Haber: Dilek Ayvalı

Tire’nin tarihi yapıları Gülcüoğlu Konakları, Yalınayak Hamamı, Bedesten ve Kutuhan’ı restore ettirerek ayağa kaldıran, geçmişi gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan Tire Belediyesi, bir tarihi yapı için daha çalışmalarına başladı. Tire’nin merkezinde yer alan Mathuis Han için, Şişikoğlu Ailesi ile anlaşma sağlandı imzalar atıldı.

Halk arasında Yeni Han olarak da bilinen tarihi yapı, yapılan anlaşmaya göre restore edildikten sonra 20 yıl boyunca Tire Belediyesi tarafından kullanılacak.

BAŞKAN ÇİÇEK ‘’TİRE’Yİ ADETA AÇIK HAVA MÜZESİ HALİNE GETİRECEĞİZ’’

Şişikoğlu Ailesi ile protokol imzalandıktan sonra yapılan anlaşmanın hem aile hem de ilçe için hayırlı olması dileklerinde bulunan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, ‘’Yaptığımız restorasyon çalışmalarıyla dördü üst üste olmak üzere toplam 5 defa ödül aldık. Aldığımız ödüllerin yanı sıra restore edilen tarihi yapıların işlevlik kazanması bizler için daha da sevindirici. Tire tarihin her kesitinde yer alan bir ilçe, sadece Tire’de vakıflara kayıtlı tarihi yapı sayısı İzmir’in iki katı. Bugün ilçe merkezinde yer alan çok değerli Şişikoğlu Ailesi’ne ait Mathuis Hanı’nın restorasyonu için aile fertleriyle anlaşma sağlayıp protokol imzaladık. Yaptığımız ve devam eden çalışmalarımızın yanı sıra Ali Efe Hanı, Bahçekahve Hamamı, Terziler Hamamı ve Yayla Fakıh Mescidi gibi birçok tarihi yerlerle ilgili girişimlerimiz var. Tarihe sahip çıkmak ve bunları geçmişten gelecek nesillere aktarmak boynumuzun borcu. Bu borcu tarihi yapıları ayağa kaldırarak ödeyeceğiz ve Tire’yi adeta açık hava müzesi haline getireceğiz’’ dedi.

Mathius Han aynı zamanda, Köle ve Sipah Pazarı olarak kullanılan ticari bir merkez özelliğini ifade etmektedir. Tarihi kaynaklara göre üstte 37, altta 24 odası ve batı yönünde 100 at alır ahırı bulunan hanın doğu ve kuzeyinde 20, güneyinde ise 2 dükkanı ile toplam 22 iş yerine sahip. Ancak hanın kuzey cephesindeki dükkanlar, yol genişletme çalışmalarıyla ortadan kaldırılmış.

Editör: Haber Merkezi