Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde (ÖYKAM) “Yunan Ordusu Anadolu’da” başlıklı fotoğraf ve obje sergisi açıldı. Yaklaşık 70 parçadan oluşan koleksiyon 6 ay boyunca ÖYKAM’da sergilenecek. Yoğun bir katılımla açılan sergide, Serter ailesinin bağışladığı 1922 yılından kalma büyük Türk bayrağı ilgi odağı oldu.
ÖYKAM’daki serginin açılışına Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Zülküf Yılmaz da katıldı. Ödemiş başta olmak üzere Küçük Menderes Havzası’nın tarihine ışık tutan ÖYKAM’da açılan “Yunan Ordusu Anadolu’da” fotoğraf ve obje sergisinin açılışına Zülküf Yılmaz’ın yanı sıra, Ödemiş Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu, Belediye başkanı Bekir Keskin, Garnizon Komutanı Albay Fuat Alakoç, Emniyet Müdürü Levent Akbaş, Ödemiş Müzesi Müdürü Sevda Çetin ve çok sayıda daveti katıldı.
ÖYKAM Müdürü Prof. Dr. Engin Berber serginin açılışında yaptığı konuşmada, ÖYKAM’ın 25 Şubat’ta açılmasının ardından birçok çalışma yapıldığını anlattı. Açıldığı günden itibaren yaklaşık 5 bin ziyaretçiyi ağırladıklarını bildiren Berber, serginin bölgede 3 yıl 3 ay süren Yunan işgalinin şimdiye kadar görülmemiş siyah-beyaz fotoğraflar, belgeler ve objelerden oluştuğunu söyledi. Berber, “Yunan Ordusu Anadolu’da adını taşıyan bu sergimizi haksız işgalin başladığı günün 93. yıldönümü olan 15 Mayıs’ta açmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
EMPERYALİZME DİRENİŞ VE ULUSAL GURUR GÜNÜ
Berber konuşmasına şöyle devam etti: “Bundan tam 93 yıl önce Yunanistan, Birinci Dünya Savaşı galibi büyük devletlerin izniyle İzmir’e asker çıkarmış, Kuva-yı Milliye ve TBMM Orduları ile vuruşarak Ankara yakınlarına kadar ilerlemişti. Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Türk ulusu, emperyalizme ve emperyalizmin taşeronluğunu üstlenmiş Yunanistan’a hak ettiği cevabı vermiş, işgal güçlerini Türkiye’den sürüp çıkarmıştı. Mazlum milletlere örnek olan Türk Kurtuluş Savaşı onbinlerce canın, milyonlarca lira değerinde malın kaybı ve sayıları 1 milyondan fazla olan insanın, Anadolu ile Yunanistan arasında zorunlu olarak değiştirilmesine yol açmıştı. Türk ulusu, Türk vicdanında onarılmaz yaralar açan bu haksız işgali hiç unutmadı, unutamadı. Yunan işgal ordusuna İzmir’de ilk kurşunun atıldığı 15 Mayıs 1919 gününü, ‘Emperyalizme Direniş ve Ulusal Gurur Günü’ olarak, bir dizi etkinlikle anmaya karar verdik.”
YILMAZ, “OTELİN MÜZE OLMASINDAN MUTLULUK DUYDUM”
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Zülküf Yılmaz da açılışta yaptığı konuşmada, geçmişin unutulmaması fakat bunun yeni düşmanlıklara yol açmaması gerektiğini söyledi. Yılmaz, Ödemiş’te eski bir otelin müzeye dönüştürülmesinden de ayrıca mutluluk duyduğunu belirterek, emeği geçenleri kutları.
Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin ise Ödemiş ve İlkkurşun köyünün, Türk Kurtuluş Savaşı tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Hafızalarımızı tazelemek ve unutmamak zorundayız. Bu nedenle böyle bir sergi anlamlıdır” diye konuştu.
“SAVAŞ BARIŞ İÇİN ZORUNLUDUR; FAKAT ZORUNLU DEĞİLSE CİNAYETTİR”
Kaymakam Abdurranman Koçoğlu da Atatürk’ün savaş ve barış kavramlarının altını çok güzel bir ifade ile doldurduğunu belirterek, “Savaş barış için zorunludur; fakat zorunlu değilse cinayettir” dedi. Koçoğlu, sergi için Belediye Başkanı Bekir Keskin ve Müze Müdürü Engin Berber’i kutladı. Konuşmaların ardından konuklar müzede sergilenen belge ve fotoğrafları görmek için sergi salonuna geçtiler.
3,5 yıl boyunca Batı Anadolu’yu işgal altında tutan ve Türk halkına acılar yaşatan Yunan Ordusu’nun kaçarken geride bıraktığı, ÖYKAM ve özel koleksiyonerlere ait objelerin yanı sıra Müze Müdürü Prof. Dr. Engin Berber’in arşivinde yer alan ve işgal dönemine ait şimdiye dek görülmemiş fotoğraflar da 6 ay boyunca ÖYKAM’da sergilenecek.
Programın devamında davetliler Ahrandı Aile Restoranı’nda öğle yemeği yedi. Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Zülküf Yılmaz’a efe figürü armağan etti.
Yemeğin sonrasında tekrar ÖYKAM’a dönen katılımcılar burada panele katıldılar.
Editör: Haber Merkezi