Tireli şair ve yazar Mehmet Sadık Medin bundan böyle köşe yazıları ve şiirleriyle Yerelgüç Gazetesinde yer alacak.

Mehmet Sadık Medin Kimdir?

Mehmet Sadık Medin, İzmir/Tire’de 14 Aralık 1947 tarihinde doğdu. İlkokul öğrenimini 1960 yılında Tire Atatürk ilkokulu’nda tamamladı. Aynı yıl yapılan resim yarışmasında birincilik kazandı. Tire Ortaokulunda okurken Türkçe Öğretmeni Faik Berker’den etkilenerek edebiyata merak sardı. İzmir Namık Kemal Lisesinde üç yıl öğrenim gördü. Edebiyat öğretmeni Fuat Edip Baksı’nın teşvikiyle şiirler yazmaya başladı.

Namdar Rahmi Karatay, Neyzen Tevfik, Şair Eşref, Yunus Emre, Kaygusuz Abdal ve geleneksel halk edebiyatının ünlü şairlerinden beslendi. Ayrıca Akbaba dergisinde Necdet Rüştü Efe, Mukadder Özakman, Faruk Nafiz Çamlıbel ve Orhan Seyfi Orhon’u takip etti.

Şiir dışında karikatüre de yöneldi. İzmir’de yayımlanan Ege Telgraf, Ege Ekspres, Yeni Asır ve Demokrat İzmir gazetelerine çizdiği karikatürleri götürdü. En son gittiği Demokrat İzmir Gazetesi’ nde  Attila İlhan’la tanıştı. Klişeler pahalı olduğu için ofset baskı tekniği İzmir’e henüz gelmediğinden karikatürlerini hiçbir yerde yayınlatma imkanını bulamadı.

Vatani görevini yaptığı Ezine’de bazı şiirlerini yazdı. Askerlik dönüşünde Tire Vergi Daire’sinde önce tahsildarlık daha sonra vergi memuru olarak görevlerde bulundu. Daha sonra görev yaptığı Malmüdürlüğü milli emlak memurluğundan 1998 yılı şubat ayı sonunda emekliye ayrıldı. Sadık Medin evli iki çocuk babasıdır.

12 Eylül sonrasında ara verdiği şiir yazma serüvenine 1986 yılında tanıştığı Turgut Reşadi Baba sayesinde tekrar başladı. Emekli edebiyat öğretmeni Cavit Yıldırım’la 1994 yılında tanıştı. Şiirleri, Radyo Show 94’te  Cavit Yıldırım tarafından “Edebiyat Şöleni” proğramında okundu. 1998 yılında Ödemiş’te yayımlanan Küçük Menderes gazetesinde altı ay boyunca Çarşamba günleri “Simetri” başlıklı köşesinde yazdı. Ödemiş’te yerel bir televizyon kanalı olan ÖRT’de 1999’da Melih Erakalın’ın sunduğu “Çay Bahane Sohbet Şahane” proğramına katılıp şiirlerini okudu. Aynı yıl Tire’de çıkan “Tire Haber” gazetesinde “Duyuşlardan Deyişler” başlıklı köşesinde altı ay boyunca haftalık makaleleri yayımlandı.

Mehmet Sadık Medin 2000 yılından bu güne kadar Büyük Tire gazetesine kısa öyküler yazmakta olup şiirleri de zaman zaman yayınlanmaktadır. İstanbul’da ulusal yayın yapan TGRT FM radyo istasyonuna konuk olan şair, Av. Zehra Birsen Yamak’ın “Yürüyen Merdiven” şiir proğramında dokuz mart 2007 tarihinde şiirlerini okudu.

Lise öğrenimine ara verdiği yıllarda, İzmir’de tabelacı ustaların atelyelerinde tabela yazmayı  öğrenen şair İzmir Enternasyonal Fuarı’nda standlarda çalışmış, 1969 yılı Sonunda İstanbul Emirgan’da Şerifler Yalısı restarasyonunda bir ay boyunca kalem işçiliği (nakkaşlık) yapmıştır.

Şair geleneksel şiirden beslenen ancak taklitten sakınan bir şiir anlayışına sahiptir.  Sadık Medin’e göre yazdığı şiirlerde kelimelerin izdivacı söz konusudur. Bir şiirde musiki, anlam ve bütünlük mutlaka olmalıdır. Uyaklı, ölçülü şiir yazmak adına anlamsız, musikisiz şiirler yazılmamalıdır. Serbest şiirlerde dahi en azından iç uyaklar bulunduğunda şiir daha da sevilip beğenilir hale gelmektedir. Kelime sonlarında aruzdaki sese benzer açık kapalı hece bağlantılarını yakalamak her şairin harcı değildir. Her güzel şiir özünde mutlaka bir armoni barındırır…

Editör: Haber Merkezi