Haber: Dilek Ayvalı

Cumhuriyet Halk Partisi Tire Belediye Başkan Aday Adayı İnşaat Mühendisi Burak Alp ERSEN, CHP ve İYİ Parti ittifak görüşmelerini İzmir ve Tire özelinde değerlendirdi. ERSEN, bu ittifakın Tire yerelinde çatıda değil ama tabanda tüm partilerin seçmenleriyle kesin olarak yapılacağına inandığını söyledi ve açıklamalarını şöyle sürdürdü, “Aday adaylığının belediye başkan adaylığına dönmesi için son virajdayız. Bu ay sonu veya Ocak ayının ilk haftasında CHP’nin İzmir ilçelerinde tüm adaylarını toplu olarak açıklayacağını düşünüyorum. Belki 2014’de kaybedilmiş 8 ilçenin bir kısmında daha önce de aday açıklanabilir. Ancak mevcut başkanların partimiz mensubu olduğu ilçelerde aday açıklanmasının yeni yılın ocak ayı başlarına kalacağını düşünüyorum. Genel merkezimiz, İYİ Parti’nin genel merkezi ile özellikle büyükşehirler bazında üst çatıda bir ittifak yapma konusunda görüşmeler içerisinde. Bunun bazı kritik büyükşehir belediyeleri ile bazı illerde olumlu sonuç vereceğine eminim. Ancak ilçe bazında bir ittifakın, 2020’de erken seçimin öngörülmesi nedeniyle, ancak tabanda gerçekleşebileceğini düşünüyorum. Ayrıca, İzmir’de en az yüzde 55 gibi bir oyla seçimi almamız muhtemel gözüküyor. Ben özellikle İstanbul ve Ankara’yı AKP’nin elinden almak için bir ittifak zemininin arandığını düşünüyorum. Bu ittifak zemininde İstanbul’daki çatı adayının CHP’li olması bence %99 ihtimaldir. Ankara’da ise çatı adayın Mansur Yavaş olacağına kesin gözüyle bakıyorum. Bu konuda bir mutabakatın olduğuna inanıyorum. Mansur Yavaş,  İYİ Parti’nin mi CHP’nin mi adayı mı olur, yoksa her iki partinin destekleyeceği bağımsız aday mı olur, bence bu konu tartışılır sadece.”

CHP’NİN OYU, İYİ PARTİ’NİN 2 KATI

“64 yıl sonra kazanılmış Tire Belediye Başkanlığı başka bir partiye ‘Gel sen burayı al’ denilerek bırakılamaz. Çünkü 2014 yerel seçimlerinde daha önce ANAP ve DEMOKRAT Parti’den belediye başkanı seçilmiş Tayfur ÇİÇEK başkanımız, 64 yıl sonra Tire’de seçim kazanmak adına partimizden aday gösterilmişti. O dönemde Tayfur Bey’e tepki olsa da, tüm parti ileri gelenleri ve CHP tabanı adayımıza sahip çıkmış ve seçim kazanılmıştı. Ayrıca CHP’nin Tire’deki oyu İYİ Parti’nin yaklaşık 2 katı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başkanının da CHP’li olacağı açıkça görünüyor. Öyleyse İzmir’in kale olarak kalabilmesi için, 2014’de kazanılmış olan ilçe belediyelerinde CHP’nin güçlü adaylar ile iddialı olacağına ve ayrıca parti içi çekişmeler nedeniyle kaybedilmiş yerlerde de benzer tavrın gösterileceğine eminim. Seçim sırasında tabii şu da olabilecektir; örneğin Tire’de İYİ Parti ve CHP adayını çıkaracak, her iki partinin tabanları, hangi aday daha donanımlı ve kazanmaya yakın ise ona oy verecektir.”

CHP KAZANILMIŞ TÜM BELEDİYELERDE CHP’LİYİ ADAY GÖSTERİR

“Genel merkez kazanılmış belediyeleri kalkıp da başka bir partiye vermez. Çatı olacaksa bile İzmir Büyükşehir Belediyesi bazında olur. Yerelde partiler kendi oylarını korumak isterler. Partililiğin uzun vadede gereği budur. CHP burada 20 bin oyu koruyup üzerine her partiye gönül vermiş yurttaşlardan oy inşa edecek kişiyi ister. 1999’da partimiz Tire’de 594 oy almıştır. O günlerden bu günlere Tire’de partimiz oyunun yükselmesine katkı koyan herkesin ortak düşüncesi, geçtiğimiz seçimde alınan 20 bine yakın oyun hiçe sayılmayacağı yönündedir. Tire Belediyesi zaten CHP’li bir belediyedir. Bu nedenle tekrar ifade etmek gerekirse böyle bir arayış siyaset mantığının dışında olduğundan, ciddiye almamak gerekir kanaatindeyim. Ayrıca ittifak görüşmelerinin yerelde değil büyükşehirlerde yapılacağı kanaatindeyim. CHP’nin kalesi olan İzmir’de kazanılmış tüm ilçelerinde CHP’li aday ile yola çıkılacaktır. Ayrıca gerek bizim parti yönetimimiz gerekse İYİ Parti Genel Merkezi yöneticilerinin pazarlıktan ziyade, Türkiye’nin geleceğini inşa etmek için bir siyaset arayışında oldukları kanaatindeyim.”

Editör: Haber Merkezi