Haber: Dilek Ayvalı

Tire’nin kendine has geleneksel ürünlerinde tescil ve coğrafi işaret süreçlerini uzun süredir başarılı bir şekilde sürdüren Tire Ticaret Odası, Tire’ye özel bir dokuma türü olan Tire beledi dokuması için coğrafi işareti aldı. Başvuru sonrasında Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayınlanan beledi dokuma, tescile hak kazandı. 

BAŞKAN DELİKANLI: “TESCİLLİ ÜRÜNLERİMİZİ ARTTIRMALIYIZ”

Tire Beledi Dokuması’nın 15.yy’da ünü Osmanlı coğrafyasını aşan bu dokuma yöntemi olduğunu ve işlevsel özellikleriyle çok yönlü ele alınabilecek bir ürün olduğunun altını çizen Tire Ticaret Odası Başkanı Mehmet Nadir Delikanlı, “Yöresel ürünlerimizin kentimiz adına tescili için yoğun bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda İlçemize özgü ürünlerin ulusal ve uluslararası platformda tanınması ise en büyük hedefimiz. Tire Beledi Dokumasına hem İlçemiz adına bir koruma sağladık hem de bu ürünlerin başkaları tarafından sahiplenilmesinin önüne geçmiş bulunduk. Anadolu’nun köklü geçmişinden bize miras kalan bu zenginliğimizin kıymetini bilmek ve bu değerleri muhafaza ederek yeniden ekonomiye kazandırmak bizim için milli bir görev olmalıdır. Son dönemde toplumumuzun da bilinçlenmesiyle, yöresel ürün denildiğinde artık aklımıza coğrafi işaret tescili almış ürünler gelmeye başlıyor.” dedi. 

“BEYLİKLER SÜRECİNDEN İTİBAREN ÖZEL BİR KONUMDA”

Tire beledi dokumasının tarihinden söz eden Başkan, “Kentin en önemli el dokumaları ve tezgahlarının başında gelen Tire Beledi Dokumasının, 1908 Tarihli Aydın Vilayeti Salnamesinde kentimizde 60 adet dokuma tezgahının çalıştığı ifade edilmektedir. Bu da, dokumanın Beylikler sürecinden itibaren özel konumunu koruduğunu göstermektedir. Oda olarak hedefimiz tezgah sayısını artırarak ilçe ekonomisine böyle bir ürünle büyük katkı sağlamayı hedeflemekteyiz.” dedi. 

MARKA OLMA YOLUNDA BÜYÜK BİR ADIM

Tire Ticaret Odası olarak, Tire beledi dokumasını tescil ettirerek  denetlenebilirlik ve marka olma yolundaki potansiyeli hayata geçirdiklerini ifade eden Delikanlı, “Aldığımız bu coğrafi işaretle, şehrimizin ekonomik ve sosyal hayatına katkı sunarken aynı zamanda Tire beledi dokumasının hem ülkemizde hem de uluslararası pazarlarda daha kaliteli, daha güvenilir şekilde yerini alması için en büyük adımı gerçekleştirmiş olduk. Tiremize hayırlı olması dileklerimle.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi