Tarihi yapıları maketlerde canlandırıyor
 
Birgili Ali Usta, Birgi evi modelinden sonra Ulu Camii minberinin de maketini yaptı.
Günümüz çağı ne kadar teknoloji çağına doğru ilerlese de ortaya çıkan sanatkârlar, teknoloji çılgınlığına karşı yeni umutlar saçıyor. Her gün modern makineler ile milyonlarca objeler, maketler üreten firmalara karşı Birgi’nin sanatkâr Ali ustası, insan eli farklı ile kendi oluşturduğu el tezgâhlarıyla tarihi yapıların birebir maketlerini yapıyor.
Uzun yıllardır Birgi’yi resmeden başarılı sanatçı teknolojiyi kullanmıyor, kendi imkânları ile Birgi’de bulun tarihi yapıların maketini yaratıyor. Geçtiğimiz yıl Birgi evi modelini tasarlayan ve başarı ile bu modelin maketini yapan Birgi’nin yerli sanatçısı Ali Susamcı, bu senede Ulu Camii’nin minberinde bulunan motiflerin maketini yaptı.
Kısıtlı imkânlarla güzel işler
Ali ustanın sadece resimleriyle ya da maketleriyle değil kısıtlı imkânlarıyla birçok dalda başarılı eserleri bulunuyor. Yıllardan beri boş vakitlerini el sanatlarına ayıran Ali usta, bastondan, su kabağına, minyatürden, maketlere, resimlere kadar birçok dalda eserler ortaya çıkartıyor. Tarihi Birgi’nin tarihi yapılarını eserlerine yansıtan Ali Susam yeni objeler çizimler üretmeye devam ediyor. Üstelik bu çalışmalarda teknolojinin hiçbir imkânından da faydalanmıyor.
Kaliteli iş uzun zaman
Konuyla ilgili açıklama yapan, geçimini çiftçilik ile sağlayan Birgi’nin yerli sanatçısı Ali Susam şunları kaydetti: “Uzun yıllardan beri boş vakitlerimi el sanatlarına ayırıyorum, her yıl yeni yaptığım bir resim, yeni yaptığım bir eser, kendime birçok yenilik kazandırdı, tekniğimi geliştirdim. Geçtiğimiz yıllarda tarihi yapıların maketlerini yapmaya karar verdim. İlk olarak geçen sene Birgi evi modeli diye isimlendirdiğim, her şeyi ile Birgi’nin tarihi ev kültürünü yansıtacak modeli projelendirdim ve uzun uğraşlar sonucu Birgi evi adını verdiğim maketi yaptım. İlk maket projem olan Birgi evi büyük ilgi gördü, tamamen artık malzemeler ile yaptığım ev örnek olacak bir eser haline dönüştü. Uzun zamanımı aldı fakat kaliteli iş ortaya çıktı.”
Bu senede zor bir iş olan ve gerçeği uzun yıllarda yapılan Birgi Ulu Camii minberinde bulunan motiflerin maketini yapmaya karar verdiğini söyleyen Ali usta, “Minberdeki motifler künde kari dediğimiz geçme sistem ile yapılmış bir iş ve çok vakit kaybı yaratan bir sistem. Ayrıca elimdeki imkanlarla yapılması çok zor. O yüzden minberde bulunan motifleri ayrıntıya girmeden, normal şekillendirme tekniği ile Ulu Camii minberinde bulunan motiflerin maketini yaptım. Boş vakitlerimi bu tür el sanatlarına ayırıyorum” diye konuştu.
Ali usta gerçeğini yapmak kadar özveri ve işçilik isteyen maketlerin yapımının zahmetli bir iş olduğunu ifade ederek imkânların kısıtlı olmasından yakındı. Şimdilik hobi olarak işler yaptığını belirten Ali usta talep gelmesi üzerine, küçük objeler, ya da küçük maketler yapabileceğini kaydetti.
Editör: Haber Merkezi