Tire Kültür Sanat ve Turizm Derneği tarafından gerçekleştirilen 1. Ulusal Efe Kurultayı’nın açılış töreni ve gece devam eden gösteriler bölümü renkli görüntülere sahne oldu.
Tire’de “zeybek ateşi” coşkusu yaşandı. Kültür Sanat ve Turizm Derneği tarafından düzenlenen 1. Ulusal Efe Kurultayı’nın açılış töreni ilçede renkli görüntülere sahne oldu. Kurultay için sabahın erken saatlerinden itibaren ilçeye gelen sivil toplum örgütleri araştırmacı, yazar, sanatçı ve akademisyenler Tire Öğretmenevi’nin bahçesinde toplandı. Topluca yenen yemeğin ardından etkinliğe katılan ekipler çeşitli gösterilerde bulundu. Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk anıtına çelenk konulmasının ardından oluşturulan kortej, Tire Kaymakamlığı tarafından hazırlanan dev Türk bayrağı ile birlikte Zeybek Ateşi’nin yakılıp, Efe Yemini’nin yapıldığı Maltepe alanına kadar yürüdü. Kortejde yer alan zeybek toplulukları yaklaşık 1 buçuk kilometrelik güzergah boyunca  hazırladıkları özel gösterileri sundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Teco petrol Ticaret A.Ş’nin sponsorluğunu üstlendiği etkinlikte geleneksel “Zeybek Ateşi” yakılarak, “ Efe Yemini” yapıldı.
Kurultayda, efelik ve zeybeklik kültürünün tanınmış yazar ve araştırmacılarından  Ali Haydar Avcı,  Etem Oruç, Sabahattin Burhan, Abdurrahim Karademir, Melih Damar, Ali Fuat Aydın, A. Munis Armağan, Behiç Galip Yavuz ile sanatçılar Muammer Ketencoğlu, Hakan Alkar, Makbule Kaya, Ozan Yetkin Karakaya ve Mustafa Ali Kasap gibi alanında ünlü isimler de yer aldı.
“GÖKÇEN EFE’NİN EVİ MÜZE OLSUN”
Açılış bildirgesini okuyan dernek üyesi ve aynı zamanda projenin fikir babası Necdet Salıcı, efe ve zeybek kültürünün Türk tarihinin oldukça eski dönemlerinden bu yana Türklerin ayak bastığı her coğrafyada mertliği, kahramanlığı ve haksızlığa karşı başkaldırıyı temsil ettiğini belirterek, “ Zeybek Ateşi ve 1. Ulusal Efe Kurultayı’nın asıl amacı, ülke genelinde efe ve zeybeklikle ilgili dernek, vakıf ve topluluk, ekip, akademisyen, yazar, araştırmacı ve sanatçıları biraraya getirerek, efe ve zeybeklik kültürünün tarihsel özelliklerini güçlü ve belirgin bir şekilde ortaya koymaktır” dedi.
Dernek yönetim kurulu üyelerinden Başkanlık Basın Halkla İlişkiler Müşaviri Mehmet Sıtkı İçelli ise Egeli zeybeklerin asıl Zeybek Ateşi’ni yüreklerinde yakacaklarını ifade ederek “Kurultayımızda yaktığımız  “Zeybek Ateşi” sembolik olabilir. Ancak, inanıyoruz ki tüm gönüllerde bu ateş en kısa sürede bir kez daha harlanacak. Bu vesile ile kurultayımızın yüklendiği sosyal sorumluluk içinde, Gökçen Efe’nin, Kahrat beldesindeki evinin restore edilerek, en kısa sürede“Gökçen Efe ve Milli Mücadele Müzesi” olarak hizmete açılmasını istiyoruz. Toplum olarak, tarihimizin her döneminde zor zamanlarda bir kurtarıcı olarak ortaya çıkmış olan “Zeybeklik” kültürüne çok şey borçluyuz. Bu kurultay, haksızlığa ve zulme karşı onurlu tavrını ve karşı duruşunu canı pahasına da olsa ortaya koymuş olan Efelerimizi anmak, temsil ettiği kültürel değerleri yaşatmak, yaygınlaştırmak ve gelecek nesillere aktarmak için kutlu bir başlangıç olsun istiyoruz” şeklinde konuştu.
ZEYBEK ATEŞİ ETRAFINDA EFELENDİLER
Ege’nin dört bir yanından gelen Zeybek ve Efeler Tire’de buluştu. Tire Kültür Sanat ve Turizm Derneği tarafından düzenlenen “Zeybek Ateşi 1. Efe Kurultayı” ilçede renkli ve coşkulu görüntülere sahne oldu. Açılış töreninin ardından, Tire Kaymakamlığı tarafından etkinlikler nedeniyle özel olarak hazırlatan dev Türk Bayrağı Efelerin ellerinde Maltepe mevkiinde bulunan şenlik alanına kadar coşku içinde taşındı. Milli Mücadele yıllarında Batı Anadolu tarihine büyük katkılarda bulunan efe ve zeybeklerin torunları, şenlik alanında hazırlanan “Zeybek Ateşini” yakarak, hep bir ağızdan “Efe Yemini” etti. Yemine izleyicilerde katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TECO Petrol A.Ş’nin ana sponsorluğunda düzenlenen Zeybek Kurultayı’nı, AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, AK Parti Tire ve Bayındır İlçe Başkanları Mehmet Çeltikçoğlu, Veysel Bakıcıol, AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Refik Konur, Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Mehmet Sıtkı İçelli, eski Bayındırlık ve Turizm Bakanı Halil Çulhaoğlu, İzmir İl Kültür Müdürü Abdülaziz Ediz, İlçe Kaymakamı Hüseyin Ergi, Emniyet Müdürü Nezir Balcı, Tire Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Fuat Koçyiğit, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ile sayıları 6 bini aşan coşkulu bir kalabalık izledi. Daha önce etkinliklere katılacağı açıklanan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise yurt dışı gezisinde bulunduğu gerekçesiyle organizasyonda yer alamadı.
GÖSTERİLER NEFESLERİ KESTİ
Akademisyen, yazar, sanatçı ve çok sayıda araştırmacının da ilgi gösterdiği kurultayda Maltepe alanına kurulan dev sahnede gösterilerini sunan ekipler ilgiyle izlendi. Etkinliklerde sırasıyla Ozan Talip Çınar, Muammer Çalışkan, Ali Fuat Aydın, Hakan Alkar ve Ödemiş Belediyesi Kültür Müdürlüğü Ekibi Taner Sevgel Müzik Gurubu sahne aldı. Sanatçılar, söyledikleri “Efe türküleri” ile seyircilere keyifli anlar yaşattı. Menderes, Bergama, Aliağa, Ödemiş ve Tire Halk Eğitim Merkezleri ile Aydın Yörük Efe, Nazilli Mor Cepkenliler, Bayındır Efeler, Eğridere Gökçen Efeler Derneği ve Uşak Zeybek Topluluğu’nun gösterileri ise nefesleri kesti. Sunuculuğunu Önder Özden’in yaptığı gece, oratoryo ve toplu zeybek gösterileri ile son buldu. İlçe Kaymakamı Hüseyin Ergi, etkinliğin düzenlemesinde ana sponsorlardan biri olan TECO Petrol Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yalçınkaya, TECO Bölge Bayii Levent Yatkın ile 6 yıl önce beyin kanseri nedeniyle vefat eden Halk Dansları Eğitmeni Ahmet Sivari’nin anısına eşi Gülbahar Sivari’ye plaket vererek teşekkür etti.
“DUYARLI VE SORUMLUYUZ”
“Zeybek Ateşi 1. Efe Kurultayı’nın” açılış konuşmasını yapan AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, kendisinin de bu yörenin çocuğu olduğunu hatırlatarak, “Böylesine anlamlı bir etkinlikte bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay, yurtdışı programı nedeniyle üzülerek etkinliğe katılamadı. Ancak, dernek yöneticileri tarafından kendisine gecenin anısına hediye edilen ‘efe’ figürünü bizzat ben kendisine ulaştıracağım” dedi. Tire Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı ise baş efe Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yoldan gururla ilerlediklerini söyledi. Ayvalı “Dernek olarak kültürümüze tüm gücümüzle sahip çıkıyoruz. Kültürel değerlerimize karşı duyarlı ve sorumluyuz. Efelerin temsil ettiği yaşam biçimine dün olduğu kadar, bugün daha fazla ihtiyacımız vardır” şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi