1983 İzmir doğumluyum. Erken çocukluğumu Bornova’da geçirdikten sonra, Balıkesir’e taşındım ve üniversiteye kadar olan eğitim hayatımı Balıkesir’de tamamladım.

Liseyi okul birincisi olarak bitirdikten sonra, ilk tercihim olan Orta Doğu Teknik Üniversite’si (ODTÜ) Psikoloji bölümünü kazandım ve 2006 yılında ‘Şeref’ öğrencisi olarak bölümden mezun oldum.

Mezuniyetimden sonra özel sektörde psikolojinin farklı branşlarında ve farklı kurumlarda çalıştım. 2009 yılında 9 Eylül Üniversitesi ‘İnsan Kaynakları’ alanında yüksek lisansa başladım. Aynı zamanda da Aydın’da Özel Çocuklarımız Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde ‘Aile Danışmanı ve Psikolog’ olarak çalışmaya başladım.

2012 yılında Ege Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nın kadrosunda ‘Psikolog’ olarak atandım. Ana sorumluluk alanım ‘Adli Psikoloji’ olsa da EGEBAM (EÜ Çocuk ve Ergen Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi) bünyesinde, Sn. Prof. Dr. Zeki Yüncü ve ekibiyle beraber, haftada bir gün Sayın Kültegin Ögel’den almış olduğum SAMBA (yapılandırılmış bağımlılık tedavi programı) eğitimini Genç Samba dediğimiz 15-18 yaş grubuna uyguladım.

Üniversite kadromdan, 2015 yılında ücretsiz yüksek lisans eğitimi için izin alıp Norveç’e gittim. Burada, Oslo Metropolitan Üniversite’sinde ‘Uluslararası Refah ve Sağlık Politikaları’ alanında yüksek lisansa başladım. Tez konum deneyimlerimle paralel gitsin diye, Norveç’in en prestijli kurumlarından biri olan ‘Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü’ nün ‘Çocuk ve Gelişim’ bölümü ile birlikte Norveç’te yaşayan Türk göçmen ve Türkiye’de yaşayan etnik çocuklarda anne davranışları ile okula bağlılık arasındaki ilişkileri araştırdık ve alanında ilk olan başarılı bir çalışmaya imza attık. Çalışma aynı anda hem Türkiye’deki hem de Norveç’teki aileleri inceleyen tek çalışma olarak literatürde yer almaktadır. Bununla beraber, ‘Azınlık Hastalarda Ruh Sağlığı: Göç ve Sürgün’ seçmeli dersi alarak da göçmen ruh sağlığı üzerine uzmanlaşma yolunda adın attım.

Norveççe dilini geçtikten sonra, derslerin tamamı Norveççe giden Oslo Üniversitesi ‘Profesyonel Psikoloji’ bölümüne başladım. Türkiye’deki sistemin aksine, Norveç’te ruhsal sağlık tanı, tedavi ve izlem süreçleri yasalarca ‘Psikolog’lara verilmiş durumda. Yani doğru tanının oluşturulması, tedavi planlanması, takip aşaması, kısacası ruhsal sıkıntısı olan hastanın tüm sorumlulukları bizlerin üzerinde. Bunun içinde 6 senelik kesintisiz eğitimi bitirmek gerekmekte. Eğitim hayatıma paralel ilk olarak, Norveç’in en büyük hapishanesinde klinik gözlem ve çalışma yapma şansım oldu. Farklı kültür ve ülkelerden gelen mahkumların ruhsal sağlığının korunması ve ceza süreçlerinde sağaltımının yapan ekibin içerisinde yer aldım.

Sonrasında, güney Norveç’in en büyük hastanesinde (Sørlandet Sykehus) önce ‘Güvenlik Psikiyatrisi- Bölüm 4.2’, (ciddi ruhsal bozukluğu olan ceza almış hastaların zorunlu ruh sağlığı hizmetine yönlendirildiği durumlar) ‘yardımcı terapist’ olarak, sonrasında ise ‘Akut- Acil Psikiyatrisi- Bölüm 6.1’ de yer aldım. Özellikle akut psikiyatride anında müdahale ve takipte, tek başına sorumluluk alabilme benim için çok geliştirici bir deneyimdi.

Son olarak da Bærum Belediyesi’ne ait Norveç’in en büyük çocuk koruma birimi ekibinde yer aldım. Burada da Norveç’te çocuk istismar ve ihmali ile nasıl baş edildiği, ailelere ve çocuklara uzun ve kısa vadeli ne gibi müdahaleler edildiği ve mağdur olan çocukların psikolojik tedavisi üzerine deneyim kazandım. Öyle ki Türkiye’de uygulanmayan, MST-CAN (Multisystemic Therapy - Child Abuse and Neglect) terapisi üzerine deneyim kazanma şansım oldu.

Türkiye’ye dönüş öncesi Holmenkollen Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi (Holmenkollen Dagsenter og Boliger) daimî kadrosunda, fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimsel geriliği olan çocuk ve gençler için ‘yardımcı terapist’ olarak çalıştım.

2018 yılından beri, Norveç’te Koz Rådgivning og Terapisenter (Koz Danışmanlık ve Terapi Merkezi) adında kendi özel psikolojik terapi ve danışmanlık merkezimiz bulunmaktadır. Burada aktif olarak Norveç’ten, Avrupa’dan, Amerika’dan ve Türkiye’den gelen çocuk/ergen ve yetişkin danışanlarıma online ve yüz yüze hizmet sunmaktayım.

Danışanlarımla daha çok bilişsel-davranışsal ya da duygu odaklı terapi uygulayarak çalışmaktayım. Hem çocuk ve ergen hem de yetişkinlere hizmet vermekteyim.

Şu anda Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümünde kısmı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmakta ve PSYC 4061 kodlu ‘Forensic Psychology’ (Adli Psikoloji) dersini vermekteyim.

Türkçe’nin yanı sıra, İngilizce ve Norveçceyi de ana dil seviyesinde konuşmaktayım.  Evliyim.

Şu anda Psikoterapist/Psikiyatrist Prof. Dr. Zeki Yüncü ile beraber, Alsancak’taki kliniğimizde hizmet vermekteyiz.

Adres: Kültür Mah. 1380 Sokak Alyans Apt. B blok No:4 K:2, D:3, 35220 İzmir

Klinik Tel: 0535 515 03 90 – 0232 202 77 2

Mail adresi: [email protected]

Websitesi: www.kozterapi.no

Instagram: @norveclipsikolog

Twitter: @ozgeozdemirkoz

Editör: Haber Merkezi