Demo ‘sübye’ ile serinletmeye devam ediyor
 
Tireliler tarafından ‘Demo’ olarak bilinen Demir Ali Tireli, ilerlemiş yaşına rağmen, her yaz mevsimi olduğu gibi bu yaz da Atatürk Caddesi’ndeki aynı köşesinde bölgeye has içecek olan sübye satarak vatandaşları serinletmeye devam ediyor.
İzmir yöresine has olan, özellikle de Tire’de oldukça bilinen kavun çekirdeği, su, süt ve şekerden yapılan ‘sübye’ adlı içecek denildiğinde Tire’de ilk akla gelen kişi, Demir Ali Tireli ya da halkın seslendiği ismiyle ‘Demo’ olur. Seksen yaşında olan ve 67 yıldır da mayıs, haziran ve kısmen de temmuz aylarında sübye yaparak satan Demo, ilerlemiş yaşına rağmen, geçimini sağlamak adına bu yıl da Tirelilere bu güzel tada sahip içeceği sunarak, satıyor.
Mayıs ayı içerisinde yerli kavunların çıkması ile sübye yapmaya başlayan Demo, temmuz ayının ilk haftalarına kadar tezgahının başında “sübye sübye…” diye seslenmeye, müşterilerine çağrı yapmaya devam edecek.

“GÜNDE 12-15 LİTRE ARASINDA SATILIYOR”

Kış mevsiminde özellikle Tirespor karşılaşmalarında ve statta yapılan faaliyetlerde su ve bazı yiyecekler satarak geçimini sağlamaya çalışan Demo, yaz mevsiminde adeta kendisiyle özdeşleşmiş olan, sübye yapma ve satma işiyle uğraşıyor.

Yaklaşık yirmi yıl önce emekli olduğunu ifade eden Demo, bu işi İzmir’de en eski yapanlar arasında olduğunu, artık sübye yapan pek kimsenin kalmadığını ifade etti.

Günde ortalama 12 ile 15 litre arasında sübye satışı yaptığını ve oradan kazandığı ile hayatını idame ettirdiğini söyleyen Demo, sübye döneminde Tire’ye geldiğinde muhakkak kendisine uğrayıp bu güzel içeceği içerek serinleyen ilçe dışından müşterileri olduğunu, bazı müşterilerinin ise pet şişe hesabı şişe şişe sübye aldığını ifade ederek, “Bunun kendine has tutkunları var. Yaz sıcağında verdiği enerji ve serinlik kolay kolay her şeyde bulunmaz. Doğal ve lezzetli” dedi.
Editör: Haber Merkezi