Steril olmayan aletlerle yapılan mücadele, tekniğine uygun yapılmayan aşılama ve hasat sırasında kullanılan sırıklar ile rüzgar, böcek, kuş, kemirgen gibi hayvanlarla diğer ağaçlara taşınır. Oduna giriş böcek vektörlerin oluşturduğu yaralardan olur. Dokularda çökme veya şişme, kabuklarda çatlaklar oluşması ve kırmızı renk alması, kabuk dokusunun parçalanması şeklinde görülür. Kanser köklerde görülmez bu nedenle ağaç dipten yeniden sürgün vererek yaşayabilir. Mücadele çalışmaları uygun aletler kullanılarak yapılmalıdır. Kullanılan aletler her yarada ayrıca dezenfekte edilmelidir. Mekanik mücadele sırasında açılan her türlü yara yüzeylerine Göztaşı-Ardıç katranı uygulanmalıdır. Kanserli dallar, kanserli kısmın 20-30cm gerisinden kesilmeli ve ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Hatta yakılmalıdır.  Mekanik mücadelede kullanılan aletler çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir. Elde edilen yeni sürgünler seyreltilmeli ve bakımları yapılmalıdır. Biyolojik mücadele hastalığın bugüne kadar bulunmuş en etkili mücadele şeklidir. Hypovirülent ırklar kullanılmaktadır. Bu ırkların içinde bir mikrop olan virüs bulunmaktadır. Bu virüs kanser yapan virülent tipe bulaşabilir ve bunun sonucu kanser iyileşebilir. Laboratuar da kanser türünün teşhisi ve buna uygun hypovirülent üretilmesi gerekmektedir. Üretilen hypovirülent hastalık dokusuna uzman kişilerce uygun aletlerle uygulanmalıdır.Kanserle mücadelede kimyasal ilaçlardan başarı elde edilememiştir. Kestane kanserine dayanıklı çeşit arayışları sürdürülmeli ve yerel çeşitlerin hastalığa karşı reaksiyonları izlenmelidir.

Mürekkep Hastalığı (Phytophthora cambivora (Petri)

Hastalığa sebep olan sporlar kök ve kök boğazında meydana gelen yaralardan girerek bitkiye bulaşır. Hastalık genç ağaçlarda hızlı, yaşlı ağaçlarda yavaş seyreder. Hastalığa yakalanmış genç ağaçların yaprakları birdenbire pörsür ve kurur. Yaşlı ağaçlarda kurumalar tepeden başlar, yavaş yavaş alt bölümlere ilerler. Mürekkep hastalığı, ağacın köklerinde çürüme ve çürüyen yerler kaldırıldığında siyahımtrak mavi renkli mürekkep lekesi benzeri akıntılarla teşhis edilir. Genç sürgünlerde de çabuk etki ettiği için kısa sürede agaçların ölümüne sebep olur. mürekkep hastalığı nemli koşulları sevdiğinden kurak dönemlerde sorun yaratamaz. Ayrıca mürekkep hastalığına karşı etkili kimyasal ilaçlar bulunmakta ve bunlardan sonuç alınabilmektedir. Yapılması gereken en önemli şey, kestane üretimi yapan insanlara hastalıkla ilgili tanıtıcı eğitim programları uygulamak ve hastalıkla mücadele yollarını anlatmaktır.

Kestane iç kurdu

Meyve kabuğunu delerek içine girip beslenerek zarar yapar.Pisliklerini meyve içerisine bırakarak meyve dökümüne ve meyvelerin piyasa değerinin düşümüne neden olur. Zarar verdikleri meyvelerin tamamen elden çıkmasına,Pazar ve dış satım değerlerini kaybetmesine neden olur.Yılda bir döl verir.Genel olarak hasat sırasında gelişmelerini tamamlamamış olan larvalar , hasattan sonra yığıldıkları gömüler,depolarda veya satış sırasında gelişmelerini tamamlayıp meyveyi delip terk ederler. Mücadelesi için; kurtlu meyveler uzaklaştırılmalı, satış için getirilen kestane çuvalları, toprak zemin yerine beton zemin üzerinde bekletilmelidir, gömü yerleri satış için ürün çıktıktan sonra ki aylarda; özellikle haziran ayı içerisinde,sık sık çapalanmalı çıkan kurtlar yok edilmelidir. İlaçlı mücadele için; hasattan hemen önce , ürün gömülere yığılmadan gömü toprağı ilaçlanır.Bu ilaçlamadan 20-25 gün sonra gömüdeki yığın nemlendirilirken 2. ilaçlama uygulanmalıdır.

Editör: Haber Merkezi