HABER: DİLEK AYVALI

Tireli Graffiti Sanatçısı Utku Taykut, askerlik görevini yapmak için çalıştığı Polonya'dan Türkiye'ye geldi. Ancak Pandemi sürecine takılan Taykut, askerlik sonrası yurtdışı giriş ve çıkışlar kapatılınca Tire'de kaldı ve o da şehirdeki bir duvarı boyamak için belediyeden izin alarak bir duvarı boyadı. Tire Belediyesi de Utku Taykut’tan şehirde bir kaç duvarı daha boyamasını istedi ve Tire’nin duvarları rengarenk oldu.

Utku Taykut, “Ocak ayında geldim Türkiye’ye. Askerden sonra Karşıyaka’da duvar boyadım. Daha sonra pandemi başlayınca Tire’de kaldım. Bir süre evde çalıştım. Daha sonra baktım hala Tire’deyim Nazım Çulcu Parkındaki kaykay duvarını boyamak için Tire Belediyesinden izin aldım. Olay birden gelişti bütün şehre yayıldı. Stadyumun duvarına, hastane yoluna, Nazım Çulcu parkına ve daha pek çok yere Tire Belediyesinin destekleri ile çalışmalarımı yaptım. Boyaları alarak bana da ödeme yaptılar” dedi.

GENÇLER HEVESLERİ VARSA BIRAKMASINLAR

İzmir Ekonomi Üniversitesinde Görsel İletişim bölümünü bitiren Utku Taykut, Polonya Poznan Güzel Sanatlar Üniversitesinde Baskı Tasarımı üzerine yüksek lisans yaptı. Halen bu alanda Polonya’da çalışan Utku Taykut yaptığı çalışmalarda harf üzerine çalışma yaptıklarını kaydederek, “Klasik grafiti. Polonyaéda grafik tasarım ve baskı üzerine çalışıyorum. Bu işten de para kazanıyorum. Grafiti ile ilgilenen gençlere, bu bir sabır işi sonuçta, eğer hevesleri varsa bırakmasınlar diyorum” dedi.

DUVARA RUMUZUMU YAZIYORUM

Lisede graffitiye ilgisinin başladığını söyleyen Taykut, “Ben 12 yıldır yapıyorum. Sokakta gördüm hoşuma gitti. Ortaokulda sıra arkadaşımla başladık. Liseyi İzmir merkezde okudum. Grafik tasarıma yöneldim daha sonra. Bu yaptığım çalışma aslında bir imza, duvara rumuzumu yazıyorum. Benim rumuzum fresk. Bu işin kuralı kendi rumuzunu bulup harflerinle kendini ifade ediyorsun. Bilinçaltını yansıtıyorsun, harflerle oyun gibi bir şey” dedi.

Tireli vatandaşların duvarı boyarken kendisine güzel tepkiler vererek kolay gelsin dediklerini söyleyen Grafiti Sanatçısı Utku Taykut, yurt dışı kapıları açıldığında Polonya’ya geri döneceğini kaydetti.

GRAFFİTİNİN İLÇEMİZDE HAYAT BULMASINI SAĞLADIK

Grafiti sanatçısına destek veren Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran ise “Tire Belediyesi olarak Çağdaş kent sanatı olan graffitinin ilçemizde hayat bulmasını sağladık. Tireli genç Graffiti Sanatçısı Utku Taykut’un birbirinden güzel graffiti çalışmaları ilçemizin farklı duvarlarında sergileniyor. Mutlu insanların yaşadığı güzel bir Tire hayalimiz doğrultusunda ilçemizin görüntüsüne güzellik katacak tüm sanatsal faaliyetleri destekleme ve öncülük etmeye devam edeceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi