Haber: Dilek Ayvalı

Uzun yıllar zeybek ve efelik kültürünü sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda başarıyla temsil eden Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı mensupları dernek çatısı altında bir araya gelerek çalışmalarını sürdürme kararı aldılar.

Aynı zamanda Anadolu Folklor Dernekleri Konfederasyonu kurucu başkanı ve Ege Folklor Dernekleri Federasyonu Genel başkanı olan Nebi Kayan'ın başkanlığında toplanan Zeybek Ateşi ekibi Zeybek Ateşi derneğinin tüzüğünü ve kuruluş evraklarını imzalayarak Zeybek Ateşi Halk Kültürü Araştırma Geliştirme Eğitim Merkezi Derneği için ilk adımı attılar.

Kurucu başkanlığını Nebi Kayan'nın yapacağı Zeybek Ateşi derneğinin kurucu üyeleri arasında Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, Halk oyunları antrenörleri ve Zeybek Ateşi gösterisi yönetmenleri Gökçen Karayaz, Halil Altın ve Zeybek Ateşi ekibinin daimi üyeleri Tugay Can, Birkay Karadut ve Aşkın Akkuş yer aldı.

TÜRK HALK KÜLTÜRÜNÜN HER ALANINDA PROJELERİMİZ VAR

Zeybek Ateşi Derneği’nin sadece bir halk oyunları derneği olarak algılanmaması gerektiğini söyleyen geçici yönetim kurulu başkanı Nebi Kayan, yaptığı açıklamada, amaçlarının Türk kültürünün her alanında faaliyet göstermek olduğunu vurgulayarak, “Zeybek Ateşi zaten tüm ülkemizdeki halk kültürü camiasında yakinen biliniyor. En başından bu yana içinde olduğum Zeybek Ateşi’nin kültürel etkinliklerinde Türk kültürüne sevdalı binlerce insanla tanıştık. Böylesine güçlü bir mesajı temsil eden Zeybek Ateşi ekibinin dernekleşmesinden ve yönetim kurulu başkanlığını üstlenmekten büyük bir onur duyuyorum. Çocukluk yıllarından bu yana içinde bulunduğum halk kültürü çalışmaları ve dernekçilik faaliyetlerimden edindiğim tüm bilgi ve birikimimi şimdi de Zeybek Ateşi Derneği çatısı altında hayata geçirecek olmanın heyecanını yaşıyorum. Bana bu görevi ve güveni layık gören tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Derneğimizin kuruluş evraklarını teslim eder etmez çalışmalarımıza başlayacağız. Derneğimiz Türk Halk Kültürünü esas alan  sosyal, kültürel, eğitim, araştırma, yardımlaşma, halk oyunları, folklör ve sanatsal alanlarda bir çok proje üretecek ve hayata geçirecek. Türk Halk kültürüne sevdalı nice dostumuzun ve bu güne kadar Zeybek Ateşi etkinliklerinde yer almış tüm arkadaşlarımızın da derneğimizde yer alacağına ve Zeybek Ateşine katkı sağlayacağına tüm kalbimle inanıyorum. Efe ve Zeybek Kültürü Türk milletinin en köklü töresi ve hayata bakış açısıdır. Bizler de bu çerçeveden bakarak milletimize ve ülkemize yararlı olmaya çalışacağız. Zira kültürel değerler en az ekonomik değerler kadar önemlidir hatta daha önemlidir. Çünkü bir toplumun üretme ve tüketme biçimini o toplumun kültürü doğrudan belirler. Bu yüzden milletimizi tarihin her aşamasından günümüze kadar taşıyan asıl gücümüz kültürümüzdeki değerli ve güçlü öğelerdir. İşte Zeybek Ateşi Derneği bu bilincin ve anlayışın hayata geçirildiği bir dernek olacaktır. Tüm gönül dostlarımıza ve Türk halk kültürü sevdalılarına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.  

ZEYBEK ATEŞİ BÜYÜK İLGİ ve COŞKU UYANDIRMIŞTI

İlk kez 2011 yılında Tirede gerçekleştirilen Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayının sonraki yıllarda Ödemiş, Gaziemir, Bergama, Çeşme, Safranbolu, Hacıbektaş, Atça, İstanbul, Denizli gibi pek çok il ve ilçede büyük bir ilgi ve coşkuyla takip edildiğini ve verdiği mesajların efelik kültürüne daha köksel bir bakış açısı getirdiğini söyleyen Tire Kültür derneği başkanı Seyfullah Ayvalı da, "Zeybek Ateşi, içerisinde barındırdığı Türk tarih ve kültürüne, töresine ait derin izlerle tüm ülkemizde hatta yurtdışında bile büyük ilgi uyandırmıştı. Yıllar boyunca çalışmalarımızda yer alan ve isimlerini ayrı ayrı saymanın sayfalar boyunca süreceği tüm ekip arkadaşlarımıza , Prof.Dr Metin Ekici, Ressam Mustafa Ali Kasap, Araştırmacı Yazarlarımız Munis Armağan ve Etem Oruç gibi bir çok değerli büyüğümüze ve yıllarca Ana sponsorumuz olarak desteğini esirgemeyen Teco Petrolcülük Yönetim kurulu başkanı sayın Mustafa Yalçınkaya'ya bu vesile ile bir kez daha teşekkür ediyorum. Zeybek Ateşinin bundan böyle, Halk kültürü ve folklor alanında tecrübe ve birikimiyle bizlere her zaman yol gösteren sayın Nebi Kayan'ın başkanlığında derneklesmesinden büyük mutluluk duyuyorum. İnanıyorum ki, Zeybek Ateşi Derneği geçmişte olduğu gibi bundan böyle de Türk kültürünün ve töresinin  güçlü sesi ve temsilcisi olacaktır. Tüm gönül dostlarımızı derneğimiz çatısı altında birleşmeye ve birlik olmaya davet ediyorum" dedi.

Editör: Haber Merkezi