Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı için çalışmalarını sürdüren Tire Kültür Derneği ve Tire Halk Eğitim Merkezi usta öğreticilerinden oluşan bir heyet Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’i makamında ziyaret ederek proje hakkında bilgiler verdi.
Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, Başkan Yardımcısı Ali Taykut ve Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Salıcı ileTire Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Sedar Hanaylı’dan oluşan heyet Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’i Zeybek Ateşi projesinin programı hakkında bilgilendirdi.
Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’e,  Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı projesi için altı aydır yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını anlatan Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, başlangıçta tamamen yerel bir organizasyon olarak planladıkları Zeybek Ateşi projesinin gelinen noktada ülke genelinden hatta yurt dışından ciddi bir ilgi ve destek alarak, büyük bir organizasyona dönüştüğünü ifade etti.
17 Eylül tarihinde yapılacak olan Efe ve Zeybek Kurultayı’na Tire dışından gösterilen ilginin ciddi boyutlara ulaştığını sözlerine ekleyen Ayvalı, “Projemiz, özellikle Tire dışından öylesine büyük bir ilgi gördü ki, Tire’nin 17 Eylül’de Türkiye’de ilk kez yapılacak olan Zeybek Ateş Ulusal Efe ve Zeybek Kurultayı ile kültürel bir miladı yaşayacağına inanıyoruz. Tire kurultayın ardından efe ve zeybek kültürünün önemli bir merkezi olarak kültürel anlamda yeni bir sıfat kazanacak. Bu projeyi ileride ilçemizin ciddi bir kültürel etkinliği olarak geliştirebiliriz” dedi.
KÜLTÜR BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY, ZEYBEK ATEŞİ’NDE
Ulusal Efe ve Zeybek Kurultayı için Kültür Bakanlığı’ndan destek aldıklarını hatırlatan Seyfullah Ayvalı, “İlk kez yapılan bir organizasyona Kültür Bakanlığı’ndan destek almış olmamız ve Tire dışından yoğun ilgi görmemiz başlangıç açısından oldukça büyük bir adımdır. Şimdi iş tüm Tirelilerin bu kurultaya sahip çıkmasına kaldı. Ev sahibi olarak Tire dışından kurultayımıza katılacak olan efe ve zeybek derneklerine ve topluluklarına mensup yüzlerce kişiye, bilim adamlarına, akademisyenlere, araştırmacılara ve sanatçılara Tire’nin kültürünü en iyi şekilde aktarmamız gerekiyor. Aldığımız bilgilere göre kurultayımıza Kültür Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay’ın da katılacağını ümit ediyoruz. Bu Tire için büyük fırsat olacaktır. Bu nedenle Tire’deki tüm kurum ve kişileri Zeybek Ateşi Efe Kurultayı’na sahip çıkmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
TAYFUR ÇİÇEK, “ZEYBEK ATEŞİ İÇİN HER TÜLÜ KATKIYA HAZIRIZ”
Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı’nın Türkiye’de ilk kez Tire’de yapılacak olmasının ve kurultayın gördüğü ilginin Tire açısından oldukça önemli ve güzel bir adım olduğunu söyleyen Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ise, Tire Belediyesi olarak Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı için her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
Tire’nin kültürel kimliğini ve zenginliklerini duyan herkesin hayretler içerisinde kaldığını bunca zenginliğin Tire’de gerçekten olup olmadığını sorduklarını anlatan Çiçek, “Bizler Tire gibi oldukça zengin bir kültürel mirasın içinde yaşıyoruz. Tire Belediyesi olarak bu değerlerimizi açığa çıkarmak ve tanıtmak için, Yalınayak Hamamı, Kutu Han restorasyon projeleri ve Kent Müzesi gibi oldukça önemli projeleri hazırladık. Bu ve buna benzer projeleri hayata geçirip bitirdiğimiz takdirde Tire’nin tarihsel kimliği ve kültürel birikimini gelecek nesillere aktarmış olacağız. Tire’nin değerlerini koruyan ve geliştiren her türlü projeyi destekleyip, sahip çıkacağız. Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı da bu bakımdan hepimizin projesidir. Tire Belediyesi olarak her türlü desteği vermeye hazırız” ifadelerinde bulundu.
Zeybek Ateşi Efe Kurultayı’nın, Tire Maltepe mevkiinde yapılmasının Tire’ye daha çok katkı sağlayacağını ve organizasyon için çok daha uygun olduğu görüşüne katıldığını ifade eden Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, “Biz Tire Belediyesi olarak bu kurultaya gereken her türlü desteği vereceğiz. Etkinliğin yapılacak olduğu alandaki düzenlemeleri ve şehir içindeki organizasyonlarda üzerimize düşen her şeyi üstleniyoruz. Tire kültür Derneği’ni ve organizasyon komitesinde çalışanları bu büyük organizasyonu hazırladıkları için kutluyorum” dedi.
Daha sonra Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’e gösterdiği ilgi ve sağladığı desteklerden dolayı teşekkür eden Tire Kültür Derneği ziyaret heyeti daha sonra yeniden bir değerlendirme toplantısı yapmak üzere Tire Belediye binasından ayrıldılar.
Editör: Haber Merkezi