Türkiye’de ilk kez geçtiğimiz yıl Tire’de düzenlenen Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı’nın ikincisi için Gaziemir ve Ödemiş Belediyeleri seferber oldular.

Tire Kültür Derneği tarafından Türkiye’de ilk kez, geçtiğimiz eylül ayında ilk kez gerçekleştirilen Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı için bu yıl Ege’nin farklı il ve ilçelerinde faaliyet gösteren yaklaşık on beş dernek biraraya geldi. Türk kültürü konusunda faaliyet gösteren derneklerin dayanışmayı sağlamak ve artırmak amacıyla kurmuş olduğu Efe ve Zeybek Kültürü Platformu’na mensup derneklere Ege Folklor Dernekleri Federasyonu da katkı sağlama kararı aldı.

ÖN HAZIRLIK SÜRECİ TAMAMLANDI

Dönem Başkanlığını Tire Kültür Derneği’nin yürüttüğü Efe ve Zeybek Kültürü Platformu’na katılma kararı alan dernekler,  oluşturdukları organizasyon komitesi ile Zeybek Ateşi 2.Ulusal Efe Kurultayı’nın hazırlık çalışmalarına başladı. Kurultayı destekleme kararı alan Gaziemir ve Ödemiş Belediyeleri ile görüşen organizasyon komitesi, belediye başkanlarından aldıkları tam destek sözlerinin ardından kurultayın ön hazırlık sürecini tamamladı. 

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Efe Kurultayı’na belediye olarak destek olmak istediklerini ve böylesine köklü bir kültürün yaşatılması için ellerinden gelen her türlü katkıyı sağlayacaklarını ifade ederken, “Ulusal düzeyde düzenlenecek olan kurultayın final gecesini Gaziemir’de yapmak istiyoruz. Efe kültürünü çok daha geniş kesimlere anlatmak ve yaygınlaştırmak için bu organizasyona ev sahipliği yapacağız. Aynı zamanda Gaziemir’imizin kültürel değerlerini tanıtma fırsatı bulacağız” dedi.

Kurultay kapsamında düzenlenecek olan Türk Kültüründe Efe ve Zeybek Kültürü Sempozyumuna ev sahipliği yapma kararı alan Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin ise, Ödemiş’in tarihte her zaman Efe kültürü ile birlikte anıldığını ve tanındığını vurgulayarak, “İlçemizde böylesine önemli bir sempozyumun düzenlenecek olması gerek Türk kültürü gerekse de ilçe kültürümüz açısından ciddi kazanımlar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

AYVALI, “EFE KÜLTÜRÜNDE EGOLARIN YERİ YOKTUR”

Zeybek Ateşi’ne gösterilen ilgiden ve sağlanan katkılardan son derece memnun olduklarını söyleyen Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı da yaptığı açıklamada, efe ve zeybeklik kültürünün sürekli dejenere edilmeye çalışıldığını hatırlatarak, “Ulusal Efe Kurultayı’nın temel amacı efe kültürünün yalnızca halk oyunlarından ibaret olarak bilinmesine duyduğumuz karşı çıkıştır. Halk oyunlarımız da kültürümüzün bir parçasıdır ancak, efelik kültürünün bizlere aktardığı çok daha ciddi olgular vardır. Efelik kültürü bağımsızlığına düşkün, biat kültüründen uzak, adaletin ve mazlumun yanında yer aldığını yeniden hatırlayıp hayata geçirmeliyiz. Bu bakımdan bu kültürümüze her zamanki gibi yine ihtiyacımız var. Egolarına yenilip zoru gördüğünde kaçanlar efelik kültürü içerisinde yer alamazlar. Hep birlikte olmak ve diri kalmak zorundayız” dedi.
Ege Folklor Dernekleri Federasyon Başkanı Nebi Kayan’ın da yer aldığı organizasyon düzenleme komitesinde Efe ve Zeybek Kültürü Platformu Dönem Başkanı Seyfullah Ayvalı, Dönem Sekreteri Muğla Yaren Kültür Derneği Başkanı Halil Altın, Dönem Hukuk Danışmanı Avukat Mehmet Kırlı ve platform üyesi derneklerden Ege Efe Kültür Derneği Başkan yardımcısı Aydın Özbey, Torbalı Efem Derneği Başkanı Mahmut Güvenir, Bayındır Efeler Derneği Başkanı Tezcan Özcan, Eğridere Gökçen Efe Derneği Başkanı Serdar Günay, Buharkent Efeler Derneği Başkanı Mustafa Zeybekoğlu, Denizli Destan Halk Oyunları Derneği Türker Esmer,  İzmir Tireliler Derneği Başkanı Nezih Poyanlı’ın yanı sıra Nazilli efelerini temsilen Muharrem Dalkıranoğlu, araştırmacı Mehmet Dalkaç, Necat Çetin ve Ali Fuat Aydın yer alıyor.
Editör: Haber Merkezi