları küçük kalır. Eksikliğinde alt yapraklardan(yaşlı yapraklardan) başlayarak rengi önce açık yeşil rengini alır. Taneler ise protein bakımından eksik kalır, koçanlar büyümez.
Daha sonra yaprağın orta kısmından dışa doğru kurumalar meydana gelir. Gövde ince ve zayıf kalır. Boğum araları kısalır.

Mısır’a gelişme dönemi boyunca parça parça verilmelidir. Tek seferde verilen azot bitki için yararlı olmaz. Ayrıca azotun bir kısmı bitki tarafından alınabiliyorken, bir kısmı toprakta kaybolur.

Azot noksanlığı Mısır’da verimi en fazla düşüren element noksanlığıdır ekstra dikkat edilmelidir.

Fosfor noksanlığı

Mısır bitkisi gelişme döneminde normal büyüme sağlamak için fosfora ihtiyaç duymaktadır. Fosfor azot gibi topraktan kaybolmaz, yoksunluğunda ise genç yapraklar koyu yeşil bir görünüm alır.yaşlı yapraklar ve gövde de kırmızımsı- morumsu bir görüntü oluşur. Gelişme normal olmayacağı için düzensiz taneli koşanlar oluşur.

Çimlenme ve tozlanma döneminde kritik önem taşıyan fosfor, eksik olduğunda kök gelişimi yavaşlar ve Çiçek tozu, tane oluşumu azalır.

Potasyum noksanlığı

Boğum araları kısa kalacağı için, bitkiler kısa boylu olur. Sap gevşek dokulu olur ve yatma artar. Yaprak uçlarında ve yaprak kenarlarında kloroz  meydana gelir. En belirgin özelliği önceleri orta damarın yeşil kalması ve daha sonra ileri safhada ise orta damarın sararması ve yaprak kıyılarının kahverengine dönüşerek kurumasıdır.

Yapraklar bitki boyuna göre orantısız büyüklükte olur. Koşanlarda uç boşluğu meydana gelir. Bu durumda da verim ve kalite düşer.

Bitki besin maddesi olarak potasyum sadece ürün miktarı üzerine etkili olmayıp bitkinin su kullanım randımanını arttırarak daha ekonomik bir sulama yapılmasını sağlar. Bitki yapraklarının alt ve üst yüzeylerinde bulunan gözeneklerin(stomaların) gündüz saatlerinde açık kalma süresini azaltarak yaz sıcaklıklarında gündüz saatlerinde bitkinin solunum yolu ile su kaybını minimum düzeye indirerek bitkinin su stresine girmesini önler.

Mısır’da yeterli potasyum Danedeki protein miktarını artırır ve silajlık mısırda fermantasyon kaybını azaltır.

Çinko noksanlığı

Yaprakta geniş sarımsı lekeler oluşur. Küçük, dar, klorozlu yaprak demetleri görülür.

Magnezyum noksanlığı

magnezyum noksanlıkları tüm bitkilerde olduğu gibi mısır bitkisinde de bitkinin dip kısmındaki yaşlı yapraklarda görülür. Magnezyum, bitkiye yeşil rengi veren klorofilin yapısında bulunması nedeniyle eksikliğinde yaprak rengi damar aralarında sarımsı yeşil renkli noktalı hale gelir.

Potasyum noksanlığı

Fosfor noksanlığı

Editör: Haber Merkezi