HABER:SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Açılış törenine Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, İzmir İl Tarım Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Şube Personeli Nursel Meral ve çok sayıda davetli ile üretici kadınlar katıldılar.

MERAL, “ORTALAMANIN ÜZERİNDE BİR VERİM ALDIK”

İl Tarım Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Şube Personeli Nursel Meral, “ 2019 Yılında Ödemiş’te uygulanmaya başlayan kadın çiftçilerle İpek böcekçiliğinin yeniden canlandırılması projesi ile 14 kadın çiftçimiz ipek böcekçiliği yetiştirme konusunda eğitim aldılar. Bunun yanı sıra kadınlarımız için temiz ve sağlıklı bir besleme evi oluşturularak, 10 kadınımız 2020 yılından bu yana ipek böceği besleme evinde yetiştiriciliğine başladılar. Kadınlarımız 7 kutu ipek böceğinden toplam 330 kilo kutu başına 47 kilo ipek böceği ile ortalamanın üzerinde bir verim aldılar.”

“BÖLGEDEKİ İPEK DOKUNUN CANLANDIRILMASI HEDEFLENİYOR”

 Meral, “Projenin kadınlarımız üzerinde yaratmış olduğu olumlu sonuçlar ile sürdürülebilirliği sağlamak adına 2021 yılı kadın çiftçiler il özel projesi olarak Küçükmenderes Havzası'nda üreten kadınlarla dokunan ipekler isimli proje İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü personelleri tarafından hazırlandı. Proje de Ödemiş, Kiraz ve Beydağ’da üretilen yaş kozaların ipliğe oradan da dokuma tezgâhlarına ve kumaşa dönüşümü sağlanarak, bölgedeki ipek dokunun canlandırılması sağlanması hedeflenmektedir. Kadınlarımıza Kiraz ve Beydağ’da eğitimler verdik. Bu süreçte bugünden itibarende burada açacağımız dokuma evimizle birlikte 5 tane dokuma tezgâhı yeni alındı burada İŞ KUR ve İzmir Olgunlaşma Enstitüsü ile birlikte oluşturacağımız dokuma eğitimlerinin ardından kadınlarımıza ipek konusunda daha detaylı bir dokuma yapabilmeleri sağlanacak” açıklamasında bulundu.

ERİŞ, “ TOPRAK ANANIN BİZE VERDİKLERİNE İYİ SAHİP ÇIKIN”

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Verilen eğitimlerin dönüşü çok hızlı ve verimli oldu. Başarılı birer öğrenci oldular. Bölgemizde örnek çalışmaları Kiraz, Beydağ ve Ödemiş ‘te gerçekleştirdik. Her zaman söylüyorum insanlar doğduğu yerde doymalı, doyduğu yerde de mutlu olmalı hepsi bir bütün çalıştığı emek verdiği işte insanlar para kazanamazsa geçimini sağlayamazsa mutlaka mutsuz oluyorlar. Pandemi döneminde bu tür tarımsal ürünlerin özellikle yiyecek, içecek türü ürünlerin ne kadar önemli ve değerli olduğunu bir kez daha bizlere gösterdi. Bizi unutmayın dedi toprak ana size her zaman kadim bir analık yaptı siz de ona iyi sahip çıkın ve onun verdiklerini geliştirin iyileştirin” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve davetliler ile birlikte kurdele kesimi gerçekleştirdiler.

Editör: Haber Merkezi