Aliağa-Menderes banliyö hattının son etabı olan Torbalı istasyonunun temel atma töreninin ardından Tire ilçesini ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tire’deki tarihi mekânları gezerek ilçede gerçekleştirilmek istenen kültür ve turizm ile ilgili projeler hakkında incelemelerde bulundu.
AK Parti İzmir milletvekilleri Ali Aşlık ve İlknur Denizli’nin yanı sıra AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Başkan Yardımcısı Mahmut Badem, İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, İl Kültür Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, İl Özel İdare Genel Sekreteri İrfan İçöz’den oluşan bir heyet ile Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi’yi makamında ziyaret eden Ertuğrul Günay’ı, Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Çeltikcoğlu, daire amirleri ve çok sayıda Tireli siyasetçi ve vatandaş topluluğu karşıladı.
Tire’ye gelmeden önce İzmir programı çerçevesinde İzmir Üniversitesi’ne gerçekleştirmiş olduğu ziyaret kapsamında Tire Kültür Derneği ve İzmir Üniversitesi’nin işbirliğinde gerçekleştirilen Tire Fotoğrafları ve Tire Kültür Envanteri için çekilen Tire’nin restore edilmiş ve edilmemiş tarihi mekânlarına ait fotoğraf sergisini izlediğini ifade eden Bakan Ertuğrul Günay, uzun zamandan beri düşündüğü Tire ziyaretini gerçekleştirmiş olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi.
“BÖLGEDE YENİ BİR SAFRANBOLU YARATACAĞIZ”
Tire’nin tarihsel zenginliği konusunda daha önceden de bilgi sahibi olduğunu hatırlatan Ertuğrul Günay, “Tire benim önceden de bildiğim tarihse bir doku ve sivil mimari örnekleri açısından İzmir ilçeleri içerisinde belki de birinci sırada ele alınabilecek zenginlikte bir ilçemiz. Tire’de 400’ü aşkın kültürel varlığımız mevcut. Tire’ye yaptığımız bu ziyareti bu eserlerin restorasyonu için bir başlangıç sayıyoruz. Bu bölge Anadolu’nun Türkleşme sürecinde ve Osmanlı’nın ilk döneminde Aydınoğulları Beyliği’nin merkezi konumundadır. Tire’de bulunan çok sayıdaki imaret, ibadethane, han, hamam, kervansaray ve sivil mimari örneklerini ayağa kaldırmak istiyoruz. Amacımız bundan böyle bu bölgede yeni bir Safranbolu yaratmak olacaktır” dedi.
İzmir turizmini kültür turizmi sunumu ile zenginleştirmek istediklerini ifade eden Günay, “İzmir sadece bir deniz turizmi kapsamında ele alınmamalıdır. İzmir bunlarında ötesinde hem Roma dönemine ait ören yerleri itibariyle hem de Selçuklu ve Osmanlı varlıkları itibariyle çok zengin bir bölgedir. Bunların restore edilerek ayağa kaldırılması sonucunda inanıyoruz ki Türkiye ve dünyadan gördüğü ilgi daha da artacaktır. Bu anlamda bölgemizdeki altyapının da gelişmesinin oldukça büyük önemi var. Bugün Torbalı’da atılmış olan temelin ileriki aşamasında İzmir’in kuzeyinden güneyine raylı sistem geçmiş olacak. Böylece Bergama ve Efes gibi dünyaca ünlü iki merkezi birbirine bağlamış olacağız. İzmir tüm bu özelliklerinin yanı sıra aynı zamanda Türkiye’nin hatta dünyanın en bereketli topraklarına sahip olduğu içinde oldukça önemli bir mutfağa sahip. Bütün bu zenginliklerini değerlendirebildiğimiz bir İzmir’in ülke ekonomimize ve bölge insanımıza çok daha ciddi katkılar sağlayacağından eminim” şeklinde konuştu.
“TİRE’DE KAPSAMLI RESTORASYON PROJELERİNE İHTİYAÇ VAR”
Daha sonra Tire Belediyesi tarafından Kent Müzesi olarak hizmete açılması planlanan Tire eski belediye binasında incelemelerde bulunan Bakan Ertuğrul Günay, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’ten Kent Müzesi projesi hakkında bilgiler aldı. Kent Müzesi projesinin detayları hakkında kendisine bir rapor hazırlanmasını isteyen Günay, Tarihi Tire El Sanatları Çarşısı’nı da ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Tire El Sanatları Çarşısı’nda, el sanatı ustaları ile sohbet eden ve geçtiğimiz yıllarda sokak sağlıklaştırma projesi uygulanan bölge hakkında bilgiler alan Günay, bölgede yapılan sokak sağlıklaştırma projesinin henüz tamamlanmamış bir çalışma olduğunu ifade ederek, “Sanırım bu çarşıdaki tarihi mekanların çokluğu yapılan çalışmayı bir hayli kısıtlamış. Burada daha kapsamlı bir sokak sağlıklaştırma projesinin uygulanması gerekiyor. Bakanlık olarak bu bölgede yapılan çalışmalar hakkında ayrıntılı bir raporu inceledikten sonra neler yapılması gerektiğini ortaya koyabiliriz. Bu haliyle yapılan çalışmaların hedefe ulaştığını söyleyemeyiz” dedi.
“TİRE ESKİ HAL BİNASI İNŞAATI KENT MEYDANI OLMALI”
Tire El Sanatları Çarşısı’nın ardından Tire kent merkezindeki geçtiğimiz günlerde yıkımı gerçekleştirilen Tire eski hal binası inşaatı hakkında da Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’ten bilgiler alan Ertuğrul Günay, bu bölgeye ne yapmayı düşünüyorsunuz sorusunu “eski dokuya uygun bir yapı ile kapalı otopark ve iş merkezi düşünüyoruz” şeklinde cevaplayan Tayfur Çiçek’e, “buraya bence bir yeşil alan ve kent meydanı yapılmalı. Eğer bu kapsamda bir proje hazırlar ve bakanlığımıza iletirseniz katkı sağlamaya hazırız. Tire gibi tarihi bir kentin merkezindeki bu güzel alana bina yaparak yazık etmemek gerekir” dedi.
Tire’deki ziyaret programını tarihi Tire Necip Paşa Kütüphanesi ile sürdüren Bakan Günay, kütüphanede bulunan bin 500 civarındaki el yazma eseri ve Osmanlı dönemine ait binlerce kitaplar hakkında kütüphane müdürü Ali İhsan Yıldırım’dan bilgiler aldı. Kütüphanedeki eserlerin çok iyi korunması gerektiğini vurgulayan Ertuğrul Günay, “Burada bir hazine yatıyor. Bu hazineyi gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmalıyız. Gerekirse taşınması gündemde olan İlçe halk kütüphanesi ile birleştirilerek daha zengin bir kültür hazinesi elde edilebilir. Bu konuda Tire Müzesi’nin de zenginliğinden faydalanılarak çok ciddi projeler üretilebilir” dedi.
BELEDİYE HİZMET BİNASI KURDELESİNİ KESMEDİ
Tire’deki İbn-i Melek ve Süleyman Şah Türbelerini de ziyaret eden Bakan Ertuğrul Günay, Kültür Merkezi inşaatının Tire Belediyesi’nce devralınarak belediye hizmet binası olarak açılan binada incelemelerde bulundu. İki yıl önce hizmete açılan Tire Belediye Hizmet Binası’nın kurdele kesme töreni için hazırlık yapıldığını gören Günay, “Bu bina iki yıldır kullanılıyor. Açılış yapmak doğru olmaz. Şimdilik sadece ziyaret etmiş oldum. Belediye başkanımızdan Tire’nin tarihi mekanları ile ilgili çok daha ciddi ve kapsamlı projeler bekliyorum. Bundan böyle Tire’nin tarihi güzelliklerini ayağa kaldırmak ve ortaya çıkarmak için elbirliği ile çalışmalıyız” dedi.
Bakan Günay, Tire Belediyesi Toptepe Gazinosu’nda yenilen akşam yemeğinin ardından ilçeden ayrıldı.
Editör: Haber Merkezi