Haber: Dilek Acar Güleç

3 Mart günü yapılan yürütme kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın maden yönetmeliğine bir madde ekleyen yönetmeliği basından da izlediğimiz kadarı ile Resmi Gazete’de yayımlandı. Edindiğimiz bilgilere göre tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarda ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerine izin verilebilecek. Yönetmeliğe göre, ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, bu faaliyetlerin bitiminde sahanın rehabilite ederek eski hale getirileceğinin taahhüt edilmesi şartıyla zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına izin verilebilecek.

Bu kapsamda, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca izin verilebilecek.

ZEYTİN HAYATTIR!

Tarihi 6000 yıl öncesine dayanan zeytin ağacının anayurdu Anadolu'dur. Akdeniz çevresinden başlayarak dünyaya bu topraklardan yayılmıştır. Zeytin ağacı ile ilgili ilk koruma kanununu, Atina demokrasisinin de temellerini atan devlet adamı ve şair Solon yapmıştır. Helenistik Dönem'e gelindiğinde zeytin ağacı kutsal sayılmıştır. Ağacı kesenler ya ölümle cezalandırılmış ya da sürgüne gönderilmiştir.

Dünya şairi olarak kabul edilen Nazım Hikmet’in de dediği gibi "Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin, hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil, ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için, yaşamak yanı ağır bastığından.”

Yapılan son düzenleme 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanunu’na da aykırıdır. Kanunun 20. maddesine göre ‘Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturulacak tesis yapılamaz ve işletilemez’

Bu değişiklik, Anayasa'nın, tarım arazilerinin (md.45), çevrenin (md.56), tabiat varlıklarının (md.63) ve ormanların korunması (md.169) ile ilgili amir hükümlerine açıkça aykırıdır. Yine bu yeni düzenleme 5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanım kanunu ve ilgili yönetmeliklerine aykırıdır.

Ödemiş Kent Konseyi olarak son yönetmelikle yok edilmeye çalışılan Zeytinlik alanlarımızın maden faaliyetine açılmasını istemiyoruz. Kanunlara aykırı olan işlemin acilen durdurulmasını ve ülkemizin başta zeytinlikler olmak üzere tüm verimli tarım topraklarının madencilik faaliyetlerinden korunmasını talep ediyoruz.”

Editör: Haber Merkezi