HABER: DİLEK AYVALI

Profillerini sarı yapan eğitmenler kampanyaya destek bekliyorlar. Bu kampanyaya Tire’den de destek olundu. Yaren Kültür Sanat Spor Kulübü Başkanı Halk Oyunları eğitmeni Halil Altın, sosyal medya hesabından kampanyaya destek verdi. Karademir, sosyal medya hesabında profilini sarı yaparak şu mesajı yayımladı;

Milli Kültürümüzün en önemli öğelerinden birisi olan Halkoyunları Orta Asya'dan Anadolu'ya varlığı korunarak günümüze kadar taşınmış en önemli kültürel muhtevalarımızdan birisi olarak bu kutlu coğrafyada icra edilmektedir.

Bugün ülkemizde halkoyunları; düğün, nişan, askere uğurlama, hasat ve yaylaya çıkma törenleri gibi benzeri eğlence geleneklerinin yanı sıra sportif yarışmalar, şenlikler, devlet erkânlarını karşılamalar, ülke tanıtımlarında folklorik sunumlar ve gösterilerde icra edildiği gibi MEB'e bağlı Halk eğitim merkezlerinde de belirli bir ders saati ücreti karşılığında öğretilerek sürekliliği sağlanmaktadır. Yine Halkoyunları Türk halkının "birbiriyle aynı duygu ve heyecanı taşıdığı, sevinçte ve tasada beraber olduğu eğlence aktivitelerinin yanı sıra belli metot/yöntemlerle öğretildiği, yaşatılmaya çalışıldığı ve milli sorumluluk bilincinin olduğu bir alan olarak da görmekteyiz.

Türk ulusunun psikolojisini yansıtan bu Milli değerlerimizi yaşatma gayesinde olan ve bu misyonu layıkıyla yerine getiren Antrenör, Usta öğretici ve eğitmen olarak adlandırılan kültür aktarıcılarının belli bir eğitimden geçmiş, yıllarını feda etmiş kişiler tarafından yaşatıldığını ve aktarıldığını bilmekteyiz.

2019 yılında hayatımıza giren ve tüm dünyayı sarmalayan covid19 salgınının, yayılmaya başlamış olduğu günden bu yana hayatlarımızda çok büyük değişikliklere sebep olduğunu görmüş olup; gezegenimizde çok büyük hasarlara yol açmış ve geleceğimizi de maalesef olumsuz yönde etkilemiştir.

Salgın sonrası alınan kararlar üretimden, eğitime, alışverişten sosyal etkinliklere kadar günlük yaşamın her aşamasını etkilemiştir. Tam olarak bu noktadan baktığımızda sosyal yaşamımızı alt üst eden bu salgın iş hayatımızı da etkilemiştir. Sanat/spor/kültür/müzik gibi uğraşlardan kazanç sağlayanlara da maddi manevi anlamda çok büyük bir darbe vurmuştur.

Özellikle sokağa çıkma yasağı ile hayat durmuş ve tüm ülkelerde bireylerin evlerinden çıkmaları yasaklanmış ve yasaklarla birlikte tüm spor ve sanat organizasyonları da iptal edilmiştir. Alınan bu kararlarla ülkemiz genelinde gerek üst yönetim gerekse yerel yönetimler salgının daha büyük kitlelere ulaşmaması hususunda büyük çaba ve gayretler gösterdiğine tanıklık etmekteyiz. Ancak bahsi geçen sportifi ve kültürel muhtevalarda maalesef tatmin edici yol haritaları çizememişlerdir.

Geçimini yalnızca sportif, kültürel ve sanatsal faaliyetlerden sağlayan ve yılın 6 ay gibi kısa bir zaman diliminde açılan kurslarla maddi ihtiyaçlarını sağlayan antrenörler, salgından ötürü kursların ve okulların kapatılmasıyla neredeyse açlık sınırının altına gelmiş olup mücadele edecek durumları kalmamıştır. Bunun yanı sıra salgın sonrası alınan kararlar üretimden, eğitime, alışverişten sosyal etkinliklere kadar günlük yaşamın her aşamasını etkilemiştir.

Yukarıda bahsi geçen alanlarla ilgili direk ya da dolaylı yoldan sorumlu kişi ve kuruluşların toplum adına değer taşıyıcı olan antrenör/usta öğretici/eğitmen arkadaşlarımızın bu zor süreçlerini giderme noktasında gerekli tavrı tutumu sergilemelerini beklemekteyiz.

Bu sebeple üzücü duruma farkındalık yaratmak ve katkı sağlamak adına ülkemiz genelinde bu meslekten geçimlerini sağlayan halk oyuncular “sarı profil” isimli bir uygulamayla sosyal medyada farkındalık yaratma hareketini başlatarak yetkililerden destek beklemektedir.

Bu bağlamda yaşanılan sorunların giderilmesi hususunda aşağıda belirtmiş olduğumuz çözüm ve kazanım sağlayacak önerilerimizin hayata geçirilmesi hem biz halk oyunları antrenörlerine hem de geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza ve gençlerimize katkı sağlayacaktır.

Çözüm Önerileri

1- Halk Oyunları Kursları da online eğitim sistemine dahil edilmesi.

2- Her sınıfa Günde 40 dakika olmak üzere 2 ders saati etkinlik dersi planlanması.

3- İlk ders saati ısınma ve egzersiz hareketleri ikinci ders saati oyun adımlarının öğretimi yapılması.

4- Eğitim öğretim yılı başında Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü panelinden Halk Eğitim Merkezleri tarafından alınan başvurular dikkate alınarak normal kurs açma yeterliklerine göre aynı kurallar dâhilinde görevlendirmeler yapılması.

5- Antrenörler derslerini kayıt altına alarak, elektronik ortamda Halk Eğitim Merkezine teslim etmek üzere denetlenebilirler olması.

6- Kurs açma yeter sayısını tamamlamak ve kursiyerleri organize etmek antrenörün yükümlüğüne verilerek şartları yerine getiren antrenörlere kurslar açılabilmesi.

Ülkemizde Online Kültür-Sanat Eğitimi Örnekleri

1- Güzel sanatlar liseleri, Güzel Sanatlar fakülteleri ve Devlet  Konservatuarlarının  online uygulamalı müzik ve dans eğitimlerinin yapılıyor olması.

2- Milli Eğitim bakanlığı devlet ve özel okullarının online uygulamalı müzik dersleri eğitimlerinin öğretiliyor olması.

3- Milli eğitim bakanlığına bağlı tüm özel ve devlet okullarında uygulanan online beden eğitimi dersi modelinin öğretiliyor olması.

 Kazanımlar

1- Milli Kültürümüzün önemli unsurlarından birisi olan halk oyunlarımızın çocuklarımıza öğretilmesi.

2- Milli kültür mirasımızı çocuklarımıza aktarımının sağlanması.

3- Pandemi döneminde sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle hareketsiz kalan insanlarımıza evlerinde oyun ile hareket imkânı tanıyarak fiziksel aktivite düzeyleri geliştirilmiş olur.

4- Çocuklarımızın hareket eğitimi ile bedensel gelişimin sağlanarak fiziksel bilişsel motor özelliklerine katkı sağlanması.

5- Çocuklarımızın Müzik eşliğinde dans eğitimi ile ruhsal gelişiminin sağlanması.

6- Bu alanda çalışan fakat şuan işsiz olan antrenörlerin istihdamın sağlanması ve işsizlik sorunlarının giderilmesi.

Editör: Haber Merkezi